18.2.20

Στη Βουλή το ασφαλιστικό, στους δρόμους οι εργαζόμενοι...

Στους δρόμους ενάντια στο νέο ασφαλιστικό, το οποίο κατατέθηκε τη Δευτέρα 17/2 στη Βουλή, βγαίνουν σήμερα, Τρίτη 18 Φεβρουαρίου οι εργαζόμενοι, με την ΑΔΕΔΥ, τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας-Πειραιά και το ΠΑΜΕ να προκηρύσσουν 24ωρη απεργία.

Στο κέντρο της...
Αθήνας θα πραγματοποιηθούν τρεις ξεχωριστές συγκεντρώσεις: μία του ΠΑΜΕ στις 10.30 στα Προπύλαια (η κινητοποιήση του ΠΑΜΕ στον Πειραιά είναι προγραμματισμένη για τις 10.30 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη, ενώ αυτή της Θεσσαλονίκη, την ίδια ώρα, στο Άγαλμα Βενιζέλου) και μια της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας στις 11.00, στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ, απεργιακή συγκέντρωση στα Χαυτεία, στις 10:30, έχουν προγραμματίσει, από την πλευρά τους,  πρωτοβάθμια σωματεία.

Στην 24ωρη απεργία και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κλαυθμώνος συμμετέχουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ). Απεργία στο λιμάνι του Πειραιά, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, προκήρυξε και η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), συμμετέχοντας στην κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Κατατέθηκε το απόγευμα της Δευτέρας

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση και Ψηφιακός Μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) κατατέθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 17/2 στη Βουλή.

Επιχειρείται η δημιουργία του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), ενώ ενοποιούνται όλοι οι ασφαλιστικοί φορείς απονομής σύνταξης και εφάπαξ παροχής. Στο πλαίσιο αυτό, όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση επί του σχεδίου νόμου, για την ισορροπία του συστήματος και τον οργανωτικό και λειτουργικό του εξορθολογισμό, «κρίνεται αναγκαία η ένταξη των δημοσίων λειτουργών, υπαλλήλων και στρατιωτικών, στο ενιαίο αυτό συνταξιοδοτικό σύστημα, ως ιδιαίτερης κατηγορίας ασφαλισμένων».

Σημειώνεται επίσης πως «σε γενικές γραμμές, η προτεινόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση συνεπάγεται ένα ψηφιακό ασφαλιστικό σύστημα, στο οποίο τις βασικές συνιστώσες αποτελούν η κατανομή ανάμεσα στη συλλογική και ατομική ευθύνη, η ελευθερία, η ευελιξία, η ανταποδοτικότητα, η αλληλεγγύη και η κοινωνική δικαιοσύνη»

Αχτσιόγλου: Ασφαλιστικό ακραίας μονομέρειας

«Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε εξαφανίζει το φύλλο συκής με το οποίο η κυβέρνηση προσπάθησε να εξαπατήσει τους χαμηλοσυνταξιούχους. Ο υποτιθέμενος μηχανισμός στήριξης που θα αντικαθιστούσε δήθεν τη 13η σύνταξη είναι πλέον ανύπαρκτος», δήλωσε από την πλευρά της η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως προσθέτει η Έφη Αχτσιόγλου:

«Η κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου επιβεβαιώνει τη συνέπεια της κυβέρνησης σε πολιτικές ακραίας μονομέρειας υπέρ των ελαχίστων και εις βάρος των πολλών. Μείωση εισοδήματος για 9 στους 10 συνταξιούχους και αύξηση εισφορών για 9 στους 10 επαγγελματίες. Αυτή είναι η νέα κανονικότητα του κ Βρούτση και της Νέας Δημοκρατίας»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: