Στις 16 Ιανουαρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα των αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.
Το...
μέρισμα προορίζεται για πολύτεκνες οικογένειες με εισόδημα έως 20.000 ευρώ, νοικοκυριά με άνεργους γονείς και εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Μάλιστα, σε μια εξέλιξη της τελευταίας στιγμής, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η έκτακτη οικονομική ενίσχυση, θα καταβληθεί χωρίς όριο ηλικίας για τα ΑμεΑ.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, συνομιλώντας νωρίτερα με δημοσιογράφους, δήλωσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες προέβησαν σε διασταύρωση στοιχείων προκειμένου να μην υπάρξουν περιπτώσεις καταβολής διπλού μερίσματος σε δικαιούχους που μπορεί να εμπίπτουν σε παραπάνω από μια κατηγορία. Για παράδειγμα, ένα ΑμεΑ να δικαιούται ταυτόχρονα κοινωνικό μέρισμα και ως πολύτεκνος ή ως μακροχρόνια άνεργος. Σκοπός της κυβέρνησης είναι το κοινωνικό μέρισμα να δοθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Συνολικά οι δικαιούχοι είναι λίγο πάνω από 250.000 άτομα.
Η εισαγωγή στην πλατφόρμα θα γίνεται με τους κωδικούς του Taxisnet, ενώ μετά την είσοδο θα ζητηθεί επιβεβαίωση του ΑΜΚΑ και εισαγωγή διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) καθώς και αριθμού κινητού τηλεφώνου, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων. Οι κατηγορίες δικαιούχων
-19.140 οικογένειες πολύτεκνων, με πάνω από 4 παιδιά που το οικογενειακό τους εισόδημα δεν ξεπερνά τις 20.000 ευρώ
-163.778 οικογένειες που ο ένας γονέας είναι μακροχρόνια άνεργος (άνω των 12 μηνών) περιλαμβάνονται και μονογονεϊκές οικογένειές με εισόδημα έως 15.000 ευρώ
-40.927 οικογένειες και οι δυο γονείς βραχυχρόνια άνεργους (κάτω των 12 μηνών) με εισόδημα έως και 15.000 ευρώ
-26.632 οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑμεΑ
Ποια κριτήρια θα πρέπει να πληρούν οι δικαιούχοι
-Για να λάβει το κοινωνικό μέρισμα 2019 ένα νοικοκυριό, τουλάχιστον ένας από τους δύο γονείς του νοικοκυριού θα πρέπει να διαμένει, νόμιμα και μόνιμα, στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία 10 έτη, όπως προκύπτει από την υποβολή φορολογίας εισοδήματος κατά την τελευταία δεκαετία.
-Και οι δύο γονείς του νοικοκυριού θα πρέπει να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.
-Το άθροισμα των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού, σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, καθώς και η τρέχουσα αξία μετοχών και ομολογιών, να μην υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ.
Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα
«Υπεγράφη σήμερα η ΚΥΑ για τη διανομή της έκτακτης ενίσχυσης σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, στο πλαίσιο του υφιστάμενου δημοσιονομικού χώρου. Ενίσχυση που προέκυψε εξαιτίας της υπεραπόδοσης της ελληνικής οικονομίας τους τελευταίους μήνες του 2019, παρά το γεγονός ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μοίρασε το κοινωνικό μέρισμα που τα προηγούμενα χρόνια διανέμονταν στο τέλος του έτους, τον μήνα Μάιο, για προεκλογικούς και μόνο λόγους. Όπως, άλλωστε, υποστήριξε και ο πρώην Υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος στη Βουλή, στις 6 Δεκεμβρίου 2019, στόχος ήταν η Κυβέρνησή του «να μειώσει το μέρισμα», χορηγώντας – δήθεν – «13η σύνταξη».
Η έκτακτη ενίσχυση παρέχεται στα άτομα με αναπηρία χωρίς ηλικιακά όρια, σε βραχυχρόνια και μακροχρόνια ανέργους, σε πολύτεκνες οικογένειες με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα και άνω, με συγκεκριμένα κριτήρια ένταξης και προϋποθέσεις. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποδεικνύει, μέσα από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, την εμπροσθοβαρή χορήγηση επιδόματος θέρμανσης και τη διανομή της έκτακτης ενίσχυσης, συνολικού ύψους 450 εκατ. ευρώ, ότι δίνει ιδιαίτερη σημασία στα ευαίσθητα και χαμηλού εισοδήματος νοικοκυριά, ενισχύοντας έτσι έμπρακτα την κοινωνική συνοχή»...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου