23.12.19

Η προεδρολογία «μπέρδεψε τις γραμμές» στην Κουμουνδούρου...

Μέχρι και πριν ένα χρόνο τα στελέχη στον ΣΥΡΙΖΑ που ήταν κοντά στο περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα έρχονταν αντιμέτωποι αποκλειστικά με τους “53+” και τις ανησυχίες που εξέφραζαν τα μέλη της κίνησης για την αλλοίωση των αριστερών χαρακτηριστικών του κόμματος λόγω του κυβερνητισμού και της...
υποχρέωσής του να ακολουθήσει μνημονιακές πολιτικές.

Ενόψει της διεύρυνσης τα πράγματα είναι αρκετά πιο σύνθετα αν και οι πιο αισιόδοξοι εκτιμούν πως οι κόντρες και οι συνεχείς ζυμώσεις που πραγματοποιούνται είναι φυσιολογικές. Το τελευταίο διάστημα πέρα από τις τάσεις που προσπαθούν να κερδίσουν έδαφος στην πορεία προς το Συνέδριο η “προεδρολογία” προκάλεσε νέες τριβές στην Κουμουνδούρου. 

Αν και ο Παύλος Πολάκης ανήκει στην ομάδα του βουλευτών που έχει ταχθεί υπέρ τη διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να φοβάται την “Πασοκοποίηση” προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Νίκου Μπίστη, του Παναγιώτη Παναγιώτου και του Αντώνη Λιάκου εξαιτίας του τρόπου για τον οποίο μίλησε για τον Κώστα Σημίτη. 

Το περιστατικό αυτό απέδειξε πως ακόμα και οι “σύμμαχοι” μέσα στο κόμμα έχουν αρκετά πράγματα να χωρίσουν όταν στο τραπέζι πέφτουν πολιτικές και συγκεκριμένα πρόσωπα που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην πορεία του ΠΑΣΟΚ.

Δεν είναι, όμως μόνο οι πρώην εκσυγχρονιστές που έχουν βρεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού την ίδια στιγμή ο Πάνος Σκουρλέτης αποκλείοντας την πιθανότητα υποψηφιότητας του Γιώργου Παπανδρέου ως “τοξική” απάντησε στην Θεοδώρα Τζάκρη. Η βουλευτής του κόμματος μιλώντας και εκείνη στον ΣΚΑΪ την εβδομάδα που πέρασε δεν είδε αρνητικά το σενάριο ο πρώην Πρωθυπουργός να είναι ο εκλεκτός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Όλες οι συζητήσεις που γίνονται είναι θεωρητικές, αφού κανένας απο τους δυο πρώην Προέδρους του ΠΑΣΟΚ δεν θεωρείται πιθανό να προταθεί απο τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο οι συγκρούσεις που λαμβάνουν χώρα κάνουν σαφές πως ο δρόμος που έχει να διανύσει το κόμμα είναι μακρύς.

Ηγετικά στελέχη υποστηρίζουν ότι το νέο Πολιτικό Συμβούλιο των 41 μελών θα παίξει καταλυτικό ρόλο, ώστε μέχρι το Πάσχα ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει ομοιογένεια και να καταφέρει να συνθέσει τις διαφορετικές οπτικές που υπάρχουν για το πως θα μετεξελιχθεί το κόμμα. 

Για αυτό το λόγο, άλλωστε στους 23 της Πολιτικής Γραμματείας (θα εξακολουθεί να συνεδριάζει για θέματα που έχουν να κάνουν με τον ΣΥΡΙΖΑ) προστέθηκαν στελέχη τα οποία ήρθαν να σηματοδοτήσουν το άνοιγμα προς το κέντρο, που είναι πλέον γεγονός. 

Δεν είναι τυχαίο ότι το 1/4 των μελών του οργάνου προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ με τους “παλαιούς” Γιάννη Ραγκούση και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου να παίρνουν και επίσημα ρόλο στη προσπάθεια της διεύρυνσης, ενώ έκπληξη δεν αποτέλεσε και η συμμετοχή της Ρεγγίνας Βάρτζελη. Η πρώην γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου του Γιώργου Παπανδρέου και πρώην διευθύντρια της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ήταν το πρόσωπο που η ένταξη της στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης συζητήθηκε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη.

Στο νέο όργανο, που θα συνεδριάσει για πρώτη φορά σήμερα, τη δική τους φωνή εξακολουθούν να έχουν οι “53+” υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τα παλαιά κομματικά στελέχη με επικεφαλής τον Νίκο Βούτση και τον Πάνο Σκουρλέτη, το “Αριστερό Δίκτυο” με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, η ΔΗΜΑΡ, η Κοινωνική Συμφωνία, καθώς και αρκετά στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας και της Γέφυρας που συμμάχησαν προεκλογικά με τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να δείξει πως το κόμμα μπορεί να συνθέσει, ώστε να έχει μια ενιαία φωνή και ότι στους επόμενους μήνες η διεύρυνση θα αποτέλεσει γεγονός που και οι πιο δύσπιστοι δεν θα μπορούν να αμφισβητήσουν.

Υπενθυμίζεται πως το Πολιτικό Συμβούλιο απαρτίζεται από τα εξής μέλη:

1. ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΛΕΞΗΣ

2. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΙΑ

3. ΒΑΡΤΖΕΛΗ ΡΕΓΓΙΝΑ

4. ΒΙΤΣΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

5. ΒΟΥΤΣΗΣ ΝΙΚΟΣ

6. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΟΛΓΑ

7. ΓΚΙΒΑΛΟΣ ΜΕΝΕΛΑΟΣ

8. ΔΑΝΕΛΛΗΣ ΣΠΥΡΟΣ

9. ΔΟΥΡΟΥ ΡΕΝΑ

10. ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

11. ΔΡΙΤΣΑΣ ΘΟΔΩΡΗΣ

12. ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΝΑΤΑΣΑ

13. ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

14. ΚΑΛΑΜΑΡΑ ΕΦΗ

15. ΚΝΗΤΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

16. ΚΟΡΜΑΣ ΤΑΚΗΣ

17. ΚΟΤΣΑΚΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

18. ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΦΩΤΗΣ

19. ΛΑΜΠΡΟΥ ΠΑΝΟΣ

20. ΛΙΑΚΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

21. ΜΑΔΕΜΛΗΣ ΝΙΚΟΣ

22. ΜΠΑΛΑΦΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

23. ΜΠΑΛΤΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ

24. ΜΠΙΣΤΗΣ ΝΙΚΟΣ

25. ΜΩΡΑΙΤΗΣ ΘΑΝΟΣ

26. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΛΙΖΑ

27. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

28. ΠΑΝΔΗ ΣΟΦΙΑ

29. ΠΑΠΠΑΣ ΝΙΚΟΣ

30. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

31. ΣΒΙΓΚΟΥ ΡΑΝΙΑ

32. ΣΚΟΡΙΝΗΣ ΝΙΚΟΣ

33. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ ΠΑΝΟΣ

34. ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

35. ΤΣΙΟΚΑΣ ΧΑΡΗΣ

36. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

37. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ

38. ΦΙΛΗΣ ΝΙΚΟΣ

39. ΧΑΛΑΖΩΝΙΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

40. ΧΑΤΖΗΣΩΚΡΑΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

41. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΤΑΣΙΑ...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: