4.1.20

Το σχέδιο Μητσοτάκη και ο εγκλωβισμός Γεννηματά...

Νικόλ Λειβαδάρη

Στο ΚΙΝΑΛ θέλουν κυβερνήσεις συνεργασίας αλλά θέλουν επίσης και «κυβερνησιμότητα», δεν θέλουν την απλή αναλογική – την οποία οι ίδιοι κατέθεταν ως πρόταση το 2015 - αλλά δεν θέλουν και...
επιταγές «εν λευκώ» αυτοδυναμίας, και θέλουν επίσης να στηρίξουν Πρόεδρο κεντροαριστερής προέλευσης εάν τον προτείνει ο πρωθυπουργός, δεν θέλουν όμως να εμφανιστούν ως συμμέτοχοι πολιτικής συναλλαγής και παιχνιδιών με την προεδρική εκλογή και τον εκλογικό νόμο.

Είναι προφανές ότι το ΚΙΝΑΛ ξεκινά μια ακόμη χρονιά αντιμέτωπο με τα αδιέξοδα του πολιτικού ετεροπροσδιρισμού του. Και είναι επίσης προφανές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πιέσει το κόμμα της Φώφης Γεννηματά μέχρι τέλους προκειμένου να προχωρήσει τον σχεδιασμό του σε ό,τι αφορά την διαμόρφωση του πλέον ευνοϊκού για εκείνον εκλογικού και πολιτικού τοπίου, τόσο μέσω του προσώπου που θα επιλέξει για την Προεδρία της Δημοκρατίας όσο και μέσω του εκλογικού νόμου.

Και τα δύο αυτά κεφάλαια θα ανοίξουν με την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι δε τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο εκλογικός νόμος που θα καταθέσει και θα ψηφίσει η κυβέρνηση εντός του Ιανουαρίου προβλέπει ενισχυμένη αναλογική με κλιμακωτό μπόνους το οποίο θα φθάνει έως και τις 50 έδρες εάν το πρώτο κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 40%. Η πρόταση αυτή βρίσκεται πολύ κοντά στο σχέδιο εκλογικού νόμου που είχε καταθέσει το ΚΙΝΑΛ το 2018 και το οποίο προέβλεπε επίσης κλιμακωτό μπόνους, με την διαφορά ότι εκείνη έδινε μέγιστο αριθμό 35 επιπλέον εδρών όταν το πρώτο κόμμα αγγίζει το 40% και με προφανή την πρόθεση της σημερινής κυβέρνησης να διασφαλίζεται αυτοδυναμία ακόμη και με ένα ποσοστό κοντά στο 37%.

Πρόκειται για διαφορές που για αρκετούς στην Χαριλάου Τρικούπη δεν είναι αγεφύρωτες, επίσης όμως οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ έχει αποφασίσει να μην ψηφίσει, σε καμία περίπτωση, εκλογικό νόμο που θα δίνει μπόνους 50 εδρών.

Οπερ, το πρώτο ερώτημα είναι εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτίθεται να χαμηλώσει τον πήχη προκειμένου να συγκλίνει με το ΚΙΝΑΛ και η απάντηση που δίνουν, προσώρας τουλάχιστον, κυβερνητικές πηγές είναι πως δεν σκοπεύει να το κάνει...

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: