4.12.19

Στον αέρα η είσπραξη των πνευματικών δικαιωμάτων...

Χάος με τα πνευματικά δικαιώματα. Η απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη περί αναστολής λειτουργίας της «Αυτοδιαχείρισης» για δύο μήνες επιφέρει νέα δεδομένα. 

Αυτήν τη...
στιγμή δεν υπάρχει φορέας που μπορεί να εκπροσωπήσει τους δημιουργούς, καθώς εκτός από την ανάκληση της άδειας της «Αυτοδιαχείρισης» για δύο μήνες, ολοκληρώνεται η περίοδος λειτουργίας της ΕΥΕΔ, η οποία υπάγεται στο υπουργείο Πολιτισμού, ενώ πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία μετάβασης των δημιουργών στον δικό τους φορέα, την ΕΔΕΜ.

Οι συμβάσεις που επρόκειτο να υπογράψει η «Αυτοδιαχείριση» με εκπροσώπους φορέων παγώνουν μέχρι νεωτέρας, μέχρι να αποφανθούν τα δικαστήρια, στα οποία θα προσφύγει ο φορέας. Μαζί παγώνει και η απόδοση των χρημάτων στους δικαιούχους, ενώ υπάρχει ήδη υπογεγραμμένη σύμβαση με την ΕΙΙΡΑ ως το 2020.

Το πλεονέκτημα της «Αυτοδιαχείρισης» είναι πως διαθέτει τη δυνατότητα τεκμηρίωσης για τα τραγούδια που μεταδίδονται. Επιπλέον, είναι ο φορέας που εκπροσωπεί την Ελλάδα στην GESAC, η οποία είναι μια «ομπρέλα» που αποτελείται από 32 Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων από όλη την Ευρώπη. Όλοι μαζί εκπροσωπούν πάνω από ένα εκατομμύριο δημιουργούς και δικαιούχους δικαιωμάτων, από συνθέτες και στιχουργούς μέχρι συγγραφείς.

Η απόφαση ελήφθη με βάση πόρισμα της Ernst & Young, που είχε παραγγείλει το υπουργείο Πολιτισμού για το διάστημα 2015 – 2017. «Η Αυτοδιαχείριση έχει συμμορφωθεί από τότε», δηλώνει ο φορέας. Η απόφαση όμως στηρίζεται σε κρίση του Οργανισμού Πνευματικών Δικαιωμάτων (ΟΠΙ), το ΔΣ του οποίου παύτηκε με απόφαση της Λίνας Μενδώνη.

Η ΕΥΕΔ είχε μεταβατικό χαρακτήρα και ανέλαβε την ευθύνη διαχείρισης των δικαιωμάτων μετά την κατάρρευση της ΑΕΠΙ. Η γενική της συνέλευση αποφάσισε πως το διάδοχο σχήμα θα είναι η Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικής (ΕΔΕΜ). 

Μετά όμως την παραίτηση της επιτρόπου Μαρίας Βλάχου, για προσωπικούς λόγους, η υπουργός Πολιτισμού θα πρέπει να ορίσει νέο επίτροπο, για να υπογράφουν συμβάσεις με την ΕΙΤΗΣΕΕ, την ΕΙΙΡΑ και άλλους φορείς. Η θητεία της ΕΥΕΔ ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου 2020, ενώ στο διάστημα αυτό πρέπει να υπογραφούν οι συμβάσεις με τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς...

typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: