5.1.20

Τα «στρατόπεδα» στην Ανατολική Μεσόγειο...

...και ο διπλωματικός «πυρετός»...

Το βλέμμα στραμμένο στον άξονα Ρόδος - Κάρπαθος - Κάσος - Κρήτη έχει η ελληνική πλευρά βλέποντας πως ο Ταγίπ Ερντογάν και ο περίγυρός του συνεχίζει να...
προκαλεί και να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την υπογραφή του EastMed. Την εβδομάδα που πέρασε δεν έχασε την ευκαιρία να απειλήσει την Ευρώπη με το μεταναστευτικό γνωρίζοντας πως είναι πολλές οι χώρες που έχουν ιδιαίτερα ευαίσθητες “χορδές" στο συγκεκριμένο θέμα. Η αναφορά του Τούρκου Προέδρου δεν ήταν τυχαία, αφού φέρεται να δέχεται τεράστιες πιέσεις στο εσωτερικό του για τα επιδόματα που λαμβάνουν οι μετανάστες τη στιγμή που ένα σημαντικό κομμάτι του λαού του σε πολλές πόλεις περνάει δύσκολες στιγμές. Ουσιαστικά συντηρεί ένα ακόμα μέτωπο απαιτώντας επιπλέον χρηματοδότηση από την ΕΕ.

Παρά τα όσα γράφονται για την ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ νωρίς για να μπει οποιοδήποτε δίλημμα στο τραπέζι. Από τη μια επώδυνος συμβιβασμός που σημαίνει συνεκμετάλλευση στην ανατολική Μεσόγειο και από την άλλη προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης που είναι μια διαδικασία που απαιτεί επίπονες και μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις. Η κινήσεις όλων των παικτών στη “διπλωματική σκακιέρα” θα κρίνει τις εξελίξεις. Η στάση του Μαξίμου είναι σταθερή και αναφέρει πως η απόφαση της Τουρκίας να αναπτυχθούν στρατεύματα στη Λιβύη αποτελεί επικίνδυνη απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα.

Ο διπλωματικός πυρετός εντείνεται μέσα στον Ιανουάριο με καλά πληροφορημένες πηγές να εμφανίζονται αισιόδοξες για την πορεία των συζητήσεων με την Ιταλία και την Αίγυπτο σχετικά με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Μετά τα τεχνικά κλιμάκια που βρέθηκαν στη Ρώμη τον ομόλογό του Λουίντζι ντι Μάιο θα συναντήσει και ο Νίκος Δένδιας, ενώ στις 8 Ιανουαρίου θα γίνουν αντίστοιχες συναντήσεις και με την Αιγυπτιακή κυβέρνηση.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο εκφράζουν την πεποίθηση πως και η Ιταλία θα βρεθεί στο πλευρό της Κύπρου και του Ισραήλ το επόμενο διάστημα για τον EastMed. Στη γειτονική χώρα, άλλωστε καταλήγει ο αγωγός οπότε αποτελεί τον βασικό “κρίκο της αλυσίδας”. Η “εξίσωση” με τη Ρώμη είναι δύσκολη αφού έμπειροι αναλυτές αντιλαμβάνονται πως η κυβέρνηση του Αντόνιο Κόντε έκανε αρκετά βήματα πίσω πριν μερικούς μήνες και δεν είναι μόνο οι περιβαλλοντικές ανησυχίες που εκφράστηκαν τον περασμένο Μάρτιο ή η κυβερνητική αστάθεια που σε μεγάλο βαθό ξεπεράστηκε.
Η Ιταλία είναι ένας μεγάλος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας (τρίτος στον κόσμο), ενώ παρά τη στήριξη που έχει δώσει στην Ελλάδα, λόγω του μεταναστευτικού, είναι γνωστό πως διατηρεί ανοιχτούς διαύλους με την κυβέρνηση της Τρίπολης και τον σύμμαχο του Ταγίπ Ερντογάν, Αλ Σαράτζ.
Πιθανότατα η λύση να δοθεί τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την ΕΕ που στηρίζουν τη δημιουργία του αγωγού, ενώ στο “παζλ” σημαντικό ρόλο παίζει και η Γαλλία, αφού η ενεργειακή EDF έχει πολλά συμφέροντα στην Edison της Ιταλίας που δραστηριοποιείται επίσης με τους υδρογονάνθρακες. Υπενθυμίζεται πως στις 29 του μήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στο Παρίσι για δεύτερη φορά ως Πρωθυπουργός για να συναντήσει τον Εμανουέλ Μακρόν, ενώ λίγες ημέρες πριν στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ του Νταβός θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολλούς ομολόγους του.

Μέσα σε ένα εκρηκτικό γεωπολιτικό περιβάλλον, όπου η “Γαλάζια Πατρίδα” έχει γίνει το βασικό αφήγημα του Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί την Τρίτη το βράδυ στις 9 με τον Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσινγκτον. Ο Πρωθυπουργός στον Λευκό Οίκο θα συζητήσει με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να εξοπλιστούν οι ένοπλες δυνάμεις, ενώ στο τραπέζι σίγουρα θα μπει και η τουρκική προκλητικότητα. Υπενθυμίζεται πως τον Οκτώβριο του 2017 ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πάνο Καμμένο είχαν παρουσιάσει στον Ντόναλντ Τραμπ αναλυτικό φάκελο με τις παραβιάσεις της Άγκυρας.

Με τη λογική πως η Τουρκία με τις κινήσεις που έχει κάνει το τελευταίο διάστημα, συμπεριλαμβανομένου και του μνημονίου με τη Λιβύη, έχει αυτοαποκλειστεί από ευρύτερες συνεργασίες ο Κωστής Χατζηδάκης στις 16 Ιανουαρίου θα βρεθεί στο Κάιρο για να συμμετάσχει στο EastMed Gas Forum με τη συμμετοχή της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και της Παλαιστινιακής αρχής.

Ο Ερντογάν δεν πρόκειται να μείνει με “σταυρωμένα τα χέρια”, αλλά θα προσπαθήσει να πιέσει με τα δικά του “όπλα”. Μια μέρα μετά το ραντεβού Μητσοτάκη - Τραμπ θα συναντηθεί με τον Βλάντιμιρ Πούτιν με αφορμή των εγκαινίων του Turkish Stream. Μπορεί η Μόσχα να έχει πάρει σαφείς αποστάσεις από την ενέργειες του Τούρκου Προέδρου στη Λιβύη, όμως οι δυο χώρες διατηρούν στενές επαφές εξαιτίας της Συρίας.

Στα μέσα Ιανουαρίου η Άνγκελα Μέρκελ προγραμματίζει να επισκεφτεί την Άγκυρα με την ατζέντα των συζητήσεων με τον Ταγίπ Ερντογάν να είναι πολύ μεγάλη, ενώ στα τέλη του μήνα οι δυο ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να τα ξαναπούν στη “Διάσκεψη του Βερολίνου” για τη Λιβύη για την οποία η ελληνική πλευρά πραγματοποιεί ενέργειες προκειμένου να συμμετάσχει. Το ραντεβού εκτιμάται πως θα είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, αφού το παρών θα δώσουν επίσης οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στο φόρουμ θα βρεθούν μέσω εκπροσώπων τους η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Αραβικός Σύνδεσμος και η Αφρικανική Ένωση...

A. Αντζολέτος
newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: