4.2.20

Η κρίσιμη μάχη του Σάντερς...

Μια άνευ προηγουμένου κατάσταση έχει δημιουργηθεί στο μέτωπο της επιλογής του ή της υποψηφίου των Δημοκρατικών για την προεδρία, καθώς τα αποτελέσματα της πρώτης προκριματικής ψηφοφορίας, χθες Δευτέρα στην πολιτεία της Άιοβα, δεν έχουν ακόμα γίνει δημόσια, ενώ οι...
προεκλογικές εκστρατείες των υποψηφίων βγάζουν τα δικά τους αποτελέσματα και ισχυρίζονται ότι νίκησαν.

Τα αποτελέσματα των συνελεύσεων της Άιοβα, που είναι ο αρκετά τραγελαφικός τρόπος με τον οποίο οι Δημοκρατικοί της συγκεκριμένης πολιτείας αποφασίζουν ποιον θα στηρίξουν ως υποψήφιο, θα μεταδίδονταν μέσω μιας εφαρμογής που αναπτύχθηκε για λογαριασμό του Δημοκρατικού κόμματος.

Απ’ ό,τι φαίνεται όμως, οι Δημοκρατικοί δεν ήταν τόσο καλά προετοιμασμένοι για αυτό που οι ίδιοι έχουν χαρακτηρίσει ως τη «σημαντικότερη εκλογική αναμέτρηση αυτής της γενιάς». Πολλοί επικεφαλής εκλογικών τμημάτων δεν έχουν καταφέρει να έχουν πρόσβαση στην εφαρμογή για να δηλώσουν αποτελέσματα, ενώ αρκετοί δεν κατάφεραν να τα δηλώσουν ούτε τηλεφωνικά.

Εκπρόσωπος του Δημοκρατικού κόμματος της Άιοβα ανακοίνωσε, αρκετή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, ότι τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν σε κάποια αδιευκρίνιστη ώρα σήμερα Τρίτη, αρνούμενος ότι τα προβλήματα έχουν να κάνουν με χτύπημα χάκερ.

Οι πέντε επικρατέστεροι υποψήφιοι, σύμφωνα τουλάχιστον με τις δημοσκοπήσεις, έκαναν όλοι ομιλίες νίκης ή αισιοδοξίας για το αποτέλεσμα, χωρίς κάποιο επίσημο αποτέλεσμα να τους επιβεβαιώνει, οπλισμένοι μονάχα με σχετικά αδιευκρίνιστα αποτελέσματα που προέρχονταν από τους εκπροσώπους του κάθε υποψήφιου στα εκλογικά τμήματα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Πιτ Μπούτιτζετζ, δήμαρχος της πόλης του Σάουθ Μπεντ της Ιντιάνα και επικρατέστερος κεντρώος υποψήφιος μετά τον Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε πανηγυρικά τη νίκη του, ενώ το ίδιο έκανε και η προεκλογική εκστρατεία του Μπέρνι Σάντερς. Με θετική αύρα αποχώρησαν από την πολιτεία της Άιοβα η Ελίζαμπεθ Γουώρεν και η Έιμι Κλόμπουσαρ, ενώ μονάχα ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που πρώτευε διαχρονικά στις δημοσκοπήσεις, φάνηκε μετρημένος καθώς τα ανεπίσημα αποτελέσματα τον φέρνουν να ηττάται.

Αν μη τι άλλο, το φιάσκο με τα αποτελέσματα της Άιοβα προσέδωσε τον χαρακτήρα κακόγουστης φάρσας στη διαδικασία επιλογής υποψηφίου των Δημοκρατικών, που ξεκίνησε πριν έναν περίπου χρόνο με πάνω από 25 υποψήφιους, συνωστισμένα τηλεοπτικά ντιμπέιτ, και πόλεμο του κατεστημένου του κόμματος απέναντι στον πιο ριζοσπαστικό εκ των υποψηφίων, Μπέρνι Σάντερς.

Το φιάσκο έδωσε και στον πρόεδρο Τραμπ τη δυνατότητα να κοροϊδέψει τους Δημοκρατικούς, μέσω δήλωσης του επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας: «Οι Δημοκρατικοί βράζουν στο χάλι των συνελεύσεων που οι ίδιοι δημιούργησαν, με την πιο πρόχειρη αποτυχία στην ιστορία. Θα ήταν φυσικό για τον κόσμο να αμφισβητεί τη δικαιότητα της διαδικασίας. Και αυτοί είναι οι άνθρωποι που θέλουν να είναι επικεφαλής ολόκληρου του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης;»... 

Ανδρέας Κοσιάρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: