6.2.20

Ποιοι πολιτικοί είναι ο Εφιάλτης...

...για τους διερμηνείς νοηματικής της Βουλής...

Αν νομίζατε ότι ο Κώστας Ζουράρις με τις αρχαιοπρεπείς εκφράσεις του είναι ο πολιτικός που δυσκολεύει περισσότερο τις διερμηνείς της...
νοηματικής γλώσσας στη Βουλή, πέφτετε «έξω», όπως προκύπτει από τις απαντήσεις των ιδίων.

Όπως ανέφεραν οι διερμηνείς της νοηματικής στη στήλη «Βηματοδότης», ο κ. Ζουράρις είναι… βατός. «Ο,τι δεν καταλαβαίνουμε από τον Ζουράρι αποδίδουμε τα λόγια του γενικώς», είπαν.

Μάλιστα, αποκάλυψαν ότι αυτός που τις δυσκολεύει περισσότερο είναι ο Κυριάκος Βελόπουλος, καθώς, όπως εξήγησαν, «ομιλεί πολύ γρήγορα, τις περισσότερες φορές ο προφορικός λόγος όταν εκφέρεται γρήγορα μπορεί να είναι ασύντακτος, χρησιμοποιεί πολλές διαφορετικές έννοιες οι οποίες στον προφορικό λόγο δεν στέκονται».

Μιλώντας, λοιπόν, για τα «βάσανα» της δουλειάς τους, οι διερμηνείς τόνισαν ότι στους πιο δυσνόητους πολιτικούς συγκαταλέγονται οι υπουργοί Οικονομικών, με πρώτο τον… Γιάνη Βαρουφάκη. «Άντε να μεταφράσεις στη νοηματική το… haircut. Το haircut βρίσκεται στην κομμωτική διάλεκτο. ‘Η να μεταφράσεις το… burn–out (σ.σ.: εργασία μέχρι φυσικής εξοντώσεως)», ανέφεραν στον «Βηματοδότη».

Στους δυσνόητους κατέταξαν επίσης και τον Κώστα Τασούλα, όχι επειδή ομιλεί γρήγορα ή επειδή είναι ασύντακτος, αλλά γιατί «είναι πολύ… ποιητικός». Εκείνο όμως που δυσκολεύει τις διερμηνείς περισσότερο είναι οι ειρωνείες, τα αστειάκια, οι παράξενες παροιμίες, τα πολιτικά υπονοούμενα των πολιτικών, και κυρίως ορισμένων αρχηγών κομμάτων: «Εκεί παίρνουμε μεγάλο ρίσκο για να αποδώσουμε στη νοηματική τα λόγια τους. Καταφεύγουμε κυρίως, για να είμαστε πιο σίγουρες, στην πιο απλή εκδοχή των λόγων τους, ώστε να μην παρεξηγηθούμε».

Στον αντίποδα, οι πολιτικοί που δεν τις δυσκολεύουν καθόλου είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Φώφη Γεννηματά, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, καθώς και η Αλέκα Παπαρήγα. Για τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ και για την πρώην γενική γραμματέα του κόμματος, οι διερμηνείς λένε ότι μιλούν με καλά ελληνικά, με σωστή σύνταξη, αργά και κατανοητά...

altsantiri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: