10.12.19

Χαμηλοί τόνοι από το ΚΙΝΑΛ για τα εθνικά...

Με τις πολλάκις εκπεφρασμένες θέσεις του στο ζήτημα της αντιμετώπισης της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας προσέρχεται το Κίνημα Αλλαγής στη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, στην οποία την παράταξη θα...
εκπροσωπήσει ο τομεάρχης Εξωτερικών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Ανδρέας Λοβέρδος.

Η Χαρ. Τρικούπη, διά στόματος και της Φώφης Γεννηματά, έχει προτάξει επανειλημμένα την ανάγκη το θέμα να «αναβαθμιστεί» στο ανώτατο διακομματικό επίπεδο, δηλαδή σε συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, προκειμένου, όπως υπογραμμίζεται, να προκύψει μια κοινή απόφαση - εθνική γραμμή που θα εξέπεμπε σαφές μήνυμα ενότητας και θα ισχυροποιούσε τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας. 

Παράλληλα, το ΚΙΝΑΛ επιμένει στη θέση του περί αύξησης της πίεσης από την πλευρά της Αθήνας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ για απτά μέτρα κατά των ενεργειών της Αγκυρας, ενώ προσθέτει στο κάδρο και το προσφυγικό, ζητώντας από την κυβέρνηση να θέσει αποφασιστικά το ζήτημα στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής. Ανάλογα μηνύματα αναμένεται ότι θα εκπέμψει και η ίδια η κ. Γεννηματά στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, στη σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Από το ΚΙΝΑΛ, πάντως, όλο αυτό το διάστημα έχει γίνει μια προσεκτική διαχείριση της κατάστασης σε πολιτικό επίπεδο, μιας και έχει εκφραστεί μεν κριτική για έλλειψη αποφασιστικότητας από την πλευρά της κυβέρνησης, ωστόσο οι τόνοι της κριτικής αυτής δεν έχουν οξυνθεί σημαντικά. Αλλωστε, το αφήγημα της συνεννόησης γύρω από τα εθνικά θέματα αποτελεί πάγιο κομμάτι της ρητορικής της Χαρ. Τρικούπη, ενώ, παράλληλα, το ζήτημα παραμένει στην κορυφή της ατζέντας της παράταξης και θα βρεθεί στο επίκεντρο της Κεντρικής Επιτροπής, που θα συνεδριάσει το προσεχές Σάββατο.

Την ίδια ώρα, σε εσωκομματικό επίπεδο, δεν πέρασε απαρατήρητη η νέα παρέμβαση του Π. Γερουλάνου, ο οποίος, μετά την ανοιχτή αμφισβήτηση της κ. Γεννηματά στο πρόσφατο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, επανήλθε (ρ/σ «Παραπολιτικά») με νέα πυρά κατά της προέδρου του Κινήματος, αλλά και με αναφορές που εξελήφθησαν ως έμμεσο «άνοιγμα» προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλ. Τσίπρα.

Ο πρώην υπουργός επιτέθηκε εκ νέου στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «οι ηγεσίες που δεν παίρνουν μηνύματα, τα παίρνουν μια και καλή και απότομα», ενώ αναφερόμενος στον τέως πρωθυπουργό και στο ενδεχόμενο να «συνομιλήσει» πολιτικά μαζί του δεν εμφανίστηκε αρνητικός. Σημείωσε δε ότι τον αφορά «οποιαδήποτε συζήτηση με αντικείμενο μια Κεντροαριστερά με ελληνική, ανθρωποκεντρική, σοσιαλιστική πρόταση», ακόμη, όπως πρόσθεσε, και με ανθρώπους με τους οποίους κατ’ αρχήν διαφωνεί.

Τέλος, όσον αφορά την προγραμματική συνδιάσκεψη του ΚΙΝΑΛ, μετατέθηκε κατά μία εβδομάδα αργότερα σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό και θα διεξαχθεί στις 14 και 15 Μαρτίου...

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: