10.2.20

Η Τσατάνη καταθέτει για τον Βγενόπουλο...

Άντα Ψαρρά

Σήμερα αναμένεται να συνεχιστεί η κατάθεση της εισαγγελέως Γ. Τσατάνη στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής. Η κ. Τσατάνη ισχυρίστηκε στο παρελθόν ότι δέχτηκε πιέσεις από τον Δ. Παπαγγελόπουλο όχι για τη...
Novartis αλλά για την υπόθεση Βγενόπουλου.

Οπως είπε και η ίδια, οι πιέσεις αυτές αφορούσαν το ενδιαφέρον του κ. Παπαγγελόπουλου για το γεγονός ότι η δικογραφία του σκανδάλου Βγενόπουλου έφυγε από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και πήγε στα δικά της χέρια μέχρι που αποφάσισε τελικά να τη βάλει στο αρχείο, προκαλώντας οξύτατες αντιδράσεις σε Ελλάδα και Κύπρο.

Οταν είχε κληθεί η ίδια εισαγγελέας στην επιτροπή Θεσμών της Βουλής (επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) αρχικά δεν παρουσιάστηκε καθόλου, ενώ την τρίτη φορά πήγε με τους δικηγόρους της. Αυτή τη φορά ήταν συνεπής στην παρουσία της δηλώνοντας κατ’ επανάληψη ότι δεν γνωρίζει απολύτως τίποτε για την υπόθεση Novartis και κατά συνέπεια ούτε και για παρεμβάσεις Παπαγγελόπουλου. Ως εκ τούτου τη συνεδρίαση μονοπώλησαν οι αναφορές στη θολή υπόθεση του σκανδάλου Βγενόπουλου.

Για άλλη μία φορά περιγράφηκε το πώς η υπόθεση τμηματικά έφτασε έπειτα και από δικό της έγγραφο αίτημα εξ ολοκλήρου στα χέρια της, παρά το γεγονός ότι τόσο ο Νόμος 2240/11 όσο και το Συμβούλιο Εφετών ρητά αναφέρουν ότι όλες οι υποθέσεις διαφθοράς σχετικής με το δημόσιο συμφέρον ανατίθενται αποκλειστικά στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς.

Είναι η μοναδική περίπτωση σκανδάλου διαφθοράς που αποσπάστηκε από την αρμόδια Εισαγγελία. Το πώς από την Ελένη Ράικου έφτασε το σύνολο της δικογραφίας στη Γ. Τσατάνη εξακολουθεί να είναι ένα νεφελώδες ζήτημα για το οποίο υπήρξαν πολλές αναφορές, καταθέσεις και καταγγελίες.

Η ίδια επιχείρησε για δεύτερη φορά να δώσει τις δικές της δικαιολογίες. Την πειθαρχική της δίωξη και τιμωρία τις χαρακτήρισε άδικες, ενώ επιφυλάχτηκε για αίτημα αναψηλάφησης. Στην προανακριτική επιτροπή έδειξε να μη θυμάται τις έγγραφες καταγγελίες του Ι. Αγγελή και για τον δικό της ρόλο στην υπόθεση του μεγάλου οικονομικού σκανδάλου, αλλά ούτε και την έκθεση του αντιπροέδρου του ΣτΕ για τις ευθύνες των εισαγγελικών λειτουργών.

Επιβεβαίωσε ξανά ότι η ίδια είχε ζητήσει συνάντηση με τον πρώην αν. υπουργό Δικαιοσύνης τον Νοέμβριο του 2015, ο οποίος της άσκησε πιέσεις τις οποίες κατήγγειλε όμως τρεις μήνες αργότερα, διευκρινίζοντας και μέσα στη Βουλή ότι δεν υπήρξε καμία παράνομη ενέργεια. Ισχυρίστηκε και πάλι ότι ζήτησε εκείνη τη συνάντηση διότι ο κ. Παπαγγελόπουλος την είχε στοχοποιήσει όταν -σύμφωνα με τα sites- μιλώντας για δικαστικά πραξικοπήματα αναφερόταν στην ίδια!

Ελλειψη σοβαρότητας

Η Γ. Τσατάνη είχε δηλώσει καθαρά στη Βουλή ότι δεν αμφισβητεί καθόλου την εντιμότητα του υπουργού αλλά μόνο την έλλειψη σοβαρότητας (!) προς το πρόσωπό της όταν «της έδειξε ένα έντονο ενδιαφέρον για το ότι η δικογραφία έπρεπε να επιστραφεί στην εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελ. Ράικου και ότι δεν ήταν νόμιμο να την κρατάει η ίδια». Μόνο που ακριβώς αυτό ήταν εκείνο που ο νόμος επιτάσσει.

Τέλος, ενώ την επίθεση που έγινε με εκρηκτικά στην είσοδο της πολυκατοικίας όπου κατοικεί την απέδωσε προφανώς στις υποθέσεις τρομοκρατίας που τότε διερευνούσε, δεν παρέλειψε να κάνει σχετικούς υπαινιγμούς για τον ρόλο των «πιέσεων» Παπαγγελόπουλου, συντασσόμενη και στο θέμα αυτό με κατασκευασμένα και κατευθυνόμενα δημοσιεύματα της τότε αντιπολίτευσης...

Δεν υπάρχουν σχόλια: