10.1.20

Από την Αυστραλία στον TOI 700d...

Παντελής Μπουκάλας

Τα καλά νέα: Η NASA ανακοίνωσε ότι το διαστημικό τηλεσκόπιο TESS ανακάλυψε και νέο κατοικήσιμο εξωπλανήτη. Αυξάνονται λοιπόν οι εξωγήινοι προορισμοί μας, άρα και οι πιθανότητες να περισωθεί το ανθρώπινο γένος – αν βέβαια το κοσμικό σχέδιο, θεϊκό ή φυσικό, προβλέπει οπωσδήποτε τη διάσωσή του. Το τωρινό όνομα του φιλόξενου εξωπλανήτη δεν είναι ελκυστικό: TOI 700d. 

Εχουμε όμως στη...
διάθεσή μας άφθονα μυθολογικά ονόματα, αιγυπτιακά, ινδικά, ελληνικά, ρωμαϊκά, για να διαλέξουμε. Το όνομα Ιθάκη πάντως, που θα έμοιαζε ιδανικό για μια διαστημική οδύσσεια, πραγματική αυτή τη φορά, όχι κινηματογραφική, καλύτερα να το αποφύγουμε. Τον καπνό δεν θα τον βλέπει η λαχτάρα μας «αποθρώσκοντα» μπροστά μας, όπως στο ομηρικό έπος, αλλά θα τον αφήνουμε πίσω μας, πανικόβλητοι. Τον καπνό της καιόμενης Γης. Πριν προλάβουμε να την απανθρακώσουμε με τα πυρηνικά μας, θα την έχει καταντήσει παρανάλωμα του πυρός η οικολογική αμεριμνησία, η ανοησία και η απληστία μας. Οι τρεις Μαύρες Θεές.

Τα κακά νέα: Οι καπνοί από τις πυρκαγιές που κατατρώνε επί μήνες το σώμα της Αυστραλίας, έφτασαν στη Χιλή και στην Αργεντινή. Πολύ πριν ο άνθρωπος καταφέρει να διανύσει τα 101 έτη φωτός για να φτάσει στον TOI 700d, ο καπνός της πυρπολημένης ηπείρου πέταξε πάνω από τον Ειρηνικό, διανύοντας 12.000 χιλιόμετρα. Και δεν θ’ αργήσει να σμίξει με τα αποκαΐδια που άφησαν πίσω τους οι πυρκαγιές που ανάλωσαν τον Αμαζόνιο. 

Σαν για να στείλουν τα χαιρετίσματα του Σκοτ Μόρισον (του συντηρητικού πρωθυπουργού της Αυστραλίας, προστατευόμενου των βιομηχάνων ορυκτών καυσίμων και του μεγαλομεντιοκράτη Ρούπερτ Μέρντοχ) στον Ζαΐρ Μεσσία Μπολσονάρου, τον ακροδεξιό πρόεδρο της Βραζιλίας.

Μόρισον και Μπολσονάρου είναι αδελφοί εν πνεύματι, όσο  πνεύμα τέλος πάντων μπορεί να διαθέτουν οι δύο υπό σμίκρυνση Τραμπ. Οι τρεις τους είναι οι κυριότεροι αρνητές της κλιματικής κρίσης, από την άποψη του γεωγραφικού και πολιτικού μεγέθους των χωρών που διοικούν, οι δε σχέσεις τους με τις τρεις Μαύρες Θεές είναι αγαστές. Ο ευφάνταστος Μπολσονάρου κατήγγειλε τον Λεονάρντο ντι Κάπριο ότι «χρηματοδότησε τους εμπρησμούς στον Αμαζόνιο». 

Ο υπαρχηγός τού Μόρισον, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μάικλ Μακ Κόρμακ, κατήγγειλε ως υπεύθυνες των πυρκαγιών τις αυτοαναφλεγόμενες κοπριές των αλόγων. Με τόση οξύνοια, προφανώς και θα νιώθει περήφανος που η Αυστραλία κατετάγη πρόσφατα 57η ανάμεσα σε 57 χώρες ως προς τη δράση κατά της κλιματικής κρίσης.

Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: