Η πρωτοφανής κίνηση των ΗΠΑ να πραγματοποιήσουν τον δολοφονικό αεροπορικό βομβαρδισμό στη Βαγδάτη αποτέλεσε ηλεκτροσόκ για ολόκληρη τη περιοχή της Μέσης Ανατολής με το Ιράν και τους συμμάχους του να εξετάζουν την απάντησή τους.
Τη...
στιγμή που σε Ιράκ και Ιράν επικρατεί πένθος για τον στρατηγό-μάρτυρα, η διπλωματική σκακιέρα έχει πάρει «φωτιά» και το μπαράζ ανακοινώσεων, προειδοποιήσεων και απειλών συνεχίζεται.
Το Associated Pres επιχειρεί μία πρώτη ανάλυση για το τί θα μπορούσε να ξημερώσει στην ευρύτερη περιοχή.
Η ζωή, η πορεία και ο βίαιος θάνατος του πανίσχυρου στρατηγούhttps://t.co/XOBFcvdPhD— EFSYN (@EFSYNTAKTON) January 3, 2020
Ιράκ χωρίς ΗΠΑ;
Οι πιο άμεσες συνέπειες είναι πιθανό να εμφανιστούν στο Ιράκ, όπου το αεροπορικό χτύπημα θεωρήθηκε ως επίθεση στην ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της
χώρας.
Το κοινοβούλιο του Ιράκ θα συναντηθεί εκτάκτως την Κυριακή, καθώς το Σάββατο οι πολύ δυνατές πολιτοφυλακές που δρουν στη χώρα και έχουν τη στήριξη του Ιράν πραγματοποίησαν την κηδεία του Σουλεϊμανι, όπου παραβρέθηκαν χιλιάδες και εξελίχθηκε σε μεγάλο αντιαμερικανικό συλλαλητήριο.
Η δολοφονία του στρατηγού ενδέχεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις πολιτοφυλακές αυτές και τους πολιτικούς συμμάχους του Ιράν, τη στιγμή που στη χώρα είναι σε εξέλιξη μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, οι οποίες είναι αντίθετες στον εναγκαλισμό με την Τεχεράνη. Τώρα οι σύμμαχοι του Ιράν μπορούν να εμφανιστούν ως τιμητές της ανεξαρτησίας της χώρας.
Η κυβέρνηση του Ιράκ, που είχε μέχρι πρότινος μία αθέμιτη συμμαχία και με την Ουάσινγκτον και με την Τεχεράνη, θα δεχθεί ασφυκτικές πιέσεις να διώξει τους περισσότερους από 5.000 Αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονται στη χώρα.
Η απέλαση των δυνάμεων των ΗΠΑ δεν θεωρείται ότι μπορεί να συμβεί άμεσα, σύμφωνα με τον Ρενάντ Μανσούρ, ερευνητή του βρετανικού think tank Chatnam House.
«Νομίζω ότι θα είναι πολύ δύσκολο για κάποιον ιρακινό αξιωματούχο να προβεί σε τέτοια κίνηση. Εάν φύγει η Αμερική, μπορεί να ακολουθήσουν και άλλες διπλωματικές αποστολές» συμπληρώνει.
Κάτι τέτοιο θα σπρώξει το Ιράκ ακόμη πιο κοντά στο Ιράν, μαζί με τη Συρία και τον Λίβανο και θα εκπληρώσει, ουσιαστικά, τους σκοπούς του Σουλεϊμανί και της Τεχεράνης.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο του Χρήστου Καλλιμάνη, πατήστε ΕΔΩ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου