16.2.20

Bild: FDP, ο μεγάλος «χαμένος» του φιάσκου...


 ...στη Θουριγγία...
Οι Γερμανοί Φιλελεύθεροι (FDP) είναι ο μεγάλος «χαμένος» της κρίσης που πυροδότησε στη πολιτική σκηνή της χώρας η σύμπραξη των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) με τους ακροδεξιούς του AfD στη Θουριγγία την περασμένη εβδομάδα.

Κι αυτό γιατί...
ο υποψήφιος του FDP δέχθηκε να εκλεγεί πρωθυπουργός του κρατιδίου με τη στήριξη των δύο κόμματων με αποτέλεσμα να εκφραστούν ανοιχτά επικρίσεις προς τον πρόεδρο Κρίστιαν Λίντνερ που κάλυψε τις μεθοδεύσεις του Τόμας Κέμεριχ για την εκλογή του ως πρωθυπουργού στο κρατίδιο.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία μέτρηση πρόθεσης ψήφου της εφημερίδας Bild, οι Φιλελεύθεροι έπεσαν στο 6% σε ομοσπονδιακό επίπεδο, μόλις μία μονάδα πάνω από το όριο εισόδου στη Βουλή, καταγράφοντας απώλειες δύο μονάδων από την προηγούμενη δημοσκόπηση.


Η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), ακόμη και μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης της αρχηγού του CDU Άνεγκρετ Κραμπ - Καρενμπάουερ να παραιτηθεί από την ηγεσία, παραμένει στο 28%, ενώ οι Πράσινοι στο 20%, οι Σοσιαλδημοκράτες και η AfD στο 15%. Μία μονάδα κερδίζει η Αριστερά και φτάνει στο 10%.

Η επόμενη δοκιμασία για τα κόμματα είναι οι τοπικές εκλογές στο Αμβούργο, την επόμενη Κυριακή. Σύμφωνα με το «Πολιτικό Βαρόμετρο» του ZDF, οι Φιλελεύθεροι θα μείνουν πιθανότατα εκτός κοινοβουλίου, καθώς δεν ξεπερνούν το 4,5%. Στις εκλογές του 2015 το FDP είχε συγκεντρώσει ποσοστό 7,5%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: