16.12.19

Η απάντηση του Ανδρέα στον Σημίτη...

...και σε όσους υποστηρίζουν το «δόγμα» του…

Νίκος Παναγιωτόπουλος

Πολλά γράφτηκαν για το άρθρο το Κώστα Σημίτη στα ΝΕΑ, βγήκαν πολιτικοί και το σύσσωμο το ΚΙΝΑΛ να τον υπερασπιστεί. Και εντός ΣΥΡΙΖΑ δημιουργήθηκαν   τριγμοί από τους εκπροσώπους της Προοδευτικής Συμμαχίας που...
παρεξηγήθηκαν  από την ανάρτηση Πολάκη. Δεν συζητώ για το ύφος αλλά για την ουσία.

Το ύφος του Παύλου Πολάκη επικρίνουν με κοινή τους δήλωση οι Αντώνης Λιάκος, Νίκος Μπίστης και Παναγιώτης Παναγιώτου, τρία κορυφαία στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας που έχουν και επιτελική θέση στα ενιαία όργανα του ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο προς το συνέδριο.

«Είναι δικαίωμα του Παύλου Πολάκη να κρίνει και να επικρίνει τη διακυβέρνηση Σημίτη. Ακόμα και όταν  άθελα του -όπως πιστεύουμε - η κριτική του  στα εθνικά θέματα ταυτίζεται με αναχρονιστικές και εθνικιστικές προσεγγίσεις. Όταν ομως η κριτική μετατρέπεται σε προσωπικό λίβελο και εκτρέπεται σε απαράδεκτους χαρακτηρισμούς βλάπτει σοβαρά την υπόθεση της ανασυγκρότησης της σύγχρονης Αριστεράς. Το ύφος στην πολιτική αντιπαράθεση πρέπει να συμβαδίζει με το ήθος της Αριστεράς. Αυτή είναι απαίτηση του κόσμου που ακολουθεί τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία».

Ο κύριος Τσίπρας πρέπει να τοποθετηθεί αν συμφωνεί, όχι στο ύφος Πολάκη, αλλά στην ουσία, δηλαδή αν θεωρεί αναχρονιστικές και εθνικιστικές τις προσεγγίσεις που επιμένουν να μη καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εφ΄ όλης της ύλης.

Δηλαδή για «συνοριακές διαφορές» και άλλα «συναφή θέματα» αναγνωρίζοντας ζωτικό χώρο στο Αιγαίο και τις βραχονησίδες στην Τουρκία. Αν διαφωνεί θα πρέπει να δείξει τον δρόμο της εξόδου σε όλες αυτές τις φωνές αν όχι να καταθέσει αυτήν την πρόταση στην κυβέρνηση; Το ίδιο ισχύει και για την κ. Γεννηματά.

Η απάντηση σε όσους θεωρούν «αναχρονιστικές και εθνικιστικές τις προσεγγίσεις» έρχεται από τον Ανδρέα Παπανδρέου, όταν στην κρίση του 1987 με το «Σισμίκ» στο έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο εκείνων των ημερών, είπε:

«Εάν η κρίση αυτή αποτελεί μεθόδευση για να μας υποχρεώσουν να πάμε σε τραπέζι διαπραγματεύσεων εφ’ όλης της ύλης, εάν αυτός είναι ο στόχος τους, δεν πρόκειται η κυβέρνηση αυτή να το δεχθεί, να υποκύψει. Θα ήθελα αυτό το μήνυμα να είναι ξεκάθαρο. 

Πολιτικό διάλογο για άλλα θέματα, πλην του νομικού θέματος της υφαλοκρηπίδας, δεν είναι δυνατόν να κάνουμε με την Τουρκία, γιατί είναι όλα πολιτικά θέματα και αφορούν αποκλειστικά ποια κυριαρχικά δικαιώματα θα παραχωρήσει η Ελλάδα στην Τουρκία. Αυτό δεν λέγεται διάλογος. Αυτό είναι μήνυμα προς ηττημένο. Και δεν δεχόμεθα τέτοια μηνύματα. Ούτε είναι ηττημένη η Ελλάδα ούτε πρόκειται να είναι ηττημένη»...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: