14.1.20

Έξι μήνες κυβέρνηση ΝΔ - Μεταξύ νεοφιλελευθερισμού και ακροδεξιάς

Το πρώτο εξάμηνο επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση ΝΔ κινείται σε δύο επίπεδα: νεοφιλελεύθερη στην οικονομική πολιτική που είναι το πεδίο της κυριαρχίας του Κυριάκου Μητσοτάκη και δεξιά, στα όρια της ακροδεξιάς, όσον αφορά το μεταναστευτικό, τα εθνικά και το δόγμα νόμος και τάξη, όπου τον τόνο δίνει η ισχυρή παρουσία της...
 
σαμαρικής πτέρυγας.

Η εμπλοκή περί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι ενδεικτική των διαφορετικών τάσεων στο εσωτερικό της ΝΔ. Ο Αντώνης Σαμαράς επιθυμεί να είναι ο ίδιος η πρόταση του κ. Μητσοτάκη, θεωρώντας ότι του χρωστάει πρώτα την ανάδειξή του σε πρόεδρο του κόμματος και στη συνέχεια τη νίκη στις εκλογές με τη δεξιά ατζέντα. Παράλληλα, θεωρεί casus belli την ανανέωση της υποψηφιότητας Παυλόπουλου, την οποία και έκαψε με σκληρά δημοσιεύματα και υπόγειες προειδοποιήσεις προς τον κ. Μητσοτάκη.

Λίγο πριν την άνοδό του στα βουνά του Μετσόβου, ο πρωθυπουργός διοχέτευσε ότι ο Πρόεδρος θα είναι πολιτικό πρόσωπο, που να μπορεί να εκφράσει σε επίπεδο γνώσεων και ευρύτερης συναίνεσης την δύσκολη συγκυρία των ελληνοτουρκικών. Σε εκείνη την σύντομη περίοδο μπήκε στο κάδρο ο Προκόπης Παυλόπουλος. Όχι όμως για πολύ, αφού αμέσως άρχισαν τα επιθετικά δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού τύπου, στον οποίο έχει ακόμη επιρροή ο κ. Σαμαράς. Κατεβαίνοντας από το βουνό ο κ. Μητσοτάκης, έψαχνε ήδη για άλλη λύση.

Την χαριστική βολή την έδωσαν την περασμένη Παρασκευή τα δύο tweet του ανιψιού και διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη και του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, που αναπαρήγαγαν άρθρο στην "Καθημερινή" του Τάκη Θεοδωρόπουλου, που μεταξύ άλλων λοιδορούσε τον κ. Παυλόπουλο. Ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι ο κ. Παυλόπουλος συμπεριφέρθηκε σαν "Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ". Πρώτον, γιατί δεν παραιτήθηκε στο δημοψήφισμα και στη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεύτερον, γιατί --κατά την άποψή του-- ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είναι δικός του άνθρωπος και τον ενέπλεξε στην "σκευωρία της Novartis".

Στα "γαλάζια" παρασκήνια κυκλοφορεί ότι ο κ. Σαμαράς δεν περιορίζει τις αιτιάσεις του στον κ. Παυλόπουλο, αλλά καταφέρεται και εναντίον του Κώστα Καραμανλή. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό έχει προκαλέσει την οργή του δεύτερου, σε σημείο που απηύθυνε κι εκείνος προειδοποίηση προς τον κ. Σαμαρά σε σχέση με την ενδεχόμενη υποψηφιότητά του.

Οι σαμαρικοί ετοιμάζονται
Εν τω μεταξύ, περί τους 15 σαμαρικούς βουλευτές έχουν βγει και έχουν προτείνει δημοσίως τον κ. Σαμαρά. Προπομπός ήταν ο Μάκης Βορίδης και τελευταίος, την Κυριακή που μας πέρασε, ο Μπάμπης Παπαδημητρίου. Γενικότερα, σε όλο το διάστημα του πρώτου εξαμήνου, οι σαμαρικοί βουλευτές δίνουν τον τόνο με τις παρουσίες τους στα ΜΜΕ στο μεταναστευτικό, στα θέματα ασφάλειας και τάξης, στην αντι-ΣΥΡΙΖΑ και αντιαριστερή ρητορική. Άφησαν εκτός του πεδίου των παρεμβάσεών τους τα ευαίσθητα θέματα, το "Μακεδονικό" και τα ελληνοτουρκικά.

Στα πεδία αυτά, το βάρος το σήκωσε ο ίδιος ο κ. Σαμαράς με την τοποθέτησή του στο 13ο Συνέδριο της ΝΔ που ήταν διπλή προειδοποίηση. Πρώτον, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα για τις προκλήσεις που θα αντιμετώπιζε ο κ. Μητσοτάκης στο επίπεδο των ελληνοτουρκικών. Δεύτερον, προειδοποίησε τον κ. Μητσοτάκη ότι δεν θα μείνει σιωπηλός αν διαπιστώσει ότι η ΝΔ κινείται σε διαφορετική γραμμή από εκείνη που ο ίδιος έχει υπερασπιστεί στην πολιτική του διαδρομή. Οι βουλευτές είναι προσεκτικοί το τελευταίο διάστημα μεσούσης της έξαρσης στα ελληνοτουρκικά και του πρωθυπουργικού ταξιδιού στις ΗΠΑ.

Η περίοδος αυτή όμως συμπίπτει και με την αναμονή για την ανακοίνωση του ονόματος που θα πάρει το χρίσμα για την Προεδρία της Δημοκρατίας, δίχως ο κ. Σαμαράς να έχει εγκαταλείψει ολοσχερώς τις ελπίδες του. Ο κ. Σαμαράς και οι δικοί του διαφωνούν και με το "τιμούμε και τηρούμε την Συμφωνία των Πρεσπών" και με τους μέχρι τώρα χειρισμούς στα ελληνοτουρκικά που έχουν ορίζοντα --έστω και μακρινό--, την παραπομπή στη Χάγη και τη συνεκμετάλλευση.

Σκωπτικά ήταν και τα σχόλια που κάνουν ένιοι εξ αυτών (μερικοί) στο περιστύλιο της Βουλής για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον και ειδικά για τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Η σαμαρική πτέρυγα θα αρχίσει να ξεδιπλώνει την ατζέντα της όταν ο κ. Μητσοτάκης ανακοινώσει το όνομα που προορίζεται για Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Θα έχει κόστος
Εν τέλει ο κ. Μητσοτάκης έχει εμπλακεί σε μία συνθήκη όπου ό,τι και να επιλέξει θα έχει κόστος. Η άρνησή του να ανανεώσει τη θητεία του κ. Παυλόπουλου θα δυσαρεστήσει τους βουλευτές της καραραμανλικής πτέρυγας, αλλά και ένα τμήμα της κομματικής βάσης. Φυσικά αν τον πρότεινε θα κατέγραφε απώλειες από τη σαμαρική πτέρυγα, με πρώτο τον ίδιο τον κ. Σαμαρά. Αλλά σε όποια πολιτική επιλογή και να πάει εκτός ΝΔ πάλι θα προκαλέσει δυσαρέσκεια.

Όπως το περιέγραφε βουλευτής του κόμματος: «με ποια λογική θα απορρίψουμε έναν δικό μας Πρόεδρο για να ψηφίσουμε κάποιον που θα προέρχεται π.χ. από το παλαιό ή εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ;». Ονόματα όπως η Μαρία Δαμανάκη, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Λουκάς Παπαδήμος, ο Βαγγέλης Βενιζέλος ή ακόμη και ο Βασίλης Σκουρής, προκαλούν ήδη αναταράξεις. Αν πήγαινε στην επιλογή του κ. Σαμαρά θα κατέστρεφε όλη την ρητορική της συναίνεσης (προσχηματική βέβαια) και θα είχε Πρόεδρο που να του δίνει γραμμή στα μείζονα εθνικά. Από την στιγμή που δεν τον προτείνει θα τον έχει απέναντι.

Απειλή εκλογών με λίστα
Κάπως έτσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε κατά των βουλευτών του το πυρηνικό του όπλο, την απειλή πρόωρων εκλογών. Το πλαίσιο το έθεσε ο ίδιος στη Βουλή απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα: «κυβέρνηση που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής δεν θα μπορεί να σταθεί αν η πρότασή της για Πρόεδρο της Δημοκρατίας αποσπάσει την σχετική πλειοψηφία».

Προς επίρρωση της απειλής του έφερε και τον εκλογικό νόμο που κατατέθηκε και θα ψηφιστεί πριν ξεκινήσει η διαδικασία της εκλογής Προέδρου. Από κοντά ήλθαν και οι δημοσιογραφικοί διερμηνευτές των σκέψεών του που σημειώνουν ότι ενδεχόμενη κίνηση αμφισβήτησης της πρότασης του πρωθυπουργού για Πρόεδρο της Δημοκρατίας από ομάδα βουλευτών, θα είναι βούτυρο στο ψωμί του κ. Μητσοτάκη και λόγος για να πάει σε διπλές εκλογές. Έτσι θα πετύχει όλους τους στόχους του: θα πετύχει άλλες δύο νίκες κατά του κ. Τσίπρα και θα βάλει τον ΣΥΡΙΖΑ σε περιπέτεια αναζήτησης αρχηγού, αφού το 6-0 είναι βαρύ.

Επιπλέον, θα καθαρίσει τα δικά του βαρίδια και θα έχει πλέον το δικό του απόλυτα ελεγχόμενο κόμμα, αφού οι εκλογές θα γίνουν με λίστα. Βέβαια, ο κ. Μητσοτάκης σκέπτεται τις πρόωρες εκλογές --άνοιξε το θέμα ήδη από την συνέντευξή του στην ΔΕΘ-- αλλά για δικούς του διαφορετικούς λόγους και όχι τόσο σύντομα. Κινείται στην λογική "2+4", που ήταν η εισήγηση του Τάκη Θεοδωρικάκου ήδη πριν τις εκλογές.

Πάντως ούτε οι σαμαρικοί ούτε οι καραμανλικοί θα του έκαναν τέτοιο δώρο. Για την καραμανλική πτέρυγα είναι και έξω από τη νοοτροπία τους. Όσο για τη σαμαρική πτέρυγα και τον κ. Σαμαρά, απλώς θα τον περιμένουν σε καλύτερη συγκυρία. Όπως έχει προειδοποιήσει δεν θα κάνει εκπτώσεις στα θέματα εκείνα που χαρακτηρίζουν την πολιτική του διαδρομή. Άλλωστε, οι δικοί του δεν κρύβουν ότι οι δέκα βουλευτές της ΝΔ που προέρχονται από την Πολιτική Άνοιξη, συγκροτούν αν θέλουν πολιτική ομάδα με βάση τον κανονισμό της Βουλής.

Η ΝΔ στο μέτωπο της οικονομίας
Προς το παρόν οι χειρισμοί του κ. Μητσοτάκη στο πεδίο της οικονομίας, των εργασιακών και των κοινωνικών ενισχύσεων έχει μείνει έξω από το πρίσμα της εσωκομματικής κριτικής. Αφενός γιατί είναι το πεδίο του ίδιου του πρωθυπουργού, αφετέρου επειδή όλοι θεωρούν ότι απαιτείται κάποιος ελάχιστος χρόνος για να επιβεβαιωθούν ή να διαψευστούν οι προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί. Μόνο που ο χρόνος αυτός, όπως έλεγε νεοφιλελεύθερης αντίληψης βουλευτής είναι «ένα εξάμηνο ακόμη, μετά κάτι πρέπει να δείξουμε».

Η αναμενόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια από τις νεοφιλελεύθερες συνταγές θα απελευθερώσει απλώς τον βαθύτερο διχασμό στο εσωτερικό της "γαλάζιας" παράταξης. Γιατί το μεταναστευτικό, η ασφάλεια --όχι μόνο ως τηλεοπτικό σόου του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη-- και πολύ περισσότερο το Μακεδονικό και τα ελληνοτουρκικά εκφράζουν τον πολιτικό και ιδεολογικό πυρήνα της δεξιάς παράταξης και κανένας αρχηγός δεν μπορεί να τα αντιπαρέλθει αβρόχοις ποσί.

Θα μπορούσε ο κ. Μητσοτάκης μόνο αν η κυβέρνησή του πετύχει θαύματα στην οικονομία. Κάτι τέτοιο προς το παρόν δεν φαίνονται, μάλλον το αντίθετο. Και εκεί, όταν θα έλθει το πλήρωμα του χρόνου, πιθανότατα θα δεχθεί πυρά και από τους σαμαρικούς και από τους καραμανλικούς, δίχως μάλιστα να έχει το όπλο της λίστας σε πρόωρες εκλογές...

Σπύρος Γκουτζάνης
Πηγή: slpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: