Ο διάδοχος του στρατηγού Σουλεϊμανί και το μήνυμά του προς τις ΗΠΑ...
Η Τεχεράνη έσπευσε άμεσα να ορίσει τον διάδοχο του Κασέμ Σουλεϊμανί, μετά τη δολοφονία του ήρωα των Ιρανών από τις ΗΠΑ. Ποιος είναι ο νέος ισχυρός στρατηγός και...
τι μήνυμα κομίζει προς τις ΗΠΑ.
Η Δύναμη Κουντς αποτελεί μέρος των Φρουρών της Επανάστασης, της πανίσχυρης παραστρατιωτικής οργάνωσης που έχει περίπου 125.000 μέλη και λογοδοτεί μόνο απέναντι στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και ο στρατηγός Ισμαήλ Γκαανί είναι ο νέος επικεφαλής τους. Οι Φρουροί της Επανάστασης εποπτεύουν το βαλλιστικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, παρακολουθούν τις κινήσεις των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο και διαθέτουν τις δικές τους ειδικές δυνάμεις.
Τα «παιδιά του πολέμου»
Όπως ο προκάτοχός του έτσι και ο Γκαανί, σε νεαρή ηλικία παρακολούθησε τη σφαγή του οκταετούς πολέμου με το Ιράκ τη δεκαετία του 1980 και, αργότερα, στρατολογήθηκε στην Δύναμη Κούντς.
Παρά το γεγονός ότι λίγα πράγματα είναι προς το παρόν γνωστά για τον 62χρονο ανώτατο αξιωματικό, οι δυτικές κυρώσεις δείχνουν ότι βρίσκεται εδώ και καιρό ανάμεσα στα ισχυρά μέλη της οργάνωσης. Πιθανότατα μία από τις πρώτες αποστολές του θα είναι να επιβλέπει την όποια εκδίκηση ετοιμάζει το Ιράν απέναντι στις ΗΠΑ.
«Είμαστε παιδιά του πολέμου. Είμαστε σύντροφοι στο πεδίο της μάχης και γίναμε φίλοι στη μάχη» είχε δηλώσει κάποτε για τη στενή σχέση που είχε με τον εκλιπόντα Σουλεϊμανί.
Οι Φρουροί της Επανάστασης έχουν αποκτήσει τεράστια δύναμη στρατιωτικά και πολιτικά τις πρόσφατες δεκαετίες, καθώς ο συμβατικός στρατός του Ιράν έχει αποδεκατιστεί από την εκτέλεση πολλών από τους παλαιούς αξιωματικούς τους κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1979 και, αργότερα, από τις διεθνείς κυρώσεις.
Παράγοντα κλειδί αυτής της επιρροής αποτελεί η Δύναμη Κουντς, η οποία εργάζεται στην ευρύτερη περιοχή με συμμαχικές ομάδες ώστε να αποτελεί μια ασύμμετρη απειλή και να αντιμάχεται το ανεπτυγμένο πολεμικό οπλοστάσιο που διαθέτουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους. Ανάμεσα στις πιο ισχυρές ομάδες που συνεργάζονται με την Δύναμη Κούντς, είναι οι πολιτοφυλακές του Ιράκ, η Χεζμπολάχ και οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης.
Με την ανακοίνωση της διαδοχής ο Χαμενεΐ αποκάλεσε τον νέο ηγέτη «έναν από τους πιο επιφανείς αξιωματικούς στην υπηρεσία του Ιράν» για να προσθέσει ότι «Η Δύναμη Κούντς δεν θα αλλάξει καθόλου από την περίοδο του προκατόχου του».
Ο Σουλεϊμανί ήταν εδώ και πολύ καιρό το πρόσωπο της Δύναμης Κουντς με τη φήμη του να μεγαλώνει όταν η Ουάσινγκτον τον κατηγόρησε για τις φονικές βόμβες σε δρόμους που στόχευαν σε αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ.
Ενώ, όμως, είχε χυθεί πολύ μελάνι για τις ενέργειες του Σουλεϊμανί στο Ιράκ και τη Συρία, ο Γκαανί έχει παραμείνει στα σκοτάδια. Μόνο ελάχιστες φορές έχει ασχοληθεί η Δύση μαζί του, ακόμη και τα Ιρανικά μέσα ενημέρωσης. Η προσωπική του ιστορία, πάντως, μοιάζει πολύ με εκείνη του νεκρού πια προκατόχου του.
Γεννημένος στις 8 Αυγούστου του 1957 στην πόλη Μασάντ, ο Γκαανί μεγάλωσε στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας της μοναρχίας. Μπήκε στους Φρουρούς μετά την Επανάσταση του 1979 και μία από τις πρώτες του αποστολές ήταν να καταστείλει την εξέγερση των Κούρδων που ακολούθησε τον εκδίωξη του σάχη.
Τότε το Ιράκ εισέβαλε στο Ιράν ξεκινώντας έναν οκταετή πόλεμο που θα άφηνε πίσω του περισσότερους από ένα εκατομμύριο νεκρούς. Πολλοί από τους νεκρούς ήταν ελαφρά οπλισμένα μέλη της Φρουράς, ορισμένοι από τους οποίους ήταν νεαρά αγόρια.
Επέζησε από τον πόλεμο και εντάχθηκε στην Δύναμη Κουντς, όπου εργάστηκε με τον Σουλεϊμανί, ενώ είχε ηγηθεί αποστολών αντικατασκοπείας. Δυτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ενώ ο Σουλεϊμανί ασχολούνταν με τους δυτικούς εχθρούς του Ιράν, ο Γκαανί είχε αποστολή να παρακολουθεί τις εξελίξεις σε Αφγανιστάν και Πακιστάν.
Πρώτη φορά στο ραντάρ των ΗΠΑ
Το 2012 το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις στον Γκαανί περιγράφοντάς τον ως άτομο με εξουσία πάνω στις οικονομικές συναλλαγές με συμμάχους της Δύναμης Κουντς. Οι κυρώσεις συνέδεαν τον Γκαανί με την κράτηση ενός πλοίου που μετέφερε όπλα το 2010 στο Λάγος της Νιγηρίας. Οι αρχές εισέβαλαν σε 13 κοντέινερ τα οποία φέρονταν να μεταφέρουν «μαλλί και πέτρα». Στην πραγματικότητα εντοπίστηκαν πύραυλοι Κατιούσα, πυρομαχικά και άλλα όπλα. Οι ρουκέτες Κατιούσα παραμένουν το αγαπημένο όπλα των πολιτοφυλακών που στηρίζει το Ιράν.
Ένας Ιρανός και ένας Νιγηριανός καταδικάστηκαν σε πέντε χρόνια φυλακή για το φορτίο το οποίο φέρεται να κατευθυνόταν προς την Γκάμπια. Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστήριξαν τότε ότι οι πύραυλοι θα μεταφέρονταν στη Λωρίδα της Γάζας, όμως οι αρχές της Νιγηρίας ανέφεραν ότι ντόπιοι πολιτικοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα όπλα αυτά στις τότε εκλογές.
Επίσης το 2012 ο Γκαανί δέχθηκε κριτική από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έπειτα από δηλώσεις που ανέφεραν ότι «εάν η ισλαμική δημοκρατία δεν είχε παρουσία στη Συρία, οι σφαγές των ανθρώπων θα γίνονταν σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα». Το σχόλιο είχε έρθει μετά από επίθεση ομάδων που υποστηρίζονταν από τον Άσαντ, στην οποία σκοτώθηκαν 100 Χούλα στην επαρχία της Χομς.
Τον Γενάρη του 2015 ο Γκαανί εμμέσως είχε δηλώσει ότι το Ιράν στέλνει πυραύλους και όπλα στους Παλαιστίνιους για να πολεμήσουν το Ισραήλ. «Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ είναι πολύ μικρές για να συγκριθούν με την στρατιωτική δύναμη του Ιράν. Αυτή η δύναμη είναι πλέον εμφανής στους καταπιεσμένους λαούς σε Παλαιστίνη και Γάζα με τη μορφή πυραύλων και όπλων» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.
Το μήνυμα του νέου στρατηγού
Τώρα ο Γκαανί έχει υπό τον έλεγχό του την πανίσχυρη Δύναμη Κουντς, τη στιγμή που οι ηγέτες του Ιράν λένε ότι έχουν σχέδιο για να εκδικηθούν τον θάνατο του Σουλεϊμανί.
«Εάν δεν υπήρχε η Ισλαμική Δημοκρατία, οι ΗΠΑ θα είχαν κάψει ολόκληρη την περιοχή» είχε δηλώσει κάποτε ο νέος πανίσχυρος στρατηγός, ενώ λίγη ώρα μετά την προαγωγή του φέρεται να ανέφερε «Λέμε σε όλους να κάνουν υπομονή και θα δουν πολλά πτώματα Αμερικανών στη Μέση Ανατολή».
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου