18.2.20

Διαρκής αιφνιδιασμός και μόνιμη ασυνεννοησία...

Συνεπής στον τρόπο που χειρίζεται το προσφυγικό η κυβέρνηση, να αλλάζει δηλαδή με συχνότητα περίπου μιας εβδομάδας τις κεντρικές της αποφάσεις, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ανακοίνωσε χτες κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του εμφάνισης με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη (ΕΡΤ 1) ότι αναστέλλει για...
μία εβδομάδα την επίταξη εκτάσεων σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, στην οποία είχε προχωρήσει η κυβέρνηση με πράξη νομοθετικού περιεχομένου πριν από οκτώ μέρες, ενώ είχαν ακολουθήσει οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις, η τελευταία το απόγευμα του Σαββάτου.

Πηγές του Μαξίμου σημείωναν ότι η αναστολή της επίταξης αποτελεί πρωτοβουλία του υπουργού και ότι η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω και θα προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση των εξαγγελιών των νέων κέντρων, είναι όμως διατεθειμένη να ακούσει αν έχει κάποια πρόταση ο κύριος Μουτζούρης. Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι δεν υπήρξε προσυνεννόηση του υπουργού με το Μαξίμου για την αναστολή της επίταξης, γεγονός που αναδεικνύει προβλήματα συνεννόησης και συντονισμού στο εσωτερικό της κυβέρνησης, εκτός από τα ζητήματα ανακολουθίας της κυβερνητικής πολιτικής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ ο κύριος Μηταράκης μίλησε το πρωί στην ΕΡΤ 1 για «μορατόριουμ στις επιτάξεις, ώστε να συζητήσουμε αυτή την εβδομάδα, μέχρι την Παρασκευή, και να καταλήξουμε σε μια λύση», στη συνέχεια με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίστηκε περισσότερο αδιάλλακτος απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: «Μια βδομάδα προθεσμία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να υποδείξει άλλους χώρους για τις κλειστές δομές στα νησιά. Ολα έτοιμα για την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου, ώστε να κλείσουν οι άναρχες ανοιχτές δομές και να επιταχυνθεί η πολιτική ασύλου και επιστροφών», έγραψε.

Σε κάθε περίπτωση, η ανακοίνωση της αναστολής της επίταξης ήταν αιφνιδιαστική, όσο αιφνιδιαστική ήταν και η ανακοίνωση της επίταξης πριν από οκτώ ημέρες από το Μαξίμου. Τότε είχε διακόψει απότομα τον διάλογο που είχε ξεκινήσει μόλις πριν από λίγο καιρό ο κύριος Μηταράκης με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μιλώντας για την ανάγκη να υπάρξει κλίμα εμπιστοσύνης.

Το όποιο τέτοιο κλίμα δυναμιτίστηκε βέβαια με την επίταξη, που βασίστηκε στο επιχείρημα ότι οι τοπικές αρχές απλώς κωλυσιεργούσαν και πρότειναν χώρους ακατάλληλους για την κατασκευή των νέων μεγάλης χωρητικότητας Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά (η κυβέρνηση τα ονομάζει «πολυλειτουργικά» ή «ελεγχόμενες δομές» ή «κλειστά κέντρα», ανάλογα με τον υπουργό που τοποθετείται).

Η προσπάθεια του κυρίου Μηταράκη ίσως ξεκίνησε ως μια κίνηση να εκτονωθεί η κατάσταση και να κερδηθεί χρόνος, αλλά κατέληξε σε μια κίνηση που έχει σκοπό να ρίξει το μπαλάκι της ευθύνης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να την εκθέσει. Αλλωστε, τι σοβαρός διάλογος μπορεί να γίνει μέσα σε μια εξαιρετικά κουτσουρεμένη εβδομάδα;

Ο κύριος Μηταράκης θα βρίσκεται την Πέμπτη στο εξωτερικό για να συζητήσει με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ τη γερμανική πρόταση για την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου. Αλλά και τι προτάσεις θα μπορέσουν να κάνουν ο περιφερειάρχης και οι δήμαρχοι μέσα σε λίγες μέρες, όταν δεν κατάφεραν να τις κάνουν τόσο καιρό;...

Δημήτρης Αγγελίδης

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: