7.1.20

Το Βήμα της απεύθυνσης στους κεντρώους πολίτες...



Δημήτρης Τερζής

Η συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» εξέπληξε πολλούς, τόσο εντός όσο και εκτός κόμματος. 

Με τη συνέντευξη αυτή έσπασε το άτυπο εμπάργκο που είχε κηρύξει η Κουμουνδούρου στα μέσα ενημέρωσης του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη από το 2018, όταν...
είχαν αρχίσει και οι δημόσιες αντεγκλήσεις μεταξύ του τότε πρωθυπουργού με τον ιδιοκτήτη του ομίλου. Αντεγκλήσεις, στις οποίες είχαν λάβει μέρος και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο, θέλοντας ίσως έτσι να φανούν κάτι παραπάνω από αρεστοί στον Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα για συνέντευξη το έκανε η εφημερίδα διά μέσου του διευθυντή της, Αντώνη Καρακούση. Συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες και τελικά οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε πρωτοσέλιδο -όπως είχε συμβεί ακριβώς την προηγούμενη εβδομάδα όπου η εφημερίδα φιλοξένησε συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη- ενώ παράλληλα διατέθηκε ο ίδιος ακριβώς χώρος (5 σελίδες) προκειμένου ο τέως πρωθυπουργός να δώσει τις απαντήσεις του.

Είναι χαρακτηριστικό επίσης το γεγονός ότι η συνέντευξη δεν διαφημίστηκε και ο περισσότερος κόσμος την είδε την Κυριακή στα περίπτερα βλέποντας το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας. Κάπου εκεί άρχισαν να γίνονται και οι πρώτες συζητήσεις εντός ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τη «γραμμή» του κόμματος απέναντι στα μέσα του Μαρινάκη. Πρόκειται για μια μόνιμη ή πρόσκαιρη αλλαγή; Βέβαια, εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και την περίοδο που βρισκόταν σε εφαρμογή του άτυπο εμπάργκο, αρκετά ήταν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αρθρογραφούσαν ή έδιναν συνεντεύξεις στα μέσα του ομίλου Μαρινάκη.

Στην ουσία της συνέντευξης τώρα, ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε σε ένα κεντρώο αναγνωστικό κοινό, αποφασίζοντας να «παίξει μπάλα» στο γήπεδο του «αντιπάλου», στην εφημερίδα που διαβάζουν αρκετοί κεντρώοι που για διάφορους λόγους ψήφισαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις τελευταίες εκλογές.

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει κάτι τέτοιο. Σε ανάλογη κίνηση είχε προβεί και προεκλογικά όταν αποφάσισε να άρει το -επίσημο σε εκείνη την περίπτωση- εμπάργκο στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, όπου επί 2,5 ώρες απαντούσε σε απανωτά ερωτήματα της Σίας Κοσιώνη και του Αλέξη Παπαχελά. Ολοι θυμούνται ότι εκείνη η απόφαση αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος πολύ σωστή κίνηση εκ μέρους του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο τρόπος που έγινε η συνέντευξη και το περιεχόμενό της τον ανέδειξαν «νικητή» στο επικοινωνιακό πεδίο.

Βέβαια, η συνέντευξη στο «Βήμα» δεν είχε καμία σχέση με εκείνη στον ΣΚΑΪ. Ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε για όλα τα θέματα της επικαιρότητας (εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, εθνικά θέματα, διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, αποτίμηση των εκλογών κ.ά.), πετώντας το γάντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και θέτοντας συγκεκριμένα ζητήματα στην ατζέντα, τα οποία αφορούν το αναγνωστικό κοινό της εφημερίδας. Ειδικότερα οι αναφορές του στη Συμφωνία των Πρεσπών, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στα εθνικά θέματα και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στα ζητήματα της διεύρυνσης του κόμματος ήταν ενδεικτικές ότι απευθύνονταν στο συγκεκριμένο κοινό.

Ωστόσο, η συνέντευξη αυτή δεν αφορούσε μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ και το εσωτερικό του. Αποτελούσε κι ένα μήνυμα «ίσων αποστάσεων» προς το Μαξίμου, προκειμένου να διασκεδάσει την οποιαδήποτε σχηματισθείσα εντύπωση στην κυβερνητική παράταξη ότι οι εφημερίδες του ΔΟΜ θα είναι φιλόξενες μόνο στα στελέχη της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αυτό, πάντως, είναι κάτι που θα αναλυθεί περισσότερο στο μέλλον...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: