14.1.20

Ο καπνός από τις φωτιές θα κάνει τον γύρο της γης...

Τον γύρο της γης θα κάνει ο καπνός από τις μεγάλες πυρκαγιές στην Αυστραλία, σύμφωνα με τη NASA.

Οι πυρκαγιές κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Αυστραλίας μαίνονται εδώ και μήνες, με τον καπνό να ωθείται προς...
τον Ειρηνικό Ωκεανό. Η NASA ανέφερε ότι το νέφος καπνού από τις φωτιές της Πρωτοχρονιάς έχει ήδη διασχίσει τη Νότια Αμερική και μετακινήθηκε, φτάνοντας «στα μισά της γης» μέχρι τις 8 Ιανουαρίου.

«Ο καπνός αναμένεται να κάνει τουλάχιστον έναν πλήρη κύκλο σε ολόκληρο τον πλανήτη», δήλωσε η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος. Εκατοντάδες πυρκαγιές έχουν καεί στην Αυστραλία, σκοτώνοντας τουλάχιστον 28 άτομα και καταστρέφοντας περισσότερα από 2.000 σπίτια.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη NASA οι πρόσφατες πυρκαγιές ήταν τόσο μεγάλες που δημιούργησαν έναν «ασυνήθιστα μεγάλο» αριθμό φαινομένων pyrocumulonimbus, αναφερομένη στις λεγόμενες «καταιγίδες της φωτιάς» που προκάλεσε η πυρκαγιά. Αυτές δημιούργησαν τον «δρόμο» που έστειλαν καπνό στην στρατόσφαιρα, με τα νέφη καπνού να φτάνουν σε ύψος ακόμη και τα 17,7χλμ, σύμφωνα με το δημοσίευμα του BBC.

«Όταν φτάσει στη στρατόσφαιρα, ο καπνός μπορεί να ταξιδέψει χιλιάδες μίλια από την πηγή του, επηρεάζοντας τις ατμοσφαιρικές συνθήκες σε παγκόσμιο επίπεδο», ανέφερε η NASA, ενώ πρόσθεσε ότι μελετά τις επιπτώσεις του καπνού σε αυτό το υψόμετρο. Ο οργανισμός σημείωσε ότι ο καπνός είχε αλλάξει το χρώμα του ουρανού στη Νότια Αμερική και επηρέασε δραματικά τη Νέα Ζηλανδία, όπου «προκάλεσε σοβαρά προβλήματα ποιότητας του αέρα».

Μεγάλες πόλεις της Αυστραλίας, όπως το Σίδνεϋ, η Μελβούρνη, η Καμπέρα και η Αδελαΐδα, «άγγιξαν» επικίνδυνα επίπεδα ποιότητας ατμοσφαιρικού αέρα λόγω καπνού από κοντινές πυρκαγιές.

Οι μεγάλες πυρκαγιές ενδέχεται να καταστούν συνηθισμένο φαινόμενο

Οι πυρκαγιές που κατακαίουν την Αυστραλία εδώ και μήνες αποτελούν πρόγευση των συνθηκών που ενδέχεται να γίνουν ένα συνηθισμένο φαινόμενο, αν δεν περιοριστεί γρήγορα η εκπομπή των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, προειδοποίησαν επιστήμονες.

Αν και η κυβέρνηση της Αυστραλίας και μέρος του αυστραλιανού Τύπου έχουν προσπαθήσει να υποβιβάσουν τις ευθύνες της ανθρώπινης δραστηριότητας στην κλιματική αλλαγή που έχει καταστήσει τη χώρα πιο ευάλωτη στις πυρκαγιές, μια επιθεώρηση 57 επιστημονικών ερευνών που έχουν δημοσιευθεί από το 2013 αναφέρει ότι υπάρχει ξεκάθαρη σύνδεση μεταξύ των δύο.

«Δεν θα αντιστρέψουμε την κλιματική αλλαγή μέσα σε ένα λογικό χρονοδιάγραμμα. Οπότε οι συνθήκες που παρατηρούμε τώρα, δεν θα αλλάξουν», σχολίασε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Λονδίνο ο Ρίτσαρντ Μπετς επικεφαλής ερευνών για την κλιματική αλλαγή στο Hadley Center της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Βρετανίας, ο οποίος είναι ένας εκ των συντακτών της επιθεώρησης.

Οι συντάκτες της επιθεώρησης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κλιματική αλλαγή έχει οδηγήσει σε αύξηση της συχνότητας και της σοβαρότητας «των καιρικών συνθηκών που ευνοούν τις πυρκαγιές», δηλαδή των περιόδων κατά τις οποίες καταγράφονται υψηλές θερμοκρασίες, χαμηλό ποσοστό υγρασίας και βροχοπτώσεων και ισχυροί άνεμοι.

Το φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε όχι μόνο στην Αυστραλία, αλλά και στις δυτικές ΗΠΑ, τον Καναδά, τη νότια Ευρώπη, τη Σκανδιναβία, τον Αμαζόνιο και τη Σιβηρία.

Ο Μπετς εξήγησε ότι η Αυστραλία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις πυρκαγιές καθώς στη χώρα έχει σημειωθεί αύξηση της θερμοκρασίας μεγαλύτερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο του περίπου ενός βαθμού Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός έχει ανακοινώσει ότι η θερμοκρασία της γης θα αυξηθεί κατά 3 με 5 βαθμούς Κελσίου αυτό τον αιώνα, αν δεν γίνει κάτι για τον περιορισμό των αεριών που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

«Οι θερμοκρασίες στην Αυστραλία είναι ακραίες αυτή την περίοδο, αλλά αυτό ακριβώς αναμένουμε να συμβεί σε έναν κόσμο όπου η θερμοκρασία θα έχει αυξηθεί κατά 3 βαθμούς Κελσίου κατά μέσο όρο», προειδοποίησε ο Μπετς. «Εξηγεί ακριβώς τι σημαίνει κλιματική αλλαγή», υπογράμμισε...

AΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: