17.12.19

Ποιοι δεν αντέχουν να αποτελούν μειοψηφία;...

Αντα Ψαρρά

Πληροφορούμαστε από το διαδίκτυο ότι η μειοψηφία του Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ζητά την άμεση σύγκληση έκτακτου Δ.Σ. με αφορμή τη μη πρόσκληση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δ. Βερβεσού, προκειμένου να...
απευθύνει χαιρετισμό στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση της Ένωσης. Κι αυτό ανεξάρτητα από το γεγονός ότι ο ίδιος ο Κ. Βερβεσός με δημόσια επιστολή του εξέθετε τους λόγους για τους οποίους ούτως ή άλλως δεν επρόκειτο να παραστεί στη Γενική Συνέλευση.

Το αίτημα υπογράφουν οι πλέον λαλίστατοι συνδικαλιστές, που στην αμέσως προηγούμενη περίοδο βομβάρδιζαν κυριολεκτικά με δημόσιες ανακοινώσεις την κοινή γνώμη σχετικά με τις -κατά την κρίση τους- απόπειρες της πρώην κυβέρνησης να παρέμβει στη δικαιοσύνη. Ανάμεσά τους και εκείνοι που προάγονται σε προέδρους μετά την πρόσφατη «νυχτερινή» τροπολογία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και οι πρώην στενοί συνεργάτες και σύμβουλοι του Χ. Αθανασίου. 

Η απόφαση του προέδρου της ΕΔΕ, κ. Σεβαστίδη, να μην κληθεί ο κ. Βερβεσός στη Γενική Συνέλευση θεωρείται από τους πέντε περίπου «εχθρική» ενέργεια του προέδρου, για την οποία δηλώνουν ότι δεν είχαν ενημερωθεί.

Το αίτημα για την επείγουσα σύγκληση όμως έρχεται κατόπιν εορτής και αφού ήδη με συντριπτική πλειοψηφία η Γ.Σ. αποφάσισε να ζητήσει την ανάκληση της φωτογραφικής τροπολογίας για τις αυθαίρετες προαγωγές και την επαναφορά του κατάπτυστου μέτρου του δικαστικού ενσήμου. Μάλιστα στο τελευταίο αυτό θέμα συμφωνούν πλήρως και οι εκπρόσωποι των δικηγορικών συλλόγων, δεδομένου ότι περιορίζει τη δυνατότητα του απλού πολίτη να προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Κατά συνέπεια, μετά τις σφοδρές διαφωνίες μεταξύ των πέντε και των υπολοίπων μελών του Δ.Σ., οι οποίες εκφράστηκαν και δημόσια, φαντάζει προσχηματική η αιτιολογία για την ανάγκη επείγουσας σύγκλισης του Δ.Σ., ειδικά όταν προηγήθηκε της συνέλευσης συνεδρίαση του Δ.Σ. και ελήφθησαν ομόφωνες αποφάσεις για τον χειρισμό της υπόθεσης της τροπολογίας, ενώ δεν υπήρξε τότε τουλάχιστον δημόσια καμία αναφορά για την αντιδικία Σεβαστίδη-Βερβεσού (στο θέμα συμμετοχής ή μη δικηγόρων σε αρχαιρεσίες συνδικαλιστικών Ενώσεων) που ήδη είχε δημοσιοποιηθεί.
  
Πέρα λοιπόν από το γεγονός ότι όλο το προηγούμενο διάστημα δεν ζήτησε κανείς από τους πέντε ειδική συνεδρίαση για το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο προφανέστατα χρειάζεται διάλογο και συνεννόηση, η όψιμη επίθεση των πέντε ειδικά στον πρόεδρο της ΕΔΕ για την αντιδικία του με τον κ. Βερβεσό, δεν πείθει. 

Ειδικά όταν είναι αυτοί οι ίδιοι οι οποίοι είτε διά της σιωπής είτε διά της δημόσιας τοποθέτησης στήριξαν τη φωτογραφική τροπολογία της κυβέρνησης, ενώ αποτέλεσαν μειοψηφία στη Γ.Σ.  

Φαίνεται ακόμα και ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, προφανώς δεν αντέχουν στην ιδέα να αποτελούν κατά καιρούς και μειοψηφία, ειδικά όταν είναι οι ίδιοι που ως πανίσχυρο προεδρείο της Ένωσης όλα τα προηγούμενα χρόνια δημόσια και με πολιτικό λόγο κατέκριναν την πρώην κυβέρνηση σε κάθε της απόφαση εκδηλώνοντας σαφώς τις πολιτικές τους προτιμήσεις. 

Εξάλλου με παρόμοια κριτήρια και αποκλεισμούς υποψηφίων με μεγάλο αριθμό ψήφων συστήθηκε και το τελευταίο προεδρείο της ΕΔΕ το 2018, εξαιρουμένου του προέδρου που συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων της Ένωσης...

efsyn.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: