23.1.20

Θεμέλια ασφαλιστικής ανισότητας...

Το σχέδιο μιας ακόμη ασφαλιστικής «μεταρρύθμισης» -το οποίο άφησε να διαρρεύσει χθες η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, συνεχίζοντας την απαράδεκτη πρακτική των επιλεκτικών ανακοινώσεων μέσω τηλεοπτικών εκπομπών- κάθε άλλο παρά διορθώνει τα βαθιά, χρόνια προβλήματα του...
συνταξιοδοτικού συστήματος που, άλλωστε, ούτε ο νόμος Κατρούγκαλου κατάφερε να λύσει.

Αντίθετα, το σχέδιο του κ. Βρούτση βάζει θεμέλια για διεύρυνση των ανισοτήτων του ασφαλιστικού συστήματος. Ιδιαίτερα σε βάρος των πιο ευάλωτων, των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.

Με την επιφύλαξη των τελικών διατάξεων του νομοσχεδίου, όποτε αυτό κατατεθεί στη Βουλή, φαίνεται ότι η επιλογή της κυβέρνησης να υπηρετηθούν επικοινωνιακού κυρίως χαρακτήρα βελτιώσεις σε επιμέρους ομάδες ασφαλισμένων και συνταξιούχων έχει ένα πρώτο θύμα: τις αυξήσεις στις συντάξεις που προέβλεπε ο ισχύων ασφαλιστικός νόμος από το 2023 και μετά. Αυτές πετσοκόβονται, προφανώς για να εξυπηρετηθούν βραχυπρόθεσμες μικροβελτιώσεις για περιορισμένο αριθμό συνταξιούχων εντός του πολιτικού κύκλου της κυβέρνησης.

Στην ίδια φιλοσοφία θυσίας της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας της κοινωνικής ασφάλισης στα βραχυχρόνια επικοινωνιακά οφέλη κινείται και το νέο σύστημα «ελεύθερης επιλογής» εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αυτή η «ελευθερία» σημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι, ανεξαρτήτως εισοδήματος, θα συνωστίζονται στην κατώτατη ασφαλιστική κλίμακα, στερώντας το σύστημα από πολύτιμους πόρους.

Ακόμη, αυτή η «ελευθερία» θα αυξήσει τις ανισότητες ανάμεσα στους ασφαλισμένους επαγγελματίες και επιστήμονες με τεράστια εισοδήματα και αυτούς που τα εισοδήματά τους μετά βίας καλύπτουν τις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις τους.

Την ασφαλιστική ανισότητα του μέλλοντος φαίνεται να υπηρετεί και μια πρόβλεψη του σχεδίου Βρούτση, για την ένταξη του ενιαίου επικουρικού ταμείου στη δομή του ΕΦΚΑ. Σε αυτή την εκ πρώτης όψεως αθώα διοικητική ενοποίηση κρύβεται η πρόθεση «εξαφάνισης» της επικουρικής σύνταξης στην κύρια, με ανοιχτό το παράθυρο μερικής ιδιωτικοποίησής της.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στο σχέδιο, όπως τουλάχιστον αυτό έχει διαρρεύσει, περιλαμβάνονται και θετικές διατάξεις. Θα είναι παράλογος, για παράδειγμα, όποιος δεν αξιολογήσει θετικά τις αυξήσεις που προβλέπονται για συνταξιούχους με πάνω από 33 χρόνια δουλειάς.

Ωστόσο, δεν δίνει απάντηση στο μείζον θέμα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος για τις επόμενες δεκαετίες και για τους νέους ανθρώπους, με κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη των γενεών...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: