12.2.20

Επικοινωνιακά μαντζούνια...

Τη μάχη των εντυπώσεων δίνει καθημερινά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, χρησιμοποιώντας κυρίως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (twitter και facebook) ελλείψει πρωτοβουλιών που θα...
αναχαίτιζαν τα καθημερινά πολλά και μεγάλα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς στην ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.

Με ένα tweet χθες το πρωί ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ενημέρωναν τους πολίτες πως είναι «σταθερά δίπλα» τους. Αυτή τη φορά λόγω «νομοθετικής πρωτοβουλίας» με την οποία «μειώνεται το κόστος που επιβαρύνονται οι ασθενείς, αλλά και η συνολική φαρμακευτική δαπάνη»!

Συγκεκριμένα, όπως εξηγούσαν στο tweet, προχώρησαν στην «υπαγωγή των διαγνωστικών ραδιοφαρμάκων και των υπηρεσιών ακτινοθεραπειών που διενεργούνται σε ασθενείς με δυσίατα νοσήματα, μεταξύ των οποίων οι καρκινοπαθείς, στον υπερμειωμένο συντελεστή 6%. Μέχρι σήμερα, τα ανωτέρω αγαθά και υπηρεσίες υπάγονταν στους συντελεστές 24% και 13%», έγραφαν.

Ολο αυτό διαβάζεται εντυπωσιακό και συγκινητικό, ειδικότερα με την αναφορά στους ογκολογικούς ασθενείς. Ωστόσο, ο συντελεστής ΦΠΑ που μείωσε η κυβέρνηση της Ν.Δ. πραγματικά δεν (μπορεί να) αφορά τον άρρωστο, αλλά τον προμηθευτή του ραδιοφαρμάκου και κυρίως τον αγοραστή ΕΟΠΥΥ.

Αυτό άλλωστε καταδεικνύει ξεκάθαρα και η σχετική τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε λίγο αργότερα χθες:

«Με τις προτεινόμενες διατάξεις υπάγονται για λόγους κοινωνικής πρόνοιας στον υπερμειωμένο συντελεστή 6% τα διαγνωστικά παρασκευάσματα και αντιδραστήρια [… ] που μέχρι σήμερα υπάγονται στον κανονικό συντελεστή 24% χωρίς αξιοσημείωτη δημοσιονομική επίπτωση, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο κόστος προμήθειας των παραπάνω παρασκευασμάτων και παροχής ακτινοθεραπειών σε καρκινοπαθείς καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ».

Νέα τιμή

Με τον ίδιο διθυραμβικό τόνο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε χθες και την ολοκλήρωση της πρώτης διαπραγμάτευσης τιμής θεραπευτικής κατηγορίας φαρμάκων επί θητείας της. Με καθυστέρηση επτά μηνών η κυβέρνηση της Ν.Δ. πανηγυρίζει για την πρώτη διαπραγμάτευση τέτοιας τιμής, που αφορά φάρμακο για την ηπατίτιδα C.

Μένουν ακόμα 159 φάρμακα που ήδη έχει αξιολογήσει η προηγούμενη Επιτροπή Αξιολόγησης να τα διαπραγματευτεί η νέα Επιτροπή Διαπραγμάτευσης της Ν.Δ. και τουλάχιστον ακόμα 60 φάρμακα να αξιολογήσει η νέα Επιτροπή Αξιολόγησης. Ας ελπίσουμε ότι κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί πριν από τη λήξη της πατέντας των καινοτόμων φαρμάκων.

Ο λόγος γίνεται για δύο επιτροπές που εισήγαγε η προηγούμενη κυβέρνηση για να «θωρακίσει» τον διαχρονικά χωρίς θεσμικό πλαίσιο χώρο της φαρμακευτικής πολιτικής και συγχρόνως να εγγυηθεί την πρόσβαση των ασθενών στις σύγχρονες, αποτελεσματικές θεραπείες και που η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει αντιμετωπίσει με παροιμιώδη ανευθυνότητα, θέτοντάς τες κάτω από τον απόλυτο υπουργικό έλεγχο και επιλέγοντας πρόσωπα που δεν διαθέτουν εξειδικευμένη γνώση του αντικειμένου.

Θυμίζουμε ότι στην πρώτη ιδρυτική και μοναδική συνεδρίαση της Επιτροπής Αξιολόγησης, επτά από τα δέκα νέα μέλη της εντεκαμελούς επιτροπής (ένα μέλος απουσίαζε) δήλωσαν κώλυμα λόγω ασυμβίβαστου!...

Ντάνι Βέργου

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: