13.2.20

«Να πάρουν πίσω την απόφαση των επιτάξεων»...

«Η κυβέρνηση διέκοψε τον διάλογο» δηλώνει στο 'Εκτός Γραμμής' ο Μουτζούρης...

ΒΙΝΤΕΟ

Στο «κόκκινο» βρίσκονται οι νησιώτες λόγω των ασφυκτικών πιέσεων που δέχονται από τις προσφυγικές / μεταναστευτικές ροές με τις διαμαρτυρίες να μεταφέρονται στην Αθήνα.

Την ίδια ώρα ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, κ. Μουτζούρης δήλωνε μεταξύ άλλων στον Alpha και το «Εκτός Γραμμής», με τους Τάκη Χατζή και Λίδα Μπόλα: «Όταν πριν από...
τρεις μέρες ανακοίνωσε η κυβέρνηση την είδηση της επίταξης εκτάσεων, ενώ για σήμερα την Πέμπτη είχαμε προγραμματισμένη συνάντηση, προφανώς και θέλει να διακόψει τον διάλογο. 

Η κυβέρνηση πρέπει να σκύψει με φροντίδα και αγάπη πάνω από τα νησιά και να συμμετέχει στα προβλήματα του λαού. Εφόσον η κυβέρνηση επιδείξει τέτοια στάση, χωρίς να κάνει μονομερείς κινήσεις, είμαστε εδώ για να συζητήσουμε τα πάντα. Οφείλει να πάρει την απόφαση των επιτάξεων πίσω και να δείξει ότι καταλαβαίνει το πρόβλημα».

«Ζητήσαμε δύο φορές να κηρυχθούν τα νησιά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δεν μιλάω για στρατό και αστυνομία. Μιλάω για επίσπευση των διαδικασιών του αιτήματος ασύλου. Είναι αιτία “πολέμου” για τους νησιώτες το να διαπραγματευόμαστε επιτάξεις και νομοθετικές πράξεις. Εμείς πιστεύουμε στις ειρηνικές μεθόδους για τη λύση των προβλημάτων μέσω διαλόγου. Θα κάνουμε τα πάντα για να βοηθήσουμε τα νησιά του Βορείου Αιγαίου», πρόσθεσε.

Διαμαρτυρία στο υπ. Εσωτερικών για το προσφυγικό 

Έξω από το υπουργείο Εσωτερικών στη Βασιλίσσης Σοφίας έχουν συγκεντρωθεί δήμαρχοι και κάτοικοι των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση της κυβέρνησης να επιτάξει συγκεκριμένες περιοχές για τη δημιουργία κλειστών κέντρων για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

«Μην απαξιώνετε τη Λέσβο και το βόρειο Αιγαίου! Καμία νέα δομή, άμεσος απεγκλωβισμός -αποσυμφόρηση των νησιών μας» τονίζει η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ) σε ανακοίνωσή της.

Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με ψήφισμα έκτακτης συνεδρίασης του συμβουλίου της την Τρίτη το απόγευμα διέκοψε κάθε συνεργασία με την κυβέρνηση, μέχρι να ανακληθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία επιτάσσονται εκτάσεις γης στα νησιά για τη δημιουργία δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Μυτιλήνη και Χίο

Εν τω μεταξύ, χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο πολύκεντρο Μανταμάδου εναντίον της επίταξης 261 στρεμμάτων γης στη θέση Καράβα - Καβακλή για τη δημιουργία δομής μεταναστών και προσφύγων. «Με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα θα προχωρήσουμε σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για να αποτραπεί η κατασκευή της νέας δομής στην επιταγμένη περιοχή. Το ίδιο θα κάνουμε και για οποιαδήποτεε άλλη περιοχή της Λέσβου. Ούτε στο Καβακλή ούτε πουθενά» σημείωσε ο δήμαρχος δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, στα όρια του οποίου βρίσκεται η επιταγμένη έκταση.

Οι συγκεντρωμένοι μεταξύ των οποίων ο περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, εκπρόσωποι φορέων, αυτοδιοικητικών παρατάξεων και πολίτες συναποφάσισαν -με πρόταση του προέδρου της Κοινότητας Μανταμάδου Χαράλαμπου Τζελαιδή- τη σύσταση επιτροπής αγώνα, τον προειδοποιητικό αποκλεισμό για ένα 48ωρο της επιταγμένης περιοχής και την άρνηση κάθε διαλόγου με τη κυβέρνηση έως ότου καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία επιτάχθηκε η περιοχή που, όπως αναφέρεται, ανήκει σε ιδιώτες, οι οποίοι και λειτουργούν εκεί κτηνοτροφικές μονάδες.

Έντονη ήταν και η αντίδραση στη Χίο από ομάδες κατοίκων ιδιαίτερα της πόλης της Χίου, του Βροντάδου και του χωριού Πιτυός αλλά και κτηνοτρόφους της περιοχής που διαδήλωσαν στον χώρο της θέσης «17» στο 17ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Χίου - Βολισού, διαμαρτυρόμενοι για την επίταξη έκτασης, προκειμένου να κατασκευασθεί δομή προσφύγων και μεταναστών.




Οι συγκεντρωμένοι κατήγγειλαν τόσο την επίταξη όσο και τη δημιουργία υποδομών που θα γιγαντώσουν -όπως υποστηρίζουν- το πρόβλημα και δεν θα το αντιμετωπίσουν. Επίσης, ύψωσαν πανό με αντικυβερνητικά συνθήματα, ενώ έκαναν γνωστό ότι ξεκινούν άμεσα αγώνα διαρκείας, προκειμένου να αποτρέψουν τις εργασίες στην επιταγμένη έκταση των 620 στρεμμάτων. Ταυτόχρονα, ζήτησαν το κλείσιμο του υφιστάμενου καταυλισμού και του ΚΥΤ στο Χαλκειός υποστήριξαν δε ως μόνη λύση τη δημιουργία μιας μικρής δομής με μόνο αντικείμενο την καταγραφή και ταυτοποίηση προσφύγων και μεταναστών.

Αποφασισμένη η κυβέρνηση για τα κλειστά κέντρα

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να τηρήσει αυστηρότερη στάση στο προσφυγικό/μεταναστευτικό και να προχωρήσει άμεση στη δημιουργία κλειστών κέντρων με επίταξη χώρων.

Μουτζούρης στο «Εκτός Γραμμής» για μεταναστευτικό: «Να πάρουν πίσω την απόφαση των επιτάξεων – Η κυβέρνηση διέκοψε τον διάλογο» - Σε εξέλιξη η διαμαρτυρία στο υπ. Εσωτερικών

Η αμετακίνητη στάση που κρατά η κυβέρνηση αποδεικνύεται και από τις δηλώσεις του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ο οποίος επισήμανε ότι τα κλειστά κέντρα είναι απαραίτητα για την κράτηση των νεοαφιχθέντων, των παραβατικών, καθώς και των προς επιστροφή μεταναστών.

Όπως τόνισε ο υπουργός, μιλώντας στον Alpha 98,9, η ΒΙΑΛ, η Μόρια και η ανοιχτή δομή της Σάμου θα κλείσουν άμεσα με τη λειτουργία των νέων κέντρων.

Αναφερόμενος στις επιτάξεις νησιωτικών εκτάσεων, εξήγησε πως «δημόσιες εκτάσεις υπήρχαν σε όλα τα νησιά, ωστόσο αυτές βρίσκονταν πολύ πιο κοντά στους αστικούς ιστούς και θα δημιουργούσαν πολύ περισσότερα προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: