7.2.20

Ηχηρό χαστούκι στον Σαλβίνι...

Σε παταγώδη αποτυχία κατέληξε η εκλογική στρατηγική του ακροδεξιού Ματέο Σαλβίνι, που ανέδειξε τις περιφερειακές εκλογές στην Εμίλια Ρομάνα σε δημοψήφισμα. 

Μήνες τώρα ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά προδίκαζε πως το αποτέλεσμα των...
περιφερειακών εκλογών στην παραδοσιακά «κόκκινη» Εμίλια Ρομάνα θα ισοδυναμούσε με μια σαρωτική νίκη σε βάρος της κεντροαριστεράς και προς όφελος της ακροδεξιάς υποψήφιας. Οι κάλπες ωστόσο τον διέψευσαν οικτρά. 

Ο υποψήφιος της κεντροαριστεράς Στέφανο Μπονατσίνι κέρδισε 51,4%, και η δεξιά υποψήφια Λουτσία Μποργκαντζόνι συγκέντρωσε μόλις το 43,6% των ψήφων.

Το εκλογικό αποτέλεσμα έδωσε φιλί ζωής στην κυβέρνηση συμμαχίας που ανέλαβε τον Σεπτέμβριο με τις ψήφους του κινήματος των Πέντε Αστέρων και του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, η οποία προέκυψε μετά την αλλαγή πλεύσης των Πέντε Αστέρων, που αποφάσισαν να «αδειάσουν» την άκρα Δεξιά και να σχηματίσουν κυβέρνηση με την κεντροαριστερά. 

Μόνο που στην πολιτική τόσο απότομες στροφές πληρώνονται ακριβά. Πολύ περισσότερο αν στο τιμόνι βρίσκεται ένα κόμμα που είναι «φτερό στον άνεμο», όπως το Κίνημα των Πέντε Αστέρων: Δημιούργημα της κρίσης του ευρώ και της ημιτελούς ευρωπαϊκής άνοιξης, που κατάφερε να επικοινωνήσει με την αποστροφή του ιταλικού λαού προς το ευρώ, απέτυχε όμως να εγκαταλείψει έγκαιρα τις επαμφοτερίζουσες θέσεις μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς και στην κρίσιμη στιγμή μετατράπηκε σε δεκανίκι της άκρας Δεξιάς.

Η κρίση στο Κίνημα των Πέντε Αστέρων εκδηλώθηκε πριν τις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές, με την παραίτηση του Λουίτζι ντι Μάγιο που φεύγοντας κατήγγειλε «συντροφικά μαχαιρώματα» και υπονόμευση εκ των έσω. Το εκλογικό αποτέλεσμα επιβεβαίωσε την κρίση στρατηγικής που αντιμετώπιζαν μήνες, αν όχι χρόνια τώρα, οι Πέντε Αστέρες, με τον υποψήφιό τους, Σιμόνε Μπενίνι, να συγκεντρώνει μόλις 3,4% των ψήφων και να αποτυγχάνει να εκλεγεί ακόμη κι ως περιφερειακός σύμβουλος στην Εμίλια Ρομάνα.

Ελαφρώς καλύτερο ήταν το αποτέλεσμα του κόμματος που ίδρυσε ο Μπέπε Γκρίλο στην Καλαβρία που είχε περιφερειακές εκλογές την ίδια μέρα με την Εμίλια Ρομάνα. Στον ιταλικό νότο, οι Πέντε Αστέρες μπορεί να καταποντίστηκαν συγκεντρώνοντας 7% από 43% που κέρδισαν στις προηγούμενες εκλογές, παρόλα αυτά διασώθηκαν. Θρίαμβο αντίθετα, κατήγαγε η συμμαχία κεντροδεξιάς και Άκρας Δεξιάς, που κέρδισε 55,4% των ψήφων, με τον κεντροαριστερό υποψήφιο να κερδίζει το 30,1%.

Η ήττα του Σαλβίνι στην Εμίλια Ρομάνα (παρότι κατάφερε να αυξήσει τους περιφερειακούς του συμβούλους από 9 σε 14) αποδόθηκε στο «κίνημα της σαρδέλας», που κατάφερε να βάλει ένα όριο στην αύξηση της δηλητηριώδους πολιτικής του επιρροής. 

Το «κίνημα της σαρδέλας», δημιούργημα εφηβικού αυθορμητισμού, μπόρεσε μέσα σε λίγους μήνες να αποτελέσει αντίπαλο δέος στην ξενοφοβική Δεξιά, ακυρώνοντας το σχέδιο του Σαλβίνι να «πάρει» την Εμίλια Ρομάνα και να εμφανιστεί ως θριαμβευτής στο προπύργιο της ιταλικής Αριστεράς. Η επιτυχία του κινήματος συνέβαλε στην εξάπλωσή του και σε άλλες εκλογικές περιφέρειες της Ιταλίας, καταφέρνοντας να κάνει ό,τι απέτυχε η κεντροαριστερά…

Στην αφύπνιση των Ιταλών δημοκρατών συνέβαλε και ο ίδιος ο Σαλβίνι καθοριστικά, με μια κίνησή του που πάγωσε εκατομμύρια Ιταλούς, χωρίς να ανήκουν κατ’ ανάγκην στην Αριστερά. Με μια εντελώς θεατρική του κίνηση, αν όχι θεατρινίστικη, χτύπησε το κουδούνι της εξώπορτας σε μια ιταλοτυνησιακή οικογένεια. Όταν απάντησε ο νεαρός από το θυροτηλέφωνο, ο Σαλβίνι τον ρώτησε αν πουλάει ναρκωτικά. Η κίνησή του ισοδυναμούσε με σοκ. Δεν ήταν μόνο το υπονοούμενο πως κάθε μετανάστης είναι έμπορος ναρκωτικών. Ήταν μαζί και το σήμα που έδωσε για την παραβίαση του οικογενειακού ασύλου! 

Αν ο πρώην υπουργός έχει το ελεύθερο για την πλάκα του να χτυπάει το κουδούνι και να ρωτάει τους μετανάστες αν πουλούν ναρκωτικά, γιατί περιπολίες μελανοχιτώνων στο όνομα του νόμου και της τάξης να μην εισβάλουν στα σπίτια των μεταναστών, χωρίς εισαγγελέα, να ψάχνουν για ναρκωτικά και να επιβάλουν τον νόμο και την τάξη; Για μια χώρα που έχει ζήσει τον Μουσολίνι και την ακροδεξιά τρομοκρατία, με τη βομβιστική επίθεση στο σταθμό της Μπολόνια κι άλλα πολλά, τίποτε απ’ αυτά δεν μπορεί να θεωρηθεί ασήμαντο…

Η αλήθεια όμως είναι ότι η Δεξιά σαρώνει στις δημοσκοπήσεις. Η εύθραυστη συμμαχία Λέγκας του Βορρά, των νεοναζί «Αδέλφια της Ιταλίας» και της Φόρτσα Ιτάλια φτάνουν να συγκεντρώνουν ακόμη και 50%. Το Δημοκρατικό Κόμμα αντίθετα μόλις 20% και τα Πέντε Αστέρια 16%. Σίγουρο, δε, θεωρείται ότι η εκλογική δύναμη Κεντροαριστεράς και Αστέρων φθίνει. Καθόλου τυχαία ο Σαλβίνι έδωσε νέο ραντεβού τον Ιούνιο, όταν θα διεξαχθούν περιφερειακές εκλογές σε 6 μεγάλες περιφέρειες της Ιταλίας και η φθορά του κυβερνητικού συνασπισμού θα έχει μεγαλώσει. Σε αναμονή λοιπόν…

Λεωνίδας Βατικιώτης

Νέα Σελίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: