22.12.19

Γιαννούλα, το γινάτι, βγάζει μάτι...


Λέει ο Κοττάκης, στην πρώην αφεντικίνα του, την οποία δεν έπαψε - αυτό δα έλειπε - να την εκτιμά...

Εστία κριτικής, η «Εστία» για την Γιάννα, που μια αλλεργία στην κριτική την έχει, ιδιαίτερα όταν προέρχεται από πρώην συνεργάτες της (ευεργετηθέντες ή μη).

Η παρατήρηση της εφημερίδας ότι στην παρθενική συνεδρίαση της Oλομέλειας (της Ελλάδας 2021) χρησιμοποίησε παρόμοια φρασεολογία με την Μαρία ΡΕΠΟΥΣΗ, για...
τη Σμύρνη (αλλά και την ορολογία της Αριστεράς για τα μνημόνια), άναψε τα αίματα.

Και ο Κοττάκης ανέλαβε να ξεκαθαρίσει πόσο εκτιμά την κυρία Αγγελοπούλου, πόσο διαφορετικός θα ήταν ο Τύπος αν επιβίωνε ο «Ελεύθερος Τύπος» κλπ, κλπ.

Το Hard-dog ανίχνευσε το θέμα:

Η Γιάννα Αγγελοπούλου ως εκδότρια, μαζί με τον σύζυγό της, τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο, «έπαιξε» επιθετικά. Την τριετία, περίπου, που το ζεύγος είχε την ιδιοκτησία τού Ελεύθερου Τύπου, επενδύθηκαν σε αυτόν μεγάλα ποσά. Ωστόσο, σύμφωνα με ανακοίνωση των εργαζομένων όταν μπήκε λουκέτο στην εφημερίδα, έγιναν –πέρα από τη «σειρά αποτυχημένων επιλογών σε επίπεδο διοίκησης, δημοσιογραφικής
διεύθυνσης, εμπορικής στρατηγικής»– και «φαραωνικές σπατάλες». Αυτές, άραγε, ήταν οι βασικές αιτίες που έκλεισε ο Ελεύθερος Τύπος από την οικογένεια Αγγελόπουλου; Όχι μόνο. Κατά τον Μανώλη Κοττάκη, που συνεργάστηκε με τη Γιάννα Αγγελοπούλου, η εφημερίδα πολεμήθηκε από τους παραδοσιακούς εκδότες. Σύμφωνα με τον σημερινό διευθυντή της Εστίας, η πορεία τού ελληνικού Τύπου θα ήταν διαφορετική, προς το καλύτερο, αν η Αγγελοπούλου «δεν πολιτευόταν με το "γινάτι"» και «αν δεν υπέκυπτε στον πόλεμο που της είχαν κηρύξει οι παλαιοί εκδότες και δεν αποσυρόταν από την ενημέρωση».

Ο Μανώλης Κοττάκης (που αναφέρεται παρεμπιπτόντως στη Γιάννα Αγγελοπούλου ως εκδότρια, με αφορμή προηγούμενο σχόλιο της Εστίας με το οποίο «εξεπλάγησαν δυσάρεστα παλαιοί φίλοι για την αυστηρή κριτική» σε βάρος της, αλλά για άλλη ιδιότητά της), υποστηρίζει ότι αν η Αγγελοπούλου είχε παραμείνει στον χώρο της ενημέρωσης «θα είχε τραβήξει τον ανταγωνισμό προς τα πάνω» και θα είχαμε γλιτώσει, όπως αναφέρει, από τα ιδιωτικά μονοπώλια.

Μια εφημερίδα-λαχείο…

Ο Ελεύθερος Τύπος επί των ημερών τής οικογένειας Αγγελοπούλου ανταγωνίστηκε τους αντιπάλους του με την πλήρη ανανέωσή του, σε σχεδιασμό και δημοσιογραφικό προσανατολισμό, αλλά και με υπερβολικά μεγάλες προσφορές. Τόσο μεγάλες, ώστε εκείνη την εποχή προκάλεσε ειρωνικά σχόλια, ένα από τα οποία ανέφερε ότι η εφημερίδα θα κυκλοφορεί σε σχήμα λαχείου με τόσα που προσφέρει! Άνθρωποι του δημοσιογραφικού χώρου εκτιμούσαν ότι τα χρέη του Ε.Τ., όταν αποφασίστηκε το κλείσιμό του από την οικογένεια Αγγελοπούλου, έφταναν στα 50 εκατομμύρια ευρώ και κατ' άλλους στα 75. Όποιο και να είναι το ακριβές ύψος των χρεών που δημιουργήθηκαν, η ανακοίνωση της εκδοτικής εταιρίας για την διακοπή έκδοσης παραδεχόταν ότι το άνοιγμα ήταν μεγάλο και «ένα Μέσο Εξημέρωσης δεν νοείται να λειτουργεί με μεγάλες ζημίες και αυτό να συνεχίζεται επί μακρόν, χωρίς να οδηγεί σε παρανοήσεις».

Ο Ε.Τ., πάντως, δεν είχε σταθερότητα στη διαδρομή του. Ο Θεόδωρος και η Γιάννα Αγγελοπούλου «ψάχνονταν» συνεχώς με αλλαγές προσώπων και είναι ενδεικτικό ότι στο διάστημα που είχαν την ιδιοκτησία της, η εφημερίδα άλλαξε πέντε διευθυντές.

Ο Κοττάκης για την εκδότρια Γιάννα

Το απόσπασμα από το άρθρο του Μανώλη Κοττάκη στην Εστία που αναφέρεται στην εκδότρια Γιάννα Αγγελοπούλου, έγινε με αφορμή προηγούμενο σχόλιο της εφημερίδας το οποίο της ασκούσε αυστηρή κριτική για λόγια που είπε ως επικεφαλής της Επιτροπής των εορτασμών για το 2021, και είναι το εξής:

«Γνωρίζοντας ότι εκτιμώ την Αγγελοπούλου από την εποχή της συνεργασίας μας στον "Ελεύθερο Τύπο" έπεσαν από τα σύννεφα οι άνθρωποι. Η απάντηση είναι ότι δεν έχω αλλάξει γνώμη. Εξακολουθώ να την εκτιμώ. Στην συνεργασία μας ήταν "σπαθί" και όπως έχω πει κατ' επανάληψιν η πορεία του ελληνικού Τύπου θα ήταν άλλη αν, πρώτον, η Αγγελοπούλου δεν πολιτευόταν με το "γινάτι", δεύτερον αν δεν υπέκυπτε στον πόλεμο που της είχαν κηρύξει οι παλαιοί εκδότες και δεν αποσυρόταν από την ενημέρωση. Πολεμήθηκε ναι, αλλά και παρέδωσε τα όπλα δε. Αν είχε μείνει θα είχε τραβήξει τον ανταγωνισμό προς τα πάνω και θα είχαμε γλυτώσει τα ιδιωτικά μονοπώλια. Ωστόσο η αξιολόγηση των δημοσίων προσώπων δεν γίνεται με τα συναισθήματα αλλά με την λογική».

Τι προκάλεσε το σχόλιο

Η αρνητική αναφορά της Εστίας στη Γιάννα (που προκάλεσε το Σάββατο την παραπάνω διευκρίνιση Κοττάκη για την εκτίμησή του στην εκδότρια Γιάννα) έγινε στο κύριο θέμα της την περασμένης Πέμπτη (τίτλος του «"Ανθρωπιστική καταστροφή" ο ξερριζωμός της Μικράς Ασίας».) Σε αυτό αναφερόταν ότι η επικεφαλής της επιτροπής Ελλάδα 2021, στην παρθενική συνεδρίαση της Ολομέλειας χρησιμοποίησε «παρόμοια φρασεολογία με την κ. Μαρία Ρεπούση για την Σμύρνη αλλά και την ορολογία της Αριστεράς για τα μνημόνια» και «δεν δίστασε να υποβαθμίσει τον ξερριζωμό εκατομμυρίων Ελλήνων της Μικράς Ασίας σε "ανθρωπιστική καταστροφή" και να διαφοροποιηθεί από τον όρο "Γενοκτονία" που χρησιμοποίησε ο Πρωθυπουργός σε πρόσφατη ομιλία του»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: