9.1.20

Προς το «όχι» ο ΣΥΡΙΖΑ...

...στη συμφωνία για τις βάσεις...

H πιο ήπια αποτίμηση που γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ για την συνάντηση Τραμπ-Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον ήταν πως ήταν μια «κακή συνάντηση». Και πως η...
Ελλάδα «όχι απλώς δεν κέρδισε, αλλά έχασε», με το μεγάλο σημείο ήττας να εντοπίζεται στο γεγονός ότι όχι μόνον ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ αλλά και το Στέητ Ντηπάρτμεντ απέφυγαν την καθαρή καταδίκη της τουρκικής παραβατικότητας απέναντι στην Ελλάδα.

Στο – αρνητικό – ταμείο που γίνεται προσμετρώνται επίσης δύο στοιχεία τα οποία κρίνονται ως ιδιαιτέρως δυσμενή, εάν όχι και επικίνδυνα για την χώρα: Το πρώτο είναι πως ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε ως ο μόνος ευρωπαίος ηγέτης – πλην του Μπόρις Τζόνσον – που υποστήριξε την εκτέλεση Σουλεϊμανί και το δεύτερο η ελληνική πλευρά φαίνεται να ενέδωσε στην απαίτηση των ΗΠΑ για αποκλεισμό της κινεζικής Huawei από τα δίκτυα 5G στη χώρα μας.

Η εικόνα που σχηματοποιείται στην Κουμουνδούρου μέσα από αυτά τα δεδομένα είναι πως η κυβέρνηση «έδωσε πολλά, χωρίς να πάρει τίποτα» - μια εικόνα, που μένει να αποκρυσταλλωθεί στην αυριανή συνάντηση που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο των συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς. Εως τότε όμως, κι εάν δεν υπάρξει κάποια ανατροπή δεδομένων κατά την ενημέρωση από τον πρωθυπουργό, ο ΣΥΡΙΖΑ φλερτάρει ισχυρά με την προοπτική να μην υπερψηφίσει την συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις στην χώρα μας.
Είναι η συμφωνία για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών την οποία ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δρομολογήσει ως κυβέρνηση, υπό το φως όμως των νέων γεωπολιτικών δεδομένων και της εξέλιξης της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον κρίνεται πλέον «άνιση και ετεροβαρής».

«Εμείς επιδιώξαμε τον στρατηγικό διάλογο και την αναβάθμιση της σχέσης με την Ουάσιγκτον, αλλά στο πλαίσιο της διασφάλισης αμοιβαίων συμφερόντων – δεν είχαμε την αντίληψη του προκεχωρημένου φυλακίου, ούτε ότι είμαστε εμείς που εκπροσωπούμε τα συμφέροντα της Αμερικής», ήταν η χαρακτηριστική τοποθέτηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος μάλιστα στην ερώτηση εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει την συμφωνία για τις βάσεις απάντησε λακωνικά «εξαρτάται».

Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, οι λόγοι που επιβάλουν επανεξέταση της στάσης του κόμματος στο θέμα της συμφωνίας είναι δύο: ο πρώτος είναι πως ο Ντόναλντ Τραμπ απέφυγε επιδεικτικά ακόμη και μια νύξη καταδίκης της τουρκολιβυκής συμφωνίας και της παραβατικότητας Ερντογάν – ήτοι, δεν εστάλη κανένα μήνυμα αποτροπής προς την Αγκυρα.

Ο δεύτερος είναι πως η κρίση μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν αναβαθμίζει την αμερικανική στρατιωτική εμπλοκή στην περιοχή, οδηγεί σε απαιτήσεις αυξημένων διευκολύνσεων από τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα (ήδη υπάρχει ενισχυμένη παρουσία στη Σούδα) και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την χώρα.

Τα μηνύματα αυτά εστάλησαν στην κυβέρνηση και αμέσως μετά την συνάντηση Τραμπ-Μητσοτάκη, και ήταν χαρακτηριστική η τοποθέτηση της Κουμουνδούρου το βράδυ της Δευτέρας: «Πριν το ταξίδι του στις ΗΠΑ», ανέφεραν κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ, «ο κ. Μητσοτάκης κατέθεσε το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της διμερούς αμυντικής μας συνεργασίας σε τέσσερις εγκαταστάσεις. Τον είχαμε προειδοποιήσει να μην το πράξει»...

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ...

Νικόλ Λειβαδάρη
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: