9.2.20

«Ένα δολοφονικό σύστημα μπροστά στα μάτια μας»...

Ένας επινοημένος ισχυρισμός για σεξουαλική παρενόχληση στη Σουηδία, η πίεση από το Ηνωμένο Βασίλειο να μην εγκαταλειφθεί η υπόθεση, ένας μεροληπτικός δικαστής, η κράτηση σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, τα ψυχολογικά βασανιστήρια - και σύντομα η έκδοση στις ΗΠΑ, όπου κατηγορείται για...
διαρροή διαβαθμισμένων κυβερνητικών δεδομένων σχετικά με τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Αφγανιστάν και Ιράκ και αντιμετωπίζει 175 χρόνια φυλάκισης.

H κράτηση του Αυστραλού δημοσιογράφου και ιδρυτή των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, στις βρετανικές φυλακές υψίστης ασφαλείας εν αναμονή της δίκης για να αποφασιστεί αν θα επιτραπεί η έκδοσή του στις ΗΠΑ, που ζητούν την κεφαλή του επί πίνακι, έχει πάρει πλέον διεθνείς διαστάσεις. Οργανώνονται εκδηλώσεις αλληλεγγύης και δράσεις διαμαρτυρίας σε όλο τον κόσμο, αποστέλλονται επιστολές διαμαρτυρίας δημοσιογράφων, γιατρών και δικηγόρων, κ.λπ.

Η έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ «πρέπει να σταματήσει» και ο ίδιος πρέπει να «αφεθεί ελεύθερος αμέσως» από τις βρετανικές αρχές, αναφέρει η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο πεντασέλιδο ψήφισμα της Συνέλευσης που εγκρίθηκε στις 28 Ιανουαρίου με τίτλο «Απειλές για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την ασφάλεια των δημοσιογράφων στην Ευρώπη».

«Ο ιδρυτής των WikiLeaks είναι ένα διεθνές σύμβολο του αγώνα για διεθνή πολιτική διαφάνεια και η κράτησή του αποτελεί όχι μόνο επίθεση στο δικαίωμα της πληροφόρησης, που αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα της δημοκρατίας, αλλά και παραβιάζει τόσο τη διεθνή όσο και την ευρωπαϊκή νομοθεσία», αναφέρουν στην επιστολή τους οι ευρωβουλευτές της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, συμπεριλαμβανομένων των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που έστειλαν επιστολή προς τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, εκφράζοντας την ανησυχία τους σχετικά με την κατάσταση του Τζ. Ασάνζ, ιδίως σχετικά με την ενδεχόμενη έκδοσή του από το Ηνωμένο Βασίλειο στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, περισσότεροι από 60 γιατροί υπογράφουν ανοιχτή επιστολή, εκφράζοντας το φόβο ότι η σωματική και ψυχική υγεία του ιδρυτή των WikiLeaks, είναι τόσο άσχημη ώστε θα μπορούσε να πεθάνει μέσα στη βρετανική φυλακή

Ο Νιλς Μέλτζερ, ειδικός του ΟΗΕ σε θέματα που αφορούν τα βασανιστήρια, έχει επικρίνει έντονα τις κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Σουηδίας και του Ισημερινού, επειδή δεν διερεύνησαν σωστά τα συμπεράσματά του ότι ο Ασάνζ «βασανίστηκε ψυχολογικά».

Ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμων του ΟΗΕ και καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου είχε επισκεφθεί, συνοδευόμενος από γιατρούς, τον Ασάνζ στη φυλακή του στο Λονδίνο, ένα μήνα μετά τη σύλληψή του από τη βρετανική αστυνομία στην πρεσβεία του Ισημερινού, τον περασμένο Απρίλιο.

Μετά την επίσκεψη αυτή, ο Μέλτζερ είχε δηλώσει ότι ο Ασάνζ έχει υποστεί σωματικές βλάβες και παρουσιάζει «όλα τα τυπικά συμπτώματα μιας παρατεταμένης έκθεσης σε ψυχολογικά βασανιστήρια, χρόνιο άγχος και έντονα ψυχικά τραύματα».

Φάνηκε και στις 21 Οκτωβρίου, όταν ο 48χρονος Αυστραλός εμφανίστηκε αποπροσανατολισμένος κατά τη διάρκεια της πρώτης του δημόσιας εμφάνισης, τραυλίζοντας κατά την ακρόασή του στο Λονδίνο και δείχνοντας να δυσκολεύεται να θυμηθεί την ημερομηνία γέννησής του. Στο τέλος της ακρόασης, δήλωσε ότι δεν γνώριζε τι είχε συμβεί και διαμαρτυρήθηκε για τις συνθήκες κράτησής του στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς στη βρετανική πρωτεύουσα.

Για πρώτη φορά, ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια, Νιλς Μέλτζερ, μιλάει λεπτομερώς στη Republik για τα εκρηκτικά ευρήματα της έρευνάς του σχετικά με την περίπτωση του ιδρυτή των Wikileaks...

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ...
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: