Άντα Ψαρρά
Μετά την πολλοστή κατάθεση του αντεισαγγελέα Ι. Αγγελή στον Αρειο Πάγο, ο Αντώνης Σαμαράς έσπευσε να δηλώσει: «Κοιτάξτε, από την πρώτη μέρα είχα πει ότι είναι συμμορία. Και όσοι τότε δεν το πίστευαν, σήμερα το πιστεύουν. Η ιστορία αυτή πρέπει να καθαρίσει σε βάθος και μέχρι τέλους».
Προφανώς ο κ. Σαμαράς με αφορμή την ανάσυρση (και) της δικής του μήνυσης που είχε τεθεί στο...
αρχείο, αλλά κυρίως λόγω του όψιμου ισχυρισμού Αγγελή περί «σχεδίου» προφυλάκισης των Αντ. Σαμαρά, Α. Λοβέρδου και Αδ. Γεωργιάδη, επαναφέρει τα περί σκευωρίας, την αγαπημένη δηλαδή θεωρία των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ.
Βέβαια ούτε ο ίδιος ούτε η σημερινή κυβέρνηση θέλουν να θυμούνται το πώς μια άλλη αναφορά του ίδιου εισαγγελέα είχε καταλήξει στο αρχείο μαζί με ολόκληρη την υπόθεση του σκανδάλου Βγενόπουλου–Μarfin. Μια πρακτική που ήταν τόσο προσφιλής άλλωστε στις κυβερνήσεις του παρελθόντος. Αρκεί να θυμηθεί κάποιος το γαϊτανάκι με το σκάνδαλο Siemens και τόσα άλλα στα οποία ποτέ το πολυδιαφημισμένο μαχαίρι δεν έφτανε στο κόκαλο!
Ο κ. Αγγελής μπορεί να θυμήθηκε τώρα μέχρι και μακιαβελικά σχέδια, όμως ποτέ δεν είπε ότι το σκάνδαλο ήταν σκευωρία. Μπορεί να διακρίνει ξαφνικά πολιτικές σκοπιμότητες και εισαγγελικό δόλο, όμως επαναλαμβάνει συνεχώς ότι είναι υπαρκτό και μεγάλο το σκάνδαλο. Οπως ακριβώς έκανε και για το σκάνδαλο Βγενόπουλου. Κι αν είναι όντως υπαρκτό, τότε αυτονόητα κάποιοι δωροδοκήθηκαν και κάποιοι θησαύρισαν σε βάρος του Δημοσίου. Αυτό εξάλλου αναζητά η Δικαιοσύνη.
Διαπίστωνε λάθη
Ο κ. Αγγελής στις αρχικές του αναφορές διαπίστωνε μόνο καθυστερήσεις και λάθη. Αυτό που αναδεικνύεται όμως στις κατά καιρούς καταθέσεις ή αναφορές είναι η επιμονή του να διακρίνει δόλο, σκοπιμότητα, λανθασμένες ενέργειες και παραλείψεις στο έργο των συνάδελφων του με τους οποίους συνεργαζόταν στη διερεύνηση μιας υπόθεσης. Το ίδιο άλλωστε άφηνε να διαφανεί και για τον τρόπο που παρενέβαιναν οι κατά καιρούς εισαγγελείς του Αρείου Πάγου.
Φαίνεται λοιπόν ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει επιλεκτικά απόλυτη εμπιστοσύνη μόνο στους όψιμους ισχυρισμούς Αγγελή, σε αντίθεση με τους παλαιότερους που έκαναν λόγο για πλήρη «εξαφάνιση» του σκανδάλου Μarfin-Βγενόπουλου. Σήμερα που ο κ. Αγγελής ταυτίζεται με όσους ο ίδιος κατηγορούσε για παρακώλυση της Δικαιοσύνης όλα μοιάζουν αληθοφανή. Οταν εντόπιζε σκιές στην κυβέρνηση Σαμαρά αναφέροντας ότι για λόγους «ενδιαφέροντος» ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου είχε δικό του εκπρόσωπο στις συζητήσεις μεταξύ των αρμόδιων εισαγγελέων, οι ισχυρισμοί του πετάγονταν στα σκουπίδια.
Ξεχνάει βέβαια ο κ. Σαμαράς ότι τότε πράγματι το αποτέλεσμα της διερεύνησης του σκανδάλου, που στοίχισε τόσο πολύ στην κυπριακή αλλά και στην ελληνική οικονομία (με επισφαλή δάνεια συγκεκριμένων εφοπλιστών ύψους πάνω από 4 δισ.), τέθηκε, από τους ίδιους εισαγγελείς που τώρα καταγγέλλουν παρεμβάσεις, στο αρχείο.
Ο Ι. Αγγελής φώναζε ότι η υπόθεση πρέπει να φτάσει ώς το τέλος και να ζητηθούν ευθύνες στα υψηλά κλιμάκια της Δικαιοσύνης. Εκ του αποτελέσματος βέβαια εκείνο το σκάνδαλο σε βάρος του Δημοσίου που ανατροφοδοτούσε συνεχώς τις χρεοκοπημένες τράπεζες ακολούθησε τον γνωστό δρόμο της… απόσυρσης.
«Περίεργο σκεπτικό»
Εχει ιδιαίτερη σημασία εδώ να διαπιστώσει κανείς, παρά το γεγονός ότι οι συναδελφικές πικρίες ξεχάστηκαν μπροστά στον «ευγενή» αγώνα ανάδειξης του Δ. Παπαγγελόπουλου ως κεντρικού πρωταγωνιστή «σκευωρίας», τα πολλά κοινά χαρακτηριστικά των αναφορών-καταθέσεων Αγγελή. Σήμερα αποδίδει δόλο στους τρεις εισαγγελείς Διαφθοράς, ενώ το 2014 αναφερόταν με τους ίδιους υπαινιγμούς στον ρόλο της τότε εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Ράικου, που αποφάσισε να τον παρακάμψει «με περίεργο νομικό σκεπτικό» και στη συνέχεια να σχηματίσει ξεχωριστή δικογραφία για το σκάνδαλο Βγενόπουλου, αναθέτοντάς την στη Γ. Τσατάνη έως ότου η τελευταία τη θέσει στο αρχείο.
Σήμερα ζητάει κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με την πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου σχετικά με το περιεχόμενο μεταξύ τους συζητήσεων. Το 2014 ανέφερε ότι η τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κοτζαμάνη, ενώ τον διαβεβαίωνε ότι είχε δίκιο, στη συνέχεια μέσα στο γραφείο της τον εγκαλούσε για όσα έγραφε στην αναφορά κατά των συναδέλφων του.
Στο κάδρο
Εφτασε, όπως ισχυρίζεται, να τον απειλήσει συναινώντας η ίδια στην άρνηση δικαστικής συνδρομής στην κυπριακή Δικαιοσύνη (επιστράφηκαν ανεκτέλεστα τα αιτήματα). «Επειδή φοβήθηκα ότι ενδεχομένως θα χειροδικήσει εναντίον µου, σηκώθηκα όρθιος. Αυτή άπλωσε τα χέρια της μέχρι το ύψος του στήθους µου και µε απώθησε προς την έξοδο λέγοντάς µου κατά λέξη: “Φύγε από εδώ. Δεν ντρέπεσαι να υπερασπίζεσαι τους Κύπριους χωροφύλακες και όχι εµάς τους Ελληνες”»!
Το 2014 είχε βάλει στο κάδρο και αρκετούς άλλους εισαγγελείς που χειρίστηκαν την υπόθεση και επισημαίνοντας πιθανές «κατευθυντήριες γραμμές» και σκοπιμότητες, ειδικά στους χειρισμούς Ντογιάκου και Ορνεράκη.
Εκείνες οι αναφορές ανασύρθηκαν και εξετάστηκαν με εντολή της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου το 2016, από νυν αντιπρόεδρο του ΣτΕ, με νέες καταθέσεις. Μάλιστα σε πολλά σημεία, ως προς τις ευθύνες των εισαγγελέων κρίθηκαν βάσιμες. Η έκθεση έφτασε στα χέρια του πρώην προέδρου του ΣτΕ κ. Σακελλαρίου («Και οι κρίνοντες κρίνονται», «Εφ.Συν.», 20.05.2018) και εκκρεμεί ακόμα, όπως εκκρεμεί στο ΣτΕ πειθαρχική και ποινική έρευνα για τον Ι. Αγγελή.
Φαίνεται τελικά ότι ο Ι. Αγγελής στην προσπάθειά του να αποκαλύψει και να καταγγείλει τα κακώς κείμενα στη Δικαιοσύνη δεν παρέμενε αδιάφορος στην κάθε πολιτική συγκυρία κι αυτό αδιαμφισβήτητα αποδυναμώνει δραστικά τις όποιες αλήθειες του. Φτάσαμε δε στην πρωτοφανή περίπτωση προανακριτικής όχι για το ποιοι είναι ένοχοι ή ποιοι κουκούλωσαν ένα σκάνδαλο αλλά γιατί υπήρξε επιμονή στη διερεύνησή του, ακόμα και πολύ πριν αναφερθούν ονόματα πολιτικών από τους μάρτυρες. Η θεωρία της σκευωρίας έχει δυστυχώς πολλά ποδάρια!...
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου