5.12.19

Κυρανάκης Hoaxes: Τώρα και στο London School of Economics...

Ο Κώστας Κυρανάκης είναι βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, προβεβλημένος και εκλεκτός για πλήθος τηλεοπτικών πάνελ. Στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, στην επιτροπή της Βουλής για τις αλλαγές των Ποινικών Κωδίκων, επέλεξε να...

καλύψει επικοινωνιακά το ρατσιστικό μπάρμπεκιου των Διαβατών, προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων, καταφέρνοντας να αναγκάσει ακόμα και σημαντικά στελέχη του κόμματός του να τον αδειάσουν. Έκτοτε ο βουλευτής αραίωσε τις δημόσιες τοποθετήσεις του. Επανεμφανίστηκε σε μία εκδήλωση του London School of Economics για το Brain Gain, με μία σειρά δημοσιευμάτων να τον εκθειάζουν, μεταφέροντας τάχα μου την «αποστομωτική απάντηση Κυρανάκη σε φοιτήτρια που διαμαρτυρήθηκε για την αστυνομική βία». Μόνο που και τα σχετικά δημοσιεύματα ήταν ψευδή, τα όσα ειπώθηκαν εκεί ήταν εντελώς διαφορετικά από όσα μετέφεραν αρκετά ΜΜΕ στην Ελλάδα, και γενικότερα, δεν θα μπορούσε κανείς να πει πως η παρουσία του στην εκδήλωση πήγε καλά. Σε κάθε περίπτωση, για όλα αυτά υπάρχει και βίντεο.

«LSE: Η αποστομωτική απάντηση Κυρανάκη σε φοιτήτρια που διαμαρτυρήθηκε για την αστυνομική βία» έγραψε το Protagon, 5.000 αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα. «Άλλο ΑΣΟΕΕ, άλλο LSE» έγραψε το Liberal, 4.000 αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα. «Κυρανάκης σε φοιτήτρια του LSE: Τι θα γινόταν αν πετούσατε μολότοφ εδώ;» έγραψαν τα Παραπολιτικά, «O viral διάλογος Κυρανάκη με φοιτήτρια στο LSE για τις μολότοφ» μετέδωσε το Star Channel, και μερικά, ακόμα πιο γραφικά όπως «Κυρανάκης καρπάζωσε αριστερή που οι λεφτάδες γονείς την έστειλαν να σπουδάσει στο Λονδίνο», «Κυρανάκης: Θέλω και τα ελληνικά πανεπιστήμια να γίνουν όπως το LSE!» και «Εκτός από λάδι, η Ελλάδα εξάγει και βλαμμένους ιδεοληπτικούς φοιτητές».

Τι συνέβη στην πραγματικότητα στο London School of Economics και τη συζήτηση «Brain Gain: an exciting future for Greece», στην οποία συμμετείχε, μεταξύ άλλων, ο Κώστας Κυρανάκης, και συντόνιζε ο Καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου, Kevin Featherstone;

Δανειζόμενοι από ένα από τα δημοσιεύματα, αυτό του Protagon, διαβάζουμε:

Στο πάνελ συμμετείχε ο βουλευτής της ΝΔ και ο πρώην αναπληρωτής εκπρόσωπος του κόμματος, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο οποίος στην κουβέντα που ακολούθησε των ομιλιών, δέχθηκε την επιθετική ερώτηση μίας φοιτήτριας για την αυξημένη, επί των ημερών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, παρουσία της Αστυνομίας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.

«Είναι δυνατόν στελέχη σας να υποστηρίζουν την αστυνομική βία στα Πανεπιστήμια; Αυτό το ονομάζατε φιλελεύθερη πολιτική;» ήταν το ερώτημα που του έθεσε η φοιτήτρια, με τον βουλευτή της ΝΔ να της επιφυλάσσει αποστομωτική απάντηση.

«Να σας κάνω εγώ μια ερώτηση; Αν εδώ έξω από το LSE βγείτε τώρα και πετάξετε μια μολότοφ, τι περιμένετε ότι θα σας κάνει η βρετανική Αστυνομία;» της απάντησε και όταν εκείνη είπε «άλλο το LSE», έγινε ακόμα πιο σαφής:

«Εγώ θέλω τα Ελληνικά Δημόσια Πανεπιστήμια να είναι όπως το LSE. Καθαρά, κανονικά, ασφαλή, σύγχρονα. Δεν θέλω να λειτουργούν ως εργαστήριο κατασκευής μολότοφ».

«Είναι τόσο απλό», είπε ο κ. Κυρανάκης και κάπου εκεί ο διάλογος ολοκληρώθηκε χωρίς άλλες παρατηρήσεις από την πλευρά της φοιτήτριας.

Παρόμοιο ήταν το περιεχόμενο και των υπολοίπων άρθρων, για ένα περιστατικό -θυμίζω- για το οποίο υπάρχει πλήρες βίντεο και το οποίο έχει αναρτηθεί παραπάνω.

Πάμε να δούμε τι πραγματικά συνέβη τώρα.

Πράγματι, μετά από την συζήτηση με το θέμα που προαναφέρθηκε, το πάνελ στο οποίο βρισκόταν ο γαλάζιος βουλευτής δέχθηκε ερωτήσεις από το κοινό. Ακολουθεί η απομαγνητοφώνηση της «φοιτήτριας» που απηύθυνε το ερώτημα για το οποίο την «αποστόμωσε» ο Κ. Κυρανάκης.

Το όνομά μου είναι Νικόλ Ερίνη, είμαι κοινωνική λειτουργός και κοινωνιολόγος. Θα ήθελα να ρωτήσω τον κύριο Κυρανάκη, επειδή αναφέρθηκε σε «φιλικό περιβάλλον» και σε «ευνοϊκό νομοθετικό πλαίσιο».

Πρόσφατα η Βουλή με σύσσωμη τη Νέα Δημοκρατία απέρριψε την πρόταση για αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να συμπεριλάβει τα δικαιώματα πολιτών – όπως οι LGBTQ – για τους οποίους δεν υπάρχει ισότητα στην Ελλάδα. Αυτό βρίσκει σύμφωνη και την εκκλησία η οποία ακόμα, στον 21ο αιώνα, έχει δύναμη και επιρροή στις νομοθεσίες και στην κοινή γνώμη. Οπότε υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που φεύγουν από την Ελλάδα ακριβώς επειδή το περιβάλλον δεν είναι πολιτιστικά (;) φιλικό.

Επίσης πρόσφατα ακούσαμε τον κ. Βορίδη να τάσσεται υπέρ της αστυνομικής βίας.

Πώς ακριβώς αυτό αποτελεί φιλικό περιβάλλον; Πώς η ενίσχυση συντηρητικών χριστιανορθοδοξων αξιών συμβαδίζει με τον φιλελευθερισμό;

Επαναλαμβάνω, ακόμα και εάν γίνομαι κουραστικός. Τα παραπάνω αποτελούν απομαγνητοφώνηση της ερώτησης της «φοιτήτριας» Νικόλ Ερίνη, που δεν είναι φοιτήτρια, αλλά κοινωνική λειτουργός και κοινωνιολόγος, όπως η ίδια δηλώνει δυνατά και καθαρά στο σχετικό απόσπασμα. Όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει και από μόνος του, η γυναίκα αυτή έκανε μία συγκεκριμένη ερώτηση, η οποία δεν ήταν για τα ελληνικά πανεπιστήμια, αλλά για την κατοχύρωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως της κοινότητας των LGBTQ. Επίσης, αναφέρθηκε στην υπεράσπιση της αστυνομικής βίας από τον υπουργό Βορίδη, καθώς και για την «ενίσχυση συντηρητικών χριστιανορθοδοξων αξιών» από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ακολουθεί η απάντηση του Κ. Κυρανάκη, και πάλι απομαγνητοφωνημένη, λίγα λεπτά αργότερα, όταν ήρθε η ώρα να απαντήσει ο βουλευτής σε ερωτήσεις.

Τώρα, η ερώτησή σας για τις συνταγματικές αλλαγές για τα δικαιώματα των LGBT
-Αναφέρθηκα στα ανθρώπινα δικαιώματα γενικότερα, ακούγεται να του απαντά η κοπέλα από το κοινό.
-Συγνώμη; Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πλήρως προστατευόμενα από το ελληνικό Σύνταγμα και υπάρχουν συγκεκριμένοι που προστατεύουν τα δικαιώματα των LGBT. Αν θέλουμε το περιεχόμενο των υπάρχοντων νόμων για τα δικαιώματα των LGBT να μπουν και στο Σύνταγμα, αυτή είναι μία άλλη συζήτηση, μπορούμε να την κάνουμε, αλλά ας μην παριστάνουμε ότι ένα δικαίωμα LGBT δεν προστατεύεται εάν δεν είναι στο Σύνταγμα. Υπάρχει νομοθεσία γι’ αυτό. Κατά τη γνώμη μου, ισχυρή νομοθεσία. Θα μπορούσε να είναι ισχυρότερη, αυτό είναι συζητήσιμο, αλλά απλώς το γεγονός πως δεν ψηφίστηκε στο Σύνταγμα, δεν σημαίνει πως προστατεύει τα δικαιώματα LGBT.

(και συνεχίζει ο κυβερνητικός βουλευτής)

Σχετικά με την αστυνομική βία θα ήθελα να σας κάνω μία ερώτηση:
(ο συντονιστής του υποδεικνύει «ας μείνουμε σε ρητορικό επίπεδο»)

Αν εσείς ρίχνατε μία μολότωφ ακριβώς έξω από το LSE, θα χρησιμοποιούσε η αστυνομία βία ή όχι;

-Δεν αναφέρθηκα ειδικά στα πανεπιστήμια αλλά γενικά στην αστυνομική βία, του ξεκαθαρίζει και πάλι η Ν. Ερίνη, όπως είναι το όνομά της, με τον Κυρανάκη να συνεχίζει απτόητος.

-Εγώ θέλω τα ελληνικά πανεπιστήμια να μοιάζουν με το LSE. Καθαρά, κανονικά, ξέρετε… Σύγχρονα. (στο σημείο αυτό ο ήχος του Livemedia που μετέδωσε την εκδήλωση χάνεται για λίγα δευτερόλεπτα, για να επιστρέψει αφού καταχειροκροτείται:)
Δεν θέλω το πανεπιστήμιο της ΑΣΟΕΕ να είναι το αρχηγείο για την κατασκευή βομβών μολότοφ. Τα πανεπιστήμια δεν είναι το μέρος για κάτι τέτοιο. Οπότε, αυτά με την ερώτησή σας...

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ

Μηνάς Κωνσταντίνου
Πηγή: thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: