29.1.20

Το «ΣΥΡΙΖΑ» παραμένει, ζητούνται... συμφραζόμενα...

Το θέμα που έφερε στο φως τη Δευτέρα η «Εφ.Συν.», το ενδεχόμενο δηλαδή διαδικασίας ψηφοφορίας των εγγεγραμμένων μελών πριν από το συνέδριο του Μαΐου με αντικείμενο το όνομα του νέου ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να συζητηθεί μεταξύ άλλων σήμερα, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, η...
οποία θα συνεδριάσει στην Κουμουνδούρου στις δέκα το πρωί υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Στην ίδια συνεδρίαση αναμένονται να παρουσιαστούν και τα βασικά σημεία του κυβερνητικού απολογισμού τα οποία είχε αναλάβει η τριάδα των παλαιών στελεχών Αριστείδη Μπαλτά, Γιάννη Δραγασάκη και Θοδωρή Δρίτσα. Το εν λόγω κείμενο αναμένεται να δοθεί πλήρες τις επόμενες μέρες. Πρόκειται για ένα θέμα το οποίο αναμένεται με ενδιαφέρον και έχει ζητηθεί επανειλημμένα από κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου, να ανοίξει δηλαδή συντεταγμένα η συζήτηση για τον απολογισμό, όπου θα περιλαμβάνονται τόσο τα καλά της διακυβέρνησης όσο και τα άσχημα.

Ενδιαφέρον θα έχει η τοποθέτηση στελεχών που δεν ανήκουν στο προεδρικό περιβάλλον τόσο για το θέμα του ονόματος όσο και για τις υπόλοιπες διαδικασίες που οδηγούν στο συνέδριο. Πάντως, ο ίδιος ο πρόεδρος θέλησε να δώσει ένα στίγμα, τονίζοντας στη συνέντευξή του στον AΝΤ1 το βράδυ της Δευτέρας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα πολύ δυνατό brand που σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να αλλάξει». 

Πρόσθεσε, δε, «το αν θα προστεθεί δίπλα και κάτι που να εκφράζει περισσότερο ή να δίνει και μια άλλη προοπτική, είναι ανοιχτό και είναι συζητήσιμο. Ολη αυτή τη συζήτηση όμως θέλουμε να τη διεξαγάγουμε, όχι σε κλειστές πόρτες, αλλά πλατιά, με τον κόσμο που μας στηρίζει, που τον καλούμε να αποκτήσει και μια άλλη σχέση, αν θέλετε, με την ένταξη την κομματική και μια άλλη σχέση με την πολιτική, διότι στο τέλος της ημέρας, αυτό που θέλουμε είναι ενεργούς πολίτες και μέλη που θα έχουν άποψη και θα καθορίζουν τις αποφάσεις της ηγεσίας». 

Η αναφορά στον «κόσμο που μας στηρίζει», όπως και το γεγονός ότι αυτή η συζήτηση θα πρέπει να γίνει «πλατιά», επιβεβαιώνει το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» για τη διαδικασία της ψηφοφορίας.

Η σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να είναι προπομπός μιας νέας σύγκλησης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα.

Περιοδεία στην Ηλεία

Ο Αλέξης Τσίπρας περιόδευσε χθες στον νομό Ηλείας, επισκεπτόμενος τους Δήμους Ανδραβίδας, Ολυμπίας και Πύργου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις συναντήσεις του εστίασε την κριτική του στην κυβέρνηση στο θέμα της κατασκευής της εθνικής οδού Πύργου-Πατρών, σημειώνοντας ότι φοβάται πως «το έργο θα καταλήξει στις καλένδες». Νωρίτερα είχε εκφράσει την ανησυχία του ότι «θα υπάρξει καθυστέρηση», συμπληρώνοντας ότι με τον προγραμματισμό της προηγούμενης κυβέρνησης «το έργο είχε χρηματοδότηση και χρονοδιάγραμμα και θα ολοκληρωνόταν το 2023».

Ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε και τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, όπως επίσης και το μουσείο, συνοδευόμενος από νυν και πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό και άλλους φορείς, ενώ τη σχετική ενημέρωση του παρείχε η προϊσταμένη της οικείας Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάστηκαν από τον αρμόδιο υπουργό Κώστα Αχ. Καραμανλή. «Ο κ. Τσίπρας ήταν πρωθυπουργός της κυβέρνησης που χάρισε 500 εκατομμύρια πανωπροίκια στους εργολάβους, συνεπώς θα έπρεπε να είναι πάρα πολύ προσεκτικός πριν μιλήσει για “λογικές νταβατζήδων”... Ιδίως μάλιστα όταν αναφέρεται στο πολύπαθο έργο Πάτρα-Πύργος, το οποίο η δική του κυβέρνηση παρέλαβε έτοιμο να υλοποιηθεί και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, αλλά σκανδαλωδώς το έσπασαν στα 8 ικανοποιώντας τον εκλεκτό τους εργολάβο, με τις γνωστές καταστροφικές συνέπειες. Αν δεν είχαν κάνει αυτό το πολιτικό έγκλημα, σήμερα ο δρόμος θα ήταν έτοιμος.

»Η κυβέρνησή μας, με συνέπεια και σοβαρότητα, λύνει σύνθετα προβλήματα που κληρονόμησε. Λέμε την αλήθεια στους πολίτες»...

Δημήτρης Τερζής

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: