2.1.20

Ποδόσφαιρο στα ποινικά δικαστήρια το 2019 αλλά και το 2020!...

Οι τρεις υποθέσεις που ολοκληρώθηκαν στα ποινικά δικαστήρια τη χρονιά που μας πέρασε και οι δύο που έμειναν ανοικτές για τη νέα. 

Το Koriopolis, η Κάρτα Υγείας (σε πρώτο βαθμό) και το σκάνδαλο με τις πλαστές ενημερότητες, έγραψαν τίτλους τέλους στα ποινικά δικαστήρια, μέσα στο 2019, αλλά το...
ποδόσφαιρο θα συνεχιστεί στις αίθουσες του Εφετείου Αθηνών και το 2020!

Δύο υποθέσεις εκκρεμούν ακόμη:

1. Η δίκη για τη «Συμμορία» που λυμαίνονταν το ελληνικό ποδόσφαιρο με 28 κατηγορούμενους μεταξύ των οποίων τον ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη, και τον πρώην πρόεδρο της ΕΠΟ, Γιώργο Σαρρή, υπόθεση που έπειτα από δύο διακοπές και μία αναβολή θα αρχίσει στις 30 Ιανουαρίου και υπό τον κίνδυνο παραγραφών το ερχόμενο καλοκαίρι.

2. Η δίκη για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Κυπέλλου Ελλάδας, τη διετία 2004-06, στην οποία είναι κατηγορούμενοι έξι πρώην μέλη και πρόεδροι της ΕΠΟ (Βασίλης Γκαγκάτσης, Γιώργος Γκιρτζίκης, Γιάννης Οικονομίδης, Γιώργος Σιντόρης, Βασίλης Χατζηαποστόλου, Σωκράτης Παπαδόπουλος). Η δίκη έπειτα από δύο αναβολές και δύο διακοπές είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 4 Μαρτίου.

Απόφαση - κόλαφος για την κάρτα υγείας

Η απόφαση από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στην υπόθεση της Κάρτας Υγείας ήταν κόλαφος. Πέντε ένοχοι σε πρώτο βαθμό, ανάμεσα στους οποίους οι πρώην πρόεδροι της ΕΠΟ, Σοφοκλής Πιλάβιος, Γιώργος Γκιρτζίκης, Βασίλης Γκαγκάτσης, ενώ ένοχοι κρίθηκαν και τα πρώην μέλη της ΕΠΟ, Γιώργος Σιντόρης και Γιάννης Οικονομίδης.

Όλοι τους αντιμετώπιζαν την κατηγορία της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος και η ποινή που τους επιβλήθηκε, έπειτα από πρόταση του Εισαγγελέα, είναι από πέντε χρόνια κάθειρξη με αναστολή μέχρι την έφεση και από δύο χρόνια στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων.

Παρά την εισαγγελική πρόταση για ενοχή, κρίθηκαν αθώοι οι: Ευάγγελος Τοπολιάτης, Βασίλης Χατζηαποστόλου, Θόδωρος Καραμελίδης, Νίκος Προύντζος, όπως επίσης και οι: Γιώργος Σαρρής, Αριστείδης Σταθόπουλος, Νίκος Φύριος, Γιάννης Σιγάλας, Νίκος Ανασόπουλος, Θεόδωρος Φωτίου, Γιάννης Δεσύλας, Γιάννης Καλύβας, Ευάγγελος Μαζαράκης, Χρήστος Σάββας, Βασίλης Μάντζιος, Σπύρος Καλογιάννης, Σωκράτης Παπαδόπουλος, όλοι τους πρώην μέλη της ΕΠΟ.

Αθώοι και οι οχτώ κατηγορούμενοι από τις δύο εταιρείες, οι: Παντελής Κύρκας, Κωνσταντίνος Θεοδοσίου, Ιωσήφ Αβραμίδης, Κωνσταντίνος Βουρδάκης. Ιωνάς Χατζηιωνάς, Γιώργος Λυγεράκης, Αθανάσιος Ισμαήλος, Αριστείδης Σταυρόπουλος.

Η υπόθεση αφορά πρόγραμμα ιατρικών εξετάσεων σε εκατοντάδες χιλιάδες ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές που υπεγράφη το 2005 αλλά δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Η ΕΠΟ ωστόσο, όλο αυτό το διάστημα κατέβαλε κανονικά το αντίτιμο στις συμβαλλόμενες εταιρίες που είχαν αναλάβει το έργο, με αποτέλεσμα η ζημιά στο ταμείο της να φτάνει περίπου τα 13 εκατομμύρια ευρώ.

Απαλλαγή στο σκάνδαλο με τις ενημερότητες λόγω παραγραφής

Το σκάνδαλο με τις πλαστές φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερότητες, δεν έφτασε καν σε δικαστήριο και οι 46 κατηγορούμενοι της υπόθεσης απαλλάχθηκαν. Δεν αθωώθηκαν, απαλλάχθηκαν καθώς αφενός δεν στοιχειοθετήθηκε η κακουργηματική «απάτη» ενώ η ενώ η «πλαστογραφία» σε βαθμό πλημμελήματος είχε παραγραφεί καθώς είχε παρέλθει η πενταετία που προβλέπει ο νόμος.

Αντώνης Ρέμος, Ντέμης Νικολαΐδης, Βασίλης Γκαγκάτσης, Σοφοκλής Πιλάβιος, Γιώργος Σαρρής, Θωμάς Μητρόπουλος, Γιώργος Αρβανιτίδης, Αριστείδης Σταθόπουλος, και Θόδωρος Κουρίδης ελέγχθηκαν για απάτη και απιστία, αμφότερες σε βαθμό κακουργήματος και τελικά απαλλάχθηκαν.

Η υπόθεση αφορούσε 66 πλαστές ή μη έγκυρες φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερότητες, από το 2002 έως το 2014 από 27 ποδοσφαιρικές ομάδες, που τις χρησιμοποιούσαν για να κάνουν μεταγραφές.

Ο Εισαγγελέας Εφετών Χαράλαμπος Παπαγεωργίου είχε προτείνει την παραπομπή σε δίκη 19 ατόμων μεταξύ των οποίων ο Αντώνης Ρέμος, ως πρώην ιδιοκτήτης του Ηρακλή, ο Θωμάς Μητρόπουλος, πρώην ιδιοκτήτης του Αιγάλεω και άλλοι 17 πρώην ποδοσφαιρικοί παράγοντες ανάμεσα στους οποίους οι δύο πρώην πρόεδροι της Επιτροπής Ιδιότητας Μεταγραφών της ΕΠΟ, Αριστείδης Σταθόπουλος και Θόδωρος Κουρίδης.

Αντίθετα, για τους πρώην προέδρους της Ομοσπονδίας, Βασίλη Γκαγκάτση, Γιώργο Σαρρή, Σοφοκλή Πιλάβιο, τον Ντέμη Νικολαϊδη και άλλους 13 πρώην παράγοντες, η εισαγγελική πρόταση ήταν απαλλακτική. Τελικά, απαλλάχθηκαν όλοι.

Μεγάλο Koriopolis: Οι ένοχοι από 58 μειώθηκαν σε 11!

Μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις διαφθοράς του ελληνικού ποδοσφαίρου που ξεκίνησε με 187 κατηγορούμενους, με συλλήψεις, με φυλακίσεις τελικά κατέληξε έπειτα από οχτώ χρόνια με μόλις 11 ένοχους.

Για το μεγάλο «koriopolis», ο λόγος, που ολοκληρώθηκε σε δεύτερο βαθμό τον Γενάρη του 2019. Είχε προηγηθεί το μικρό «koriopolis» με τους αγώνες της Καβάλας στο οποίο οι ένοχοι σε δεύτερο βαθμό ήταν μόλις δύο: ο Θωμάς Μητρόπουλος και ο Κωνσταντίνος Ριαβόγλου.

Στο μεγάλο «koriopolis» σε πρώτο βαθμό καταδικάστηκαν 58 άτομα με ποινές φυλάκισης από 30 μήνες έως 4 χρόνια με τριετή αναστολή ή εξαγοράσιμη ποινή.

Στο Εφετείο ξεκίνησαν οι παραγραφές, (!) αρχικά για την κατηγορία της «συμμετοχής σε παράνομο στοιχηματισμό»,  με αποτέλεσμα να αθωωθούν 30 κατηγορούμενοι που δεν αντιμετώπιζαν άλλες κατηγορίες, ανάμεσα τους οι ποδοσφαιριστές Αβραάμ Παπαδόπουλος και Κώστας Μενδρινός, ο μάνατζερ Άγγελος Τραυλός, ο πρώην πρόεδρος του Ολυμπιακού Βόλου Γιώργος Τόρης και ο πρώην υπάλληλος της ΕΠΟ Γιάννης Παπαδόπουλος.

Την ώρα της κρίσης, δηλαδή της απόφασης και σε δεύτερο βαθμό, αποφασίστηκε η αθώωση 15 από τους 26 κατηγορούμενους που αντιμετώπιζαν την κατηγορία της δωροδοκίας - δωροληψίας μεταξύ των οποίων οι Αχιλλέας Μπέος, Γιώργος Μποροβήλος, Δημήτρης Μπάκος, Γιάννης Κομπότης αλλά και οι: Ανδρέας Δημόπουλος, Μιχάλης Νικολόπουλος, Νίκος Παντελής, Γιώργος Πουλόπουλος, Πέτρος Ρουτζιέρης, Χαράλαμπος Τάμπασης, Στάθης Προβατίδης, Γιάννης Ναυρινιάδης, Παύλος Δήμου, Μιχάλης Τζιβελέκης, Βασίλης Αδαμάκης.

Έτσι, οι ένοχοι της υπόθεσης μειώθηκαν τελεσίδικα σε 11, οι Γιώργος Τσακογιάννης, Βασίλης Καρακούλιας, Βασίλης Δημόπουλος, Δημήτρης Ζαβαντίας, Βασίλης Γεωρτσιάκος, Θανάσης Ντότσης, Μάκης Σιδηρόπουλος, Μαρία Βυθοπούλου, Γιώργος Τσεκερίδης, Γιώργος Διγώνης και Γιώργος Γαλαίος.

Η μεγαλύτερη ποινή που επιβλήθηκε από το δικαστήριο αφορά τον Γιώργο Τσακογιάννη, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 27 μηνών, εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ τη μέρα. Για τους υπόλοιπους η ποινή φυλάκισης είναι με τριετή αναστολή...

sdna.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.