13.2.20

Ομολογίες για τα ομόλογα...

Αυτό που συνέβη χθες μεταξύ Αθήνας και Στρασβούργου είναι ένα πολιτικό και οικονομικό παράδοξο. Η κυβέρνηση έσπευσε να πανηγυρίσει -από πολλές απόψεις δικαίως- την πτώση των...
αποδόσεων των δεκαετών ομολόγων κάτω από το 1%.

Είναι μια εξέλιξη συμβολικής σημασίας, αφού προς το παρόν η χώρα δεν έχει ανάγκη να δανειστεί μεγάλα ποσά από τις αγορές. Σηματοδοτεί, ωστόσο, το κλείσιμο ενός δραματικού, υπερδεκαετούς κύκλου που ξεκίνησε αντίστροφα, από την απογείωση των αποδόσεων, οδηγώντας τα ελληνικά ομόλογα στα «σκουπίδια» και τη χώρα εκτός αγορών και εντός μνημονίων.

Σωστά χαίρεται η κυβέρνηση, αν και οικειοποιείται μια διεργασία αποκλιμάκωσης του κόστους δανεισμού τουλάχιστον τριών ετών, η οποία επιταχύνθηκε μετά την έξοδο από τα μνημόνια, τον Αύγουστο του 2018. Είναι μια εξέλιξη που οφείλεται πρώτα από όλα στις σκληρές θυσίες στις οποίες υποβλήθηκε ο ελληνικός λαός και στις πολιτικές «επιστροφής στην κανονικότητα» της προηγούμενης και αυτής της κυβέρνησης.

Ενώ, λοιπόν, η συγκυρία ευνοεί την επίσπευση της ένταξης στην ευρωπαϊκή «κανονικότητα» -με όλες τις επιφυλάξεις και τους «αστερίσκους» που διατηρούμε για το πραγματικό αντίκρισμά της στις ανάγκες της κοινωνίας- οι ιδεολογικοί και πολιτικοί φίλοι της κυβέρνησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η ομάδα της Ευρωδεξιάς στην οποία ανήκει η Ν.Δ., ορθώνουν φραγμούς.

Οι συντηρητικοί ευρωβουλευτές επέλεξαν να αποδυναμώσουν δραματικά μια απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου που θα ενίσχυε την πίεση προς την ηγεσία της ΕΚΤ να εντάξει και τα ελληνικά ομόλογα στην ποσοτική χαλάρωση. Οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ., όσοι ήταν παρόντες, δεν έκαναν καμιά προσπάθεια να υπερασπίσουν το αυτονόητο, με τιμητική εξαίρεση τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο.

Η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση έχει πια συμβολικό χαρακτήρα. Οικονομικά δεν έχει να κερδίσει πολλά η χώρα. Αντιθέτως, ο αποκλεισμός από το πρόγραμμα της ΕΚΤ, από το 2015 που ξεκίνησε, κόστισε σε χρήμα και σε χρόνο. Και ουδέποτε αιτιολογήθηκε πειστικά.

Η ηγεσία της ΕΚΤ επικαλούνταν προσχηματικά την έλλειψη έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, την οποία ουδέποτε κατάρτισε. Σε αυτό το ελάχιστο επιχειρούσε να ασκήσει πίεση στην ΕΚΤ, με τη νέα ηγεσία της πλέον, το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου. Και το ανέκοψαν οι συντηρητικοί ευρωβουλευτές, αρνούμενοι να υποβάλουν σε στοιχειώδη λογοδοσία την «ιερή αγελάδα» του ευρώ...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: