18.12.19

Η Βαβέλ της... Β. Σοφίας!...

Τελικά, η ελληνική διπλωματία ήθελε ή δεν ήθελε να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία για το μνημόνιο με τη Λιβύη; «Πέρα από την ξεκάθαρη δήλωση στήριξης της Ελλάδας και την ξεκάθαρη δήλωση ότι αποτελεί παραβίαση του δικαίου της θάλασσας και δεν παράγει αποτελέσματα η...
συνομολόγηση δύο μνημονίων, κρίναμε ότι δεν θα έπρεπε σε αυτή την φάση και να ζητηθούν από την Ελλάδα άλλες κυρώσεις», σημείωσε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, εξηγώντας: 

«Αυτή τη στιγμή, πέρα από τη διαρκή εκστόμιση απειλών, δεν έχουμε παραβίαση της δικιάς μας ΑΟΖ από τουρκικές ενέργειες. Αυτή η στάση μας δίνει μια δυνατότητα ελιγμών. Διαφορετικά τον Ιανουάριο - Φεβρουάριο όταν θα έπρεπε να κλιμακώσουμε τις ενέργειες δεν θα είχαμε πολλά περιθώρια ελιγμών».

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 9 Δεκεμβρίου, έλεγε τα εξής: «Ζήτησα την ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων Μνημονίων, τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν. Και βεβαίως την στήριξη της Ελλάδος και της Κύπρου. Εξήγησα επίσης, με τον πιο σαφή τρόπο, ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπίσει την κυριαρχία τους και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Σημειωτέον πως και η ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου πριν μεταβεί στη Σύνοδο Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, περιγράφοντας αυτό το ενδεχόμενο ως την στρατηγική επιθυμία της κυβέρνησης.

Κατά συνέπεια, δύο τινά συμβαίνουν: είτε χθες ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης απλώς επιχείρησε να διαχειριστεί την αποτυχία της Ελλάδας να πείσει τους εταίρους της υπέρ των κυρώσεων στη Σύνοδο, είτε δεν έχουν όλοι στην κυβέρνηση την ίδια άποψη. Το μόνο βέβαιο είναι ότι αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα...

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: