14.2.20

Πώς να κρυφτείς απ' τα παιδιά; Έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα...

Από τη πρώτη κιόλας μέρα ανάληψης των καθηκόντων της κυβέρνησης Μητσοτάκη, παρατηρούμε μια πρεμούρα για αναβάθμιση... της ιδιωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα εν γένει.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός όντας παιδί του εξωτερικού... γνωρίζει καλύτερα από τον...
καθένα μας, πώς η ιδιωτική αμερικανική κι ευρωπαϊκή εκπαίδευση, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τα ελληνικά κολλέγια των 5 εξαμήνων που αναγνώρισαν νύχτα...

Εντούτοις, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση νομοθέτησαν με μια απλή πλειοψηφία τον Ιανουάριο στην Βουλή, την εξίσωση κολλεγίων (δίχως καν αναγνώριση του τίτλου σπουδών από τον ΔΟΑΤΑΠ), με τα δημόσια ελληνικά πανεπιστήμια και χωρίς βέβαια να υπάρχει αντίστοιχο πνευματικό υπόβαθρο σ'αυτά.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά... επιβάλουν ταυτόχρονα, την τιμωρητική βάση του 10 για την εισαγωγή στα δημόσια ΑΕΙ ως αποτέλεσμα χιλιάδες υποψήφιοι φέτος να μένουν απέξω... λόγω και της οικονομικής τους αδυναμίας προκειμένου να συνεχίσουν σε αντίστοιχο ιδιωτικό.

Έτσι, η ιδεοληπτική στάση της ΝΔ στα ευαίσθητα αυτά θέματα της Παιδείας, προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων από εκατοντάδες μαθητές οι οποίοι ξεχύθηκαν στους δρόμους την περασμένη Δευτέρα, ζητώντας τα αυτονόητα για τους πολλούς, που δεν είναι άλλα, παρά δίκαια τα αιτήματά τους!

Τα ευχολόγια λοιπόν και τα ωραία λόγια από τους πολιτικούς και δή τους κυβερνώντες, μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να αρκούν, αλλά ποτέ δεν εφησυχάζουν...

Κι αυτό, διότι η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, ωρύεται και δικαίως, για τα όσα κωμικοτραγικά συμβαίνουν στον χώρο της πολύπαθης εκπαίδευσης τους τελευταίους 7 μήνες. Βλέποντας στον αντίποδα και τις υποσχέσεις της ΝΔ περί αριστείας να πηγαίνουν περίπατο...

Μια κυβέρνηση που δίνει πολλά στους λίγους  και λίγα στους πολλούς, είναι προφανώς και ανίκανη να πείσει τον κόσμο οτι η στροφή στην ιδιωτική εκπαίδευση είναι προς όφελος του. Πόσο μάλλον, όταν ικανοποιούνται κραυγαλέα τα συμφέροντα της παρασιτικής ολιγαρχίας αυτού τόπου που κατέχει ως επι τω πλείστων και τα εν λόγω ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Η Παιδεία όμως, οφείλει και πρέπει να αποτελέσει κοινωνικό αγαθό με επίκεντρο τον άνθρωπο, διατηρώντας παράλληλα, τον ποιοτικό και δημόσιο χαρακτήρα της.

Ως εκ τούτου, η Αριστερά που γράφει ιστορία σε χρόνο ενεστώτα έχοντας γνώμονα πάντοτε τους πολίτες, κατανοώντας την ιστορική τούτη συγκυρία, καλείται να υποβάλει ένα ολοκληρωμένο, ρεαλιστικό και βιώσιμο σχέδιο για το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα της νέας εποχής.

Εν κατακλείδι, παραφράζοντας και μια φράση του πρώην Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, "με ένα νόμο κι ένα άρθρο," αν χρειαστεί... καταργώντας τα ιδιωτικά κολλέγια των ολιγαρχών, με μοναδικό σκοπό την δημόσια παιδεία για όλους, ανεξαρτήτως προέλευσης, χρώματος και τάξης.

Αβραάμ Θ. Λαφαζάνης (φιλόλογος, μέλος ΣΥΡΙΖΑ Σερρών)

Δεν υπάρχουν σχόλια: