24.12.19

Το «χαρτί» της απλής αναλογικής παίζει ο Τσίπρας...

Το νέο δίλημμα που ετοιμάζουν στην Κουμουνδούρου...

Μόνο τυχαία δεν ήταν η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στην απλή αναλογική, που το κόμμα του ψήφισε τον Ιούλιο του 2016, κατά τη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ. 

Εκείνο το καλοκαίρι στο...
στρατόπεδο της Κουμουνδούρου δεν είχαν εστιάσει στην αναμενόμενη άρνηση της ΝΔ να στηρίξει την αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά στην καταψήφισή του από την Δημοκρατική Συμπαράταξη της Φώφης Γεννηματά. 

Υπενθυμίζεται πως οι 179 ψήφοι που είχε πάρει το νομοσχέδιο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν ήταν αρκετές για να ισχύσει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου έτσι οι πολιτικές δυνάμεις έχουν κλείσει “ραντεβού” με την απλή αναλογική για τις επόμενες κάλπες. 

Το “μπρα ντε φερ” με τη Χαριλάου Τρικούπη αναμένεται να συνεχιστεί και στην πρόταση που θα φέρει η ΝΔ τους επόμενους μήνες. Στην Κουμουνδούρου θα υπενθυμίζουν συνεχώς πως το ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο του 2015 είχε καταθέσει δική του πρόταση νόμου για την κατάργηση της πριμοδότησης των 50 εδρών. 

Οι όροι του νέου εκλογικού νόμου δεν έχουν γίνει γνωστοί, ωστόσο η γενική κατεύθυνση είναι το μπόνους (20 έδρες) να δίνεται μόνο εάν το πρώτο κόμμα υπερβαίνει το 25% του εκλογικού σώματος. Θα ανεβαίνει κλιμακωτά (για κάθε επιπλέον 1% μια έδρα).

Τόσο στη γαλάζια παράταξη όσο και στο ΚΙΝΑΛ τοποθετούν την αυτοδυναμία κοντά στο 40% γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει έναν νέο γύρο αντιπαράθεσης στη Βουλή. Η αξιωματική αντιπολίτευση θα ψάξει να βρει συμμάχους με τον Γιάνη Βαρουφάκη να θεωρείται πολύ πιθανό πως θα σταθεί σε αυτή την περίπτωση στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα. 

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μέσω “απλής αναλογικής” 

Το newpost.gr από τις 24 Νοεμβρίου είχε δημοσιεύσει πως μέσα στην Κουμουνδούρου “οι πιο καχύποπτοι φαίνεται ήδη να εκτιμούν ότι με τη διαχωριστική γραμμή που βάζει συνεχώς ο Αλέξης Τσίπρας με τη δεξιά παράταξη δεν αποκλείεται να προετοιμάζει το έδαφος για μια ευρεία συμμαχία των δυνάμεων της κεντροαριστεράς σε περίπτωση απρόσμενων πολιτικών εξελίξεων”. 

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για άλλη μια φορά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συμμαχιών μετά τις επόμενες εκλογές, όποτε και αν πραγματοποιηθούν, κάνοντας σαφές πως θα παίξει το “χαρτί" της απλής αναλογικής επιχειρώντας να προβληματίσει τη γαλάζια παράταξη. Μιλώντας αυτή τη φορά στα στελέχη του κόμματος επεσήμανε ότι η χώρα χρειάζεται προοδευτική διακυβέρνηση συμπληρώνοντας πως “στόχος μας είναι να αποτελέσουμε τη ραχοκοκαλιά της προοδευτικής παράταξης”. 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεδίπλωσε χθες τους σχεδιασμούς του για το επόμενο διάστημα τονίζοντας πως “η απλή αναλογική που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για να μείνει και να δημιουργήσει μία νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στα κόμματα, το πολιτικό σύστημα και τους πολίτες. 

Σε αυτό το πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία δε πρόκειται να συναινέσει σε αλλαγή του εκλογικού νόμου. Οι πολιτικές συγκλίσεις είναι αναγκαίες σε προγραμματική βάση και με ορίζοντα μία νέα προοδευτική πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία”. 

Όχι σε δεύτερες συνεχόμενες εκλογές 

Με αυτήν την τοποθέτηση ο Αλέξης Τσίπρας διέλυσε τα σενάρια που τον ήθελαν να “σηκώνει το γάντι” που του έχει πετάξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την κατάργηση της απλής αναλογικής βλέποντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα υπονόμευε τη δυνατότητα της “κυβερνώσας αριστεράς” να βρεθεί ακόμα και αυτοδύναμη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πολλά στελέχη της Κουμουνδούρου η απλή αναλογική ανταποκρίνεται στην ιδεολογική συνέπεια που οφείλει να επιδεικνύει ένα αριστερό κόμμα ειδικά τώρα που η διεύρυνση προς το κέντρο απειλεί να αλλοιώσει ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του. Υπενθυμίζεται πως από τη ΝΔ έχουν κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ πως η επιλογή του να αλλάξει τον εκλογικό νόμο δεν ήταν και τόσο αθώα. 

Υποστηρίζουν πως ο Αλέξης Τσίπρας το έκανε όταν έβλεπε πως εξαιτίας της μνημονιακής πολιτικής που υιοθέτησε θα ήταν πολύ δύσκολο να βγει πρώτη δύναμη στις κάλπες που θα ακολουθούσαν. Με αυτό το σκεπτικό επιχείρησε ο νέος εκλογικός νόμος να ψηφιστεί από τη Βουλή με 200 ψήφους, ώστε να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, ωστόσο δεν τα κατάφερε. 

Με τα σημερινά δεδομένα η απόσταση που έχει να διανύσει η Κουμουνδούρου με το ΚΙΝΑΛ και το ΜέΡΑ25 είναι πολύ μεγάλη, μέχρι να φτάσουν στο σημείο μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ να συνθέσουν μια ενιαία προοδευτική σύμπραξη δυνάμεων που θα συγκατοικήσουν αρμονικά στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Πάντα στο τραπέζι υπάρχει και το σενάριο της κυβέρνησης ανοχής που θα μπορεί να σχηματίσει εκείνο το κόμμα ή συνεργασία κομμάτων που θα συγκεντρώσει σχετική πλειοψηφία, ξεπερνώντας τον αντίπαλό του. Το ΚΚΕ δεν αποκλείεται  να απέχει από αυτή την αντιπαράθεση που θα ξεκινήσει τον νέο χρόνο, αφού και το 2016 είχε ψηφίσει “παρών” στην αλλαγή του εκλογικού νόμου.  

Το νέο δίλημμα του Τσίπρα 

Βασικό αφήγημα όλων των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα θα είναι πως δεύτερες εκλογές δεν θα χρειαστούν σε αντίθεση με ό,τι έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός. Το κέρδος που βλέπουν πως μπορούν να έχουν στην Κουμουνδούρου είναι ότι όσο αυτή η συζήτηση θα είναι σε εξέλιξη, ο ΣΥΡΙΖΑ θα εδραιώνεται ως βασικός πόλος της προοδευτικής παράταξης. 

Θα κάνει μαζί με τη διεύρυνση μια ολοκληρωμένη στροφή στην πολιτική του βγάζοντας από πάνω του τη “ρετσινιά” της συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ και την ίδια ώρα θα στριμώξει τους ανταγωνιστές του στην αντιπολίτευση. Το δίλημμα που θα θέσει ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι σαφές: 

Κυβέρνηση συνεργασίας της κεντροαριστεράς ή οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου θα δώσουν τα “κλειδιά” της χώρας στη ΝΔ;...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: