Η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξή της σε κυριακάτικη εφημερίδα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ακόμα και διπλών, προκειμένου ο...
πρωθυπουργός να «κάψει», όπως αναφέρει, την απλή αναλογική, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «βέβαια, βλέποντας και ο ίδιος την εικόνα της κυβέρνησής του και τα "επιτεύγματά" της, ακόμα και στην υπόθεση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, μπορεί να άλλαξε γνώμη».
Μιλώντας για την αναθεωρητική προκλητική πολιτική της Τουρκίας που οδηγεί σε εντάσεις «οι οποίες μπορεί να έχουν δυσάρεστες συνέπειες» σημειώνει ότι «αυτό κάνει ακόμα πιο έντονη την ανάγκη υιοθέτησης και άσκησης μιας εξωτερικής πολιτικής πολύπλευρης και ενεργητικής, με στόχο τη δημιουργία συμμαχιών οι οποίες θα βασίζονται στο εθνικό συμφέρον».
Σχετικά με το νέο νόμο για το Ασφαλιστικό κάνει λόγο για «το εξαπατημένο από τις προεκλογικές υποσχέσεις (της ΝΔ) 90% των 2.542.000 συνταξιούχων (το οποίο) θα έχει μείωση στο ετήσιο εισόδημά του από τις συντάξεις» και προσθέτει ότι «η κυβέρνηση κατήργησε τη μόνιμη 13η σύνταξη που είχαμε θεσμοθετήσει, και αυτοί που τελικά θα ωφεληθούν από τα μέτρα της είναι ελάχιστοι».
Απαντώντας σε ερώτηση για την ασφάλεια των πολιτών αναφέρει ότι μέσα σε επτά μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ «η ανασφάλεια στη κοινωνία εντείνεται», προσθέτει ότι η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ «αποτυπώθηκε μέσα από πλήθος αποτελεσματικών επιχειρήσεων» και καλεί την ΝΔ να «παρουσιάσει τα δικά της "επιτεύγματα", αρκεί να μην εννοεί ως τέτοια ξυλοδαρμούς 11χρονων, βιαιοπραγίες και διαπομπεύσεις διαδηλωτών και άλλων πολιτών».
Ως προς τις επιδόσεις της κυβέρνησης στον τομέα της Οικονομίας, η Ο. Γεροβασίλη είπε ότι «μετά από πάρα πολύ καιρό, βλέπουμε για πρώτη φορά αύξηση της ανεργίας, "πάγωμα" των μισθών και μία μνημειώδη ανικανότητα της κυβέρνησης στο να προσελκύσει επενδύσεις. Οι φοροαπαλλαγές αφορούν ελάχιστους σε σχέση με αυτούς που βλέπουν το πραγματικό τους εισόδημα να μειώνεται. Ακόμα και η όποια έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ, μάλλον αναιρείται από τη φημολογούμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Στο Ελληνικό, ετοιμάζονται να κάνουν πρόσθετες παραχωρήσεις στον ιδιώτη "επενδυτή". Αν έτσι φαντάζονται τις επενδύσεις, θα ξεχάσουμε όλα όσα ξέραμε για αυτές».
Εγκαλεί την κυβέρνηση για ανικανότητα, έλλειψη προετοιμασίας και υποσχέσεις «μαγικών λύσεων» στο θέμα του προσφυγικού, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση θα πρέπει, επιτέλους, να αποκτήσει άποψη και σχέδιο για τη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού φαινομένου».
«Δεν μπορείς να τα καταφέρεις εύκολα όταν θεωρείσαι δεδομένος…»
Ολόκληρη η συνέντευξη της Όλγας Γεροβασίλη σε κυριακάτικη εφημερίδα:
Κυρία Γεροβασίλη, η κυβέρνηση της ΝΔ «ξηλώνει» το λεγόμενο νόμο «Κατρούγκαλου» με νέο νόμο για το ασφαλιστικό από το κ. Γιάννη Βρούτση ο οποίος στην ουσία αναφέρει ότι ο νόμος του θα επιφέρει αυξήσεις σε συνταξιούχους με άνω των 30 ετών ασφάλιση, καταργώντας όπως λέει τις αδικίες επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τι απαντάτε;
Εννιά στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες θα επιβαρυνθούν για να διευκολυνθεί ο ένας. Τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα που θα προστάτευε ο κ. Μητσοτάκης θα επιβαρυνθούν για να διευκολυνθούν τα πιο υψηλά. Tο εξαπατημένο από τις προεκλογικές υποσχέσεις 90% των 2.542.000 συνταξιούχων θα έχει μείωση στο ετήσιο εισόδημα του από τις συντάξεις. Όσο και να προσπαθεί να μας πείσει ο κύριος Βρούτσης, η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση κατήργησε τη μόνιμη 13η σύνταξη που είχαμε θεσμοθετήσει και αυτοί που τελικά θα ωφεληθούν από τα μέτρα της είναι ελάχιστοι.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έχει βελτιώσει τον τομέα της ασφάλειας των πολιτών με επιχειρήσεις της αστυνομίας σε περιοχές που εσείς ως υπουργός προστασίας του Πολίτη δεν είχατε, όπως αναφέρει η ΝΔ, τη πολιτική βούληση να πράξετε. Κατά τη γνώμη σας το αίσθημα της ασφάλειας των πολιτών έχει αυξηθεί ή παραμένει σε χαμηλά επίπεδα με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην νιώθουν ασφαλείς;
Μέσα σε 7 μόνο μήνες, όπως προκύπτει και από πρόσφατη δημοσκόπηση, η ανασφάλεια στην κοινωνία εντείνεται. Λογική εξέλιξη, καθώς η πολιτική ασφάλειας απαιτεί ισχυρή πολιτική βούληση και κρίνεται από πράξεις. Η ατζέντα αυτής της κυβέρνησης είναι συγκεκριμένη και περιλαμβάνει το κέντρο της Αθήνας και την καταστολή των καταλήψεων, με την υπόλοιπη χώρα να παραδίδεται βορά στην εγκληματικότητα. Ακόμα και εκεί όμως, οι καταγγελίες για την αύξηση της εγκληματικότητας και για τη δράση των εμπόρων ναρκωτικών αυξάνονται ραγδαία. Η δική μας σκληρή προσπάθεια αποτυπώθηκε μέσα από πλήθος αποτελεσματικών επιχειρήσεων. Αν θέλει η ΝΔ ας παρουσιάσει τα δικά της «επιτεύγματα», αρκεί να μην εννοεί ως τέτοια ξυλοδαρμούς 11χρονων, βιαιοπραγίες και διαπομπεύσεις διαδηλωτών και άλλων πολιτών.
Στον τομέα της οικονομίας η κυβέρνηση αισθάνεται ότι είναι το δυνατό της χαρτί. Βγήκαμε με τη δική σας κυβέρνηση από τα μνημόνια, ωστόσο μειώσεις φόρων είχαμε από την κυβέρνηση της Ν.Δ. ενώ σημειώνονται και αναβαθμίσεις της οικονομίας από διεθνείς οίκους.
Το να ξαπλώνεις πάνω σε ένα μαξιλάρι 36 δισεκατομμυρίων ευρώ που φτιάχτηκε με τις θυσίες του ελληνικού λαού και την πολιτική που ακολουθήσαμε για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια είναι εύκολο. Εξίσου βολικό είναι να ξεχνάς πως αμέσως μετά τα μνημόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθέτησε σειρά φοροαπαλλαγών, με πολύ περισσότερους ωφελούμενους.
Όμως, να που ήρθαν τα δύσκολα και αποκαλύφθηκε και η «ετοιμότητα» και η «αποτελεσματικότητά» της ΝΔ να κυβερνήσει. Μετά από πάρα πολύ καιρό, βλέπουμε για πρώτη φορά αύξηση της ανεργίας, πάγωμα των μισθών και μία μνημειώδη ανικανότητα της κυβέρνησης στο να προσελκύσει επενδύσεις. Οι φοροαπαλλαγές αφορούν ελάχιστους σε σχέση με αυτούς που βλέπουν το πραγματικό τους εισόδημα να μειώνεται. Ακόμα και η όποια έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ μάλλον αναιρείται από την φημολογούμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Στο Ελληνικό, ετοιμάζονται να κάνουν πρόσθετες παραχωρήσεις στον ιδιώτη «επενδυτή». Αν έτσι φαντάζονται τις επενδύσεις, θα ξεχάσουμε όλα όσα ξέραμε για αυτές.
Πιστεύετε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές μέσα στο έτος με αφορμή την αλλαγή του εκλογικού νόμου;
Δεν αποκλείω τίποτα και τα περιμένω όλα από αυτή την κυβέρνηση. Έτσι κι αλλιώς ο κ. Μητσοτάκης, από πολύ νωρίς, έκανε γνωστή τη βούλησή του για "διπλές" εκλογές για να «κάψει» την απλή αναλογική. Βέβαια, βλέποντας και ο ίδιος την εικόνα της κυβέρνησής του και τα «επιτεύγματά» της ακόμα και στην υπόθεση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, μπορεί να άλλαξε γνώμη. Μπορεί ακόμη να περιμένει να συνέλθει ο κ. Σαμαράς από το τζετ λαγκ που τον εμπόδισε να ψηφίσει νόμο της κυβέρνησης, για να τον «συμβουλευθεί». Τέλος, μπορεί να θυμήθηκε πως οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ και να μην του βγαίνουν οι υπολογισμοί, καθώς αυτές μπορούν και πρέπει να δώσουν λύση προοδευτικής διακυβέρνησης.
Ανησυχείτε για τα εθνικά θέματα; Υπάρχει κατά τη γνώμη σας πιθανότητα θερμού επεισοδίου με την Τουρκία;.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αναθεωρητική προκλητική πολιτική της Τουρκίας οδηγεί σε εντάσεις οι οποίες μπορεί να έχουν δυσάρεστες συνέπειες. Αυτό κάνει ακόμα πιο έντονη την ανάγκη υιοθέτησης και άσκησης μιας εξωτερικής πολιτικής πολύπλευρης και ενεργητικής, με στόχο τη δημιουργία συμμαχιών οι οποίες θα βασίζονται στο εθνικό συμφέρον.
Τι χρειάζεται να γίνει κατά την άποψή σας στο μείζον θέμα του προσφυγικού;
Και σε αυτό τον τομέα ο κύριος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του αποδείχθηκαν ανέτοιμοι και ανίκανοι. Υπόσχονταν μαγικές λύσεις σε ένα πρόβλημα το οποίο υπερβαίνει τις δυνάμεις της χώρας. Εμείς κληθήκαμε να διαχειριστούμε πολύ μεγαλύτερες προσφυγικές ροές, χωρίς υποδομές και με πολύ πιο ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον και αφήσαμε μία πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτή που υπάρχει σήμερα, διαχειρίσιμη και με σχέδιο. Η κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να αποκτήσει άποψη και σχέδιο για τη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού φαινομένου.
Παρατηρούμε μια αλλαγή σε ότι αφορά τις κύριες συμμαχίες της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στις δικές σας κυβερνήσεις η Γερμανίδα Καγκελάριος Α. Μέρκελ είχε ενεργή συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα και τους θεσμούς. Τώρα με πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη, βλέπουμε μια διαφορετική στάση και μια πρόκριση προς το Παρίσι και τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος είναι ένθερμος υποστηρικτής των Ελληνικών συμφερόντων. Γιατί κατά τη γνώμη σας υπάρχει αυτή η αλλαγή πλεύσης;
Όπως είπα προηγουμένως η εξωτερική πολιτική και οι διεθνείς σχέσεις στηρίζονται στη δημιουργία συμμαχιών που βασίζονται στο εθνικό συμφέρον. Στην πορεία των διαπραγματεύσεων ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή μας διαβουλεύθηκαν με όλους τους εταίρους, εστιάζοντας στη συμπόρευση με όσους είχαν παρόμοια προβλήματα και κοινές επιδιώξεις. Με αυτή την προσέγγιση ασκήσαμε ενεργητική πολιτική σε πολλαπλές κατευθύνσεις, όπως τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου και τη Σύνοδο των Χωρών του Νότου, στην οποία να υπενθυμίσω τον ιδιαίτερα ενεργό ρόλο του Προέδρου Μακρόν. Στα ζητήματα της διοικητικής ανασυγκρότησης, ως αρμόδια υπουργός, είχα τη δυνατότητα να συνεργαστώ στενά και με μεγάλη επιτυχία με τη γαλλική τεχνική βοήθεια και τις γαλλικές αρχές. Με αυτού του τύπου πρωτοβουλίες συμμετείχαμε στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Βέβαια, αυτά δεν μπορείς να τα καταφέρεις εύκολα όταν θεωρείσαι δεδομένος…
πρωθυπουργός να «κάψει», όπως αναφέρει, την απλή αναλογική, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «βέβαια, βλέποντας και ο ίδιος την εικόνα της κυβέρνησής του και τα "επιτεύγματά" της, ακόμα και στην υπόθεση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, μπορεί να άλλαξε γνώμη».
Μιλώντας για την αναθεωρητική προκλητική πολιτική της Τουρκίας που οδηγεί σε εντάσεις «οι οποίες μπορεί να έχουν δυσάρεστες συνέπειες» σημειώνει ότι «αυτό κάνει ακόμα πιο έντονη την ανάγκη υιοθέτησης και άσκησης μιας εξωτερικής πολιτικής πολύπλευρης και ενεργητικής, με στόχο τη δημιουργία συμμαχιών οι οποίες θα βασίζονται στο εθνικό συμφέρον».
Σχετικά με το νέο νόμο για το Ασφαλιστικό κάνει λόγο για «το εξαπατημένο από τις προεκλογικές υποσχέσεις (της ΝΔ) 90% των 2.542.000 συνταξιούχων (το οποίο) θα έχει μείωση στο ετήσιο εισόδημά του από τις συντάξεις» και προσθέτει ότι «η κυβέρνηση κατήργησε τη μόνιμη 13η σύνταξη που είχαμε θεσμοθετήσει, και αυτοί που τελικά θα ωφεληθούν από τα μέτρα της είναι ελάχιστοι».
Απαντώντας σε ερώτηση για την ασφάλεια των πολιτών αναφέρει ότι μέσα σε επτά μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ «η ανασφάλεια στη κοινωνία εντείνεται», προσθέτει ότι η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ «αποτυπώθηκε μέσα από πλήθος αποτελεσματικών επιχειρήσεων» και καλεί την ΝΔ να «παρουσιάσει τα δικά της "επιτεύγματα", αρκεί να μην εννοεί ως τέτοια ξυλοδαρμούς 11χρονων, βιαιοπραγίες και διαπομπεύσεις διαδηλωτών και άλλων πολιτών».
Ως προς τις επιδόσεις της κυβέρνησης στον τομέα της Οικονομίας, η Ο. Γεροβασίλη είπε ότι «μετά από πάρα πολύ καιρό, βλέπουμε για πρώτη φορά αύξηση της ανεργίας, "πάγωμα" των μισθών και μία μνημειώδη ανικανότητα της κυβέρνησης στο να προσελκύσει επενδύσεις. Οι φοροαπαλλαγές αφορούν ελάχιστους σε σχέση με αυτούς που βλέπουν το πραγματικό τους εισόδημα να μειώνεται. Ακόμα και η όποια έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ, μάλλον αναιρείται από τη φημολογούμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Στο Ελληνικό, ετοιμάζονται να κάνουν πρόσθετες παραχωρήσεις στον ιδιώτη "επενδυτή". Αν έτσι φαντάζονται τις επενδύσεις, θα ξεχάσουμε όλα όσα ξέραμε για αυτές».
Εγκαλεί την κυβέρνηση για ανικανότητα, έλλειψη προετοιμασίας και υποσχέσεις «μαγικών λύσεων» στο θέμα του προσφυγικού, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση θα πρέπει, επιτέλους, να αποκτήσει άποψη και σχέδιο για τη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού φαινομένου».
«Δεν μπορείς να τα καταφέρεις εύκολα όταν θεωρείσαι δεδομένος…»
Ολόκληρη η συνέντευξη της Όλγας Γεροβασίλη σε κυριακάτικη εφημερίδα:
Κυρία Γεροβασίλη, η κυβέρνηση της ΝΔ «ξηλώνει» το λεγόμενο νόμο «Κατρούγκαλου» με νέο νόμο για το ασφαλιστικό από το κ. Γιάννη Βρούτση ο οποίος στην ουσία αναφέρει ότι ο νόμος του θα επιφέρει αυξήσεις σε συνταξιούχους με άνω των 30 ετών ασφάλιση, καταργώντας όπως λέει τις αδικίες επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τι απαντάτε;
Εννιά στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες θα επιβαρυνθούν για να διευκολυνθεί ο ένας. Τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα που θα προστάτευε ο κ. Μητσοτάκης θα επιβαρυνθούν για να διευκολυνθούν τα πιο υψηλά. Tο εξαπατημένο από τις προεκλογικές υποσχέσεις 90% των 2.542.000 συνταξιούχων θα έχει μείωση στο ετήσιο εισόδημα του από τις συντάξεις. Όσο και να προσπαθεί να μας πείσει ο κύριος Βρούτσης, η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση κατήργησε τη μόνιμη 13η σύνταξη που είχαμε θεσμοθετήσει και αυτοί που τελικά θα ωφεληθούν από τα μέτρα της είναι ελάχιστοι.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έχει βελτιώσει τον τομέα της ασφάλειας των πολιτών με επιχειρήσεις της αστυνομίας σε περιοχές που εσείς ως υπουργός προστασίας του Πολίτη δεν είχατε, όπως αναφέρει η ΝΔ, τη πολιτική βούληση να πράξετε. Κατά τη γνώμη σας το αίσθημα της ασφάλειας των πολιτών έχει αυξηθεί ή παραμένει σε χαμηλά επίπεδα με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην νιώθουν ασφαλείς;
Μέσα σε 7 μόνο μήνες, όπως προκύπτει και από πρόσφατη δημοσκόπηση, η ανασφάλεια στην κοινωνία εντείνεται. Λογική εξέλιξη, καθώς η πολιτική ασφάλειας απαιτεί ισχυρή πολιτική βούληση και κρίνεται από πράξεις. Η ατζέντα αυτής της κυβέρνησης είναι συγκεκριμένη και περιλαμβάνει το κέντρο της Αθήνας και την καταστολή των καταλήψεων, με την υπόλοιπη χώρα να παραδίδεται βορά στην εγκληματικότητα. Ακόμα και εκεί όμως, οι καταγγελίες για την αύξηση της εγκληματικότητας και για τη δράση των εμπόρων ναρκωτικών αυξάνονται ραγδαία. Η δική μας σκληρή προσπάθεια αποτυπώθηκε μέσα από πλήθος αποτελεσματικών επιχειρήσεων. Αν θέλει η ΝΔ ας παρουσιάσει τα δικά της «επιτεύγματα», αρκεί να μην εννοεί ως τέτοια ξυλοδαρμούς 11χρονων, βιαιοπραγίες και διαπομπεύσεις διαδηλωτών και άλλων πολιτών.
Στον τομέα της οικονομίας η κυβέρνηση αισθάνεται ότι είναι το δυνατό της χαρτί. Βγήκαμε με τη δική σας κυβέρνηση από τα μνημόνια, ωστόσο μειώσεις φόρων είχαμε από την κυβέρνηση της Ν.Δ. ενώ σημειώνονται και αναβαθμίσεις της οικονομίας από διεθνείς οίκους.
Το να ξαπλώνεις πάνω σε ένα μαξιλάρι 36 δισεκατομμυρίων ευρώ που φτιάχτηκε με τις θυσίες του ελληνικού λαού και την πολιτική που ακολουθήσαμε για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια είναι εύκολο. Εξίσου βολικό είναι να ξεχνάς πως αμέσως μετά τα μνημόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθέτησε σειρά φοροαπαλλαγών, με πολύ περισσότερους ωφελούμενους.
Όμως, να που ήρθαν τα δύσκολα και αποκαλύφθηκε και η «ετοιμότητα» και η «αποτελεσματικότητά» της ΝΔ να κυβερνήσει. Μετά από πάρα πολύ καιρό, βλέπουμε για πρώτη φορά αύξηση της ανεργίας, πάγωμα των μισθών και μία μνημειώδη ανικανότητα της κυβέρνησης στο να προσελκύσει επενδύσεις. Οι φοροαπαλλαγές αφορούν ελάχιστους σε σχέση με αυτούς που βλέπουν το πραγματικό τους εισόδημα να μειώνεται. Ακόμα και η όποια έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ μάλλον αναιρείται από την φημολογούμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Στο Ελληνικό, ετοιμάζονται να κάνουν πρόσθετες παραχωρήσεις στον ιδιώτη «επενδυτή». Αν έτσι φαντάζονται τις επενδύσεις, θα ξεχάσουμε όλα όσα ξέραμε για αυτές.
Πιστεύετε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές μέσα στο έτος με αφορμή την αλλαγή του εκλογικού νόμου;
Δεν αποκλείω τίποτα και τα περιμένω όλα από αυτή την κυβέρνηση. Έτσι κι αλλιώς ο κ. Μητσοτάκης, από πολύ νωρίς, έκανε γνωστή τη βούλησή του για "διπλές" εκλογές για να «κάψει» την απλή αναλογική. Βέβαια, βλέποντας και ο ίδιος την εικόνα της κυβέρνησής του και τα «επιτεύγματά» της ακόμα και στην υπόθεση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, μπορεί να άλλαξε γνώμη. Μπορεί ακόμη να περιμένει να συνέλθει ο κ. Σαμαράς από το τζετ λαγκ που τον εμπόδισε να ψηφίσει νόμο της κυβέρνησης, για να τον «συμβουλευθεί». Τέλος, μπορεί να θυμήθηκε πως οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ και να μην του βγαίνουν οι υπολογισμοί, καθώς αυτές μπορούν και πρέπει να δώσουν λύση προοδευτικής διακυβέρνησης.
Ανησυχείτε για τα εθνικά θέματα; Υπάρχει κατά τη γνώμη σας πιθανότητα θερμού επεισοδίου με την Τουρκία;.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αναθεωρητική προκλητική πολιτική της Τουρκίας οδηγεί σε εντάσεις οι οποίες μπορεί να έχουν δυσάρεστες συνέπειες. Αυτό κάνει ακόμα πιο έντονη την ανάγκη υιοθέτησης και άσκησης μιας εξωτερικής πολιτικής πολύπλευρης και ενεργητικής, με στόχο τη δημιουργία συμμαχιών οι οποίες θα βασίζονται στο εθνικό συμφέρον.
Τι χρειάζεται να γίνει κατά την άποψή σας στο μείζον θέμα του προσφυγικού;
Και σε αυτό τον τομέα ο κύριος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του αποδείχθηκαν ανέτοιμοι και ανίκανοι. Υπόσχονταν μαγικές λύσεις σε ένα πρόβλημα το οποίο υπερβαίνει τις δυνάμεις της χώρας. Εμείς κληθήκαμε να διαχειριστούμε πολύ μεγαλύτερες προσφυγικές ροές, χωρίς υποδομές και με πολύ πιο ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον και αφήσαμε μία πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτή που υπάρχει σήμερα, διαχειρίσιμη και με σχέδιο. Η κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να αποκτήσει άποψη και σχέδιο για τη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού φαινομένου.
Παρατηρούμε μια αλλαγή σε ότι αφορά τις κύριες συμμαχίες της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στις δικές σας κυβερνήσεις η Γερμανίδα Καγκελάριος Α. Μέρκελ είχε ενεργή συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα και τους θεσμούς. Τώρα με πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη, βλέπουμε μια διαφορετική στάση και μια πρόκριση προς το Παρίσι και τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος είναι ένθερμος υποστηρικτής των Ελληνικών συμφερόντων. Γιατί κατά τη γνώμη σας υπάρχει αυτή η αλλαγή πλεύσης;
Όπως είπα προηγουμένως η εξωτερική πολιτική και οι διεθνείς σχέσεις στηρίζονται στη δημιουργία συμμαχιών που βασίζονται στο εθνικό συμφέρον. Στην πορεία των διαπραγματεύσεων ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή μας διαβουλεύθηκαν με όλους τους εταίρους, εστιάζοντας στη συμπόρευση με όσους είχαν παρόμοια προβλήματα και κοινές επιδιώξεις. Με αυτή την προσέγγιση ασκήσαμε ενεργητική πολιτική σε πολλαπλές κατευθύνσεις, όπως τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου και τη Σύνοδο των Χωρών του Νότου, στην οποία να υπενθυμίσω τον ιδιαίτερα ενεργό ρόλο του Προέδρου Μακρόν. Στα ζητήματα της διοικητικής ανασυγκρότησης, ως αρμόδια υπουργός, είχα τη δυνατότητα να συνεργαστώ στενά και με μεγάλη επιτυχία με τη γαλλική τεχνική βοήθεια και τις γαλλικές αρχές. Με αυτού του τύπου πρωτοβουλίες συμμετείχαμε στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Βέβαια, αυτά δεν μπορείς να τα καταφέρεις εύκολα όταν θεωρείσαι δεδομένος…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου