23.12.19

"Να χρησιμοποιήσει επιτέλους η Ελλάδα το όπλο των κυρώσεων στην Τουρκία"...

ΗΧΗΤΙΚΟ...

«Ο αγωγός East Med αποτέλεσε το επιστέγασμα της θετικής ατζέντας όλων αυτών των τριμερών συνεργασιών στην ανατολική Μεσόγειο, πάντα με την Κύπρο δεύτερο εταίρο και τρίτο την Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Λίβανο, την Παλαιστίνη», αλλά και ειδικά «επί του προκειμένου το Ισραήλ», είπε ο κ. Κατρούγκαλος, θυμίζοντας ότι...
η συγκεκριμένη στρατηγική συνεργασία είχε ιδιαίτερη στρατηγική σημασία επειδή προσκλήθηκαν ως τέταρτος της συνεργασίας οι ΗΠΑ και επειδή αποτυπώθηκε η πλήρης κατοχύρωση των δικαιωμάτων της Κύπρου στους πλουτοπαραγωγικούς της πόρους και έστειλε μήνυμα ότι η τριμερής συνεργασία δεν είναι περιστασιακή αλλά έχει σκοπό να ενισχύσει και την σταθερότητα στην περιοχή.

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχει την υποστήριξη Τραμπ η προσπάθεια αυτή, πρέπει να είναι από τους βασικούς στόχους της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου», τόνισε ο ίδιος. «Μπορεί να έχουμε θετικές πληροφορίες από τις ΗΠΑ … ένα νομοσχέδιο με σχεδόν ομώνυμο τίτλο (East Med Act), δεν ταυτίζεται όμως με τον αγωγό, αφορά την εν γένει πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή», όπως είπε. «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχουμε την υποστήριξη όχι μόνο του State Department και του Κογκρέσου αλλά και του προέδρου Τραμπ, για να έχει μία ολοκληρωμένη πορεία ο αγωγός».

«Είχαμε αναβάλει την υπογραφή λόγω εκκρεμοτήτων σε λεπτομέρειες περιβαλλοντικού κυρίως ενδιαφέροντος» από την πλευρά της Ιταλίας. «Τελικά, δεν έγινε κάτι παραπάνω από ό,τι είχαμε καταφέρει εμείς, ούτε φαίνεται ότι οι προσπάθειές μας συνεχίστηκαν, η υπογραφή φαίνεται ότι θα γίνει μόνο μεταξύ των τριών χωρών».

Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε -ερωτώμενος σχετικά- και στο θέμα της μη προώθησης του μηχανισμού κυρώσεων κατά της Τουρκίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, παρότι αυτές έχουν ήδη αποφασιστεί με πρωτοβουλίες της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν πρέπει να παραδίδουμε ένα τόσο σημαντικό όπλο, όπως αυτό των κυρώσεων, που με

ιδιαίτερο κόπο πέτυχε η ελληνική διπλωματία … ναι μεν έχουμε το πολιτικό πλαίσιο για κυρώσεις που αφορούν την παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο, πρέπει όμως να ληφθεί αντίστοιχη απόφαση-πλαίσιο για αντίστοιχες παράνομες ενέργειες που η Τουρκία θα προσπαθήσει να επιβάλει ως τετελεσμένα, στη βάση της παράνομης συμφωνίας με την Λιβύη».

«Η ελληνική διπλωματία οφείλει να ξεπεράσει την διγλωσσία της το τελευταίο διάστημα (ο ΥΠΕΞ δήλωσε ότι προχωρά ένα πλαίσιο κυρώσεων, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ ότι υπάρχει στρατηγική επιλογή να μην ενεργοποιηθούν τώρα κυρώσεις, τίποτα δεν έπραξε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο).





Δεν υπάρχουν σχόλια: