7.1.20

«Ηλεκτροπληξία» στον ΣΥΡΙΖΑ από τις τάσεις...

Γιατί «γκρινιάζουν» στελέχη του βαθέως ΣΥΡΙΖΑ και οι «53+»...


Nίκος Παναγιωτόπουλος

Η πορεία προς το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η μετεξέλιξη του σε κόμμα της κεντροαριστεράς που επιδιώκει να εκφράσει την «προοδευτική» παράταξη εξελίσσεται σε...
μάχη εσωκομματικών μηχανισμών.

Η κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό το κόμματος θυμίζει αγώνα επιβίωσης ετερόκλητων ομάδων, ενώ στις υπάρχουσες τάσεις έχει προστεθεί και νέα τάση με πρωτοβουλία ορισμένων Πασοκογενών. Ωστόσο πέρα, από τις ιδεολογικές μάχες που επικαλούνται οι αντιμαχόμενες πλευρές, κυρίαρχο ζητούμενο δεν είναι το μέλλον του κόμματος αλλά ο έλεγχος των μηχανισμών διαμεσολάβησης, διαχείρισης και νομής της εξουσίας σε όλα της τα επίπεδα.

Η διεύρυνση και η αντιστοίχιση του ΣΥΡΙΖΑ με την «κοινωνική» του βάση που οραματίζεται ο Αλέξης Τσίπρας ουδεμία σχέση έχει με αυτούς τους παλαιοκομματικού τύπου εσωκομματικούς «βυζαντινισμούς» και τις ίντριγκές παρασκηνίου, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκουν σε αυτές τις τάσεις και το δείχνουν με τη μικρή συμμετοχή και εγγραφή τους στο κόμμα.

Η γκρίνια, όπως τονίζουν οι «προεδρικοί», και ο ανταρτοπόλεμος που έχουν ξεκινήσει πολλά στελέχη του βαθέως ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι «53+», προέρχεται από την ανησυχία και για τη δεξιά διεύρυνση, αλλά και για την «πασοκοποίηση» του κόμματος και σε κάθε ευκαιρία πλέον το εκφράζουν. Βέβαια τις ψήφους στις εκλογές τις θέλουν- στο κόμμα δεν τους θέλουν- αλλά η πραγματική ανησυχία δεν είναι για τις ιδέες της «παραδοσιακής αριστεράς» που εκφράζουν αλλά οι θέσεις που προορίζονται πλέον για το κομματικό προσωπικό που περιορίζονται.

Μάλιστα «προεδρικοί» και «πασοκογενείς» δεν αφήνουν ασχολίαστο το γεγονός ότι ο μακροβιότερος «μνημονιακός» υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, υποδύεται τον «Λαφαζάνη» στα κομματικά όργανα και ηγείται αντιμνημονιακής τάσης στο κόμμα ενώ έχει τις καλύτερες σχέσεις με τον Γιάννη Στουρνάρα-«κόκκινο πανί» για τον ΣΥΡΙΖΑ- και εισπράττει τα εύσημα του Σόιμπλε.

Δυσαρέσκεια εκφράζουν αρκετά στελέχη για τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Επικρατείας-το τελευταίο το τονίζουν με νόημα- Πάνο Σκουρλέτη, καθώς τον κατηγορούν ότι «παράγει» εσωστρέφεια και στέλνει αντίθετα πολιτικά μηνύματα από αυτά που επιθυμεί ο Αλέξης Τσίπρας. Ταυτίζεται σε πολλές περιπτώσεις με την αντιπολιτευόμενη τάση στο εσωτερικό του κόμματος, την κίνηση των «53+» και περισσότερα εξ αυτών-μηνύματα- έχουν αποδέκτη τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα και αφορούν τη διεύρυνση.

Παράλληλα, η επίθεσή του στον Γιώργο Παπανδρέου συνεχίστηκε αλλά επανήλθε και για τα χαρακτηριστικά του νέου ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξη του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας μιλούσε την Κυριακή στο «Βήμα» τονίζοντας ότι η ανασυγκρότηση θα γίνει με όσους κατανοούν την ανάγκη του εγχειρήματος.

Αν και ο Πάνος Σκουρλέτης επιχείρησε να δικαιολογήσει, διευκρινίζοντας πως η επίθεσή του, στον Παπανδρέου ήταν μόνο πολιτική αφήνοντας αιχμές για τον τρόπο που γίνεται η διεύρυνση, «Η αποκλειστική έκφραση ενός ευρύτερου χώρου υποκρύπτει ηγεμονισμό». Αυτή τη φορά έριξε τα βέλη του, στους υποστηρικτές του Γιώργου Παπανδρέου, που αρκετοί, πλέον, έχουν βρει στέγη στον ΣΥΡΙΖΑ, «Αυτή ήταν η κληρονομιά τού πάλε ποτέ κραταιού συναινετικού δικομματισμού, αλλά ήταν εκείνος που πάτησε το κουμπί της εισόδου στα Μνημόνια. Αυτό είναι το περιεχόμενο του «πολιτικά τοξικός» για έμενα. Μην ξεχνάτε πως ο ΣΥΡΙΖΑ κατέκτησε τη σημερινή του θέση στην πολιτική ζωή, ως η δύναμη που συγκρούστηκε με τις δυνάμεις του παλαιού δικομματισμού. Ο κόσμος που τον στήριξε και τον στηρίζει το έκανε χάριν αυτής του της πολιτικής».

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στα «ΝΕΑ» για την επιχείρηση διεύρυνσης του κόμματός του, υπογραμμίζει πως άλλο κόμμα και άλλο παράταξη, ενώ δεν «ξεχνά» την ανάγκη να ανοίξει η συζήτηση για την αποτίμηση της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.

Οι τοποθετήσεις του Πάνου Σκουρλέτη, δεν είναι αποσυνδεδεμένες από τις διεργασίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του newpost υπάρχει εισήγηση για την κατάργηση της θέσης του Γραμματέα και αναβάθμιση του ρόλου με «θεματική Γραμματεία». Ώστε να είναι αποτελεσματικότερη σε θέματα επικοινωνίας αλλά και στην οργάνωσης του κόμματος και τη σύνδεσης του με τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνικής βάσης. Άλλωστε όπως τονίζουν οι εισηγητές αυτής της πρότασης, από τι στιγμή που υπάρχει Πρόεδρος δεν υπάρχει λόγος για ύπαρξη άλλου μονοπρόσωπου κομματικού οργάνου. Όλα αυτά πάντως και οι όποιες καταστατικές αλλαγές που θα ανασυγκροτήσουν το κόμμα ώστε να το κάνουν σύγχρονο και όχι ένα κόμμα απομονωμένο και εσωστρεφές αγκυλωμένο σε ιδεοληψίες και φοβικό απέναντι στην κοινωνία και σε δυνάμεις ή πρόσωπα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο έργο του θα αποφασιστούν στο συνέδριο. Αυτό φάνηκε μεγαλοπρεπώς στις δημοτικές εκλογές- με ευθύνη των κομματικών επιλογών της Κουμουνδούρου- όπου η πολιτική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε καμία αντιστοίχιση με τις τοπικές κοινωνίες. Σε πόλεις με πολιτική επιρροή 35%, δημοτικοί συνδυασμοί που πρότειναν οι τοπικές οργανώσεις κινήθηκαν σε μονοψήφια ποσοστά.

Ο δρόμος προς το συνέδριο, όπως έχει γράψει το newpost, δεν θα είναι εύκολος και όλα θα εξαρτηθούν από την αποφασιστικότητα του Αλέξη Τσίπρα καθώς τα κομματικά στελέχη εξακολουθούν να ανησυχούν για την ταυτότητα του κόμματος την επόμενη ημέρα από τον μετασχηματισμό. Μέλη της κίνησης των «53+», που όπως τονίζουν συνεχίζουν να βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με τον Νίκο Βούτση, τον Πάνο Σκουρλέτη και τον Νίκο Φίλη εμφανίζονται προβληματισμένα για πολλές από τις διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη. Η δυσαρέσκεια εστιάζεται κυρίως στον τρόπο που προχωρά ο προσυνεδριακός διάλογος χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι αποφάσεις της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής. Τα συγκεκριμένα στελέχη προβληματίζονται για το πως συγκροτήθηκε η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης και το Πολιτικό Συμβούλιο. «Ένα όργανο που δεν είναι εκλεγμένο έχει περιορισμένη νομιμοποίηση», επισημαίνουν χαρακτηριστικά στο newpost.gr. Ζητούν παράλληλα να ξεκαθαρίσει πως το Συνέδριο είναι του «ΣΥΡΙΖΑ» και όχι του «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία», όπως ανέφερε και πρόσφατα στο facebook ο προερχόμενος από την Κίνηση των «53+» Πάνος Λάμπρου.

Κατά πολλούς, άλλωστε στις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης η επίθεση και η εμμονή του Πάνου Σκουρλέτη στον Γιώργο Παπανδρέου έγινε προκειμένου να σταλεί μήνυμα πως η «Πασοκοποίηση» του κόμματος με «Παπανδρεϊκά» στελέχη πρέπει να έχει και μια «οροφή».

Οι τάσεις, λοιπόν προκαλούν «ηλεκτροπληξία» και η καχυποψία που διακρίνει πολλά κομματικά στελέχη είναι ενδεικτική του κλίματος που υπάρχει στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου...

newpost.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: