11.12.19

Έωλες προφάσεις για μια παράνομη ενέργεια...

Άντα Ψαρρά

Συγκαλείται αύριο η Ολομέλεια Εφετών με πρωτοβουλία του νέου εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προκειμένου να αποφασίσει αν θα αφαιρέσει τμήμα ή ολόκληρη τη δικογραφία της Novartis από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς. Ηδη όμως κάποιοι σπεύδουν να...
προεξοφλήσουν την έκβαση.

Οι λόγοι αυτής της κίνησης έχουν αποδοθεί στην ανάγκη επίσπευσης της διαδικασίας διερεύνησης, αν και κάτι τέτοιο συμβαίνει μάλλον για πρώτη φορά σε παρόμοια υπόθεση που απασχολεί όχι μόνο το πολιτικό σύστημα και τη Δικαιοσύνη αλλά και ευρύτερα την κοινή γνώμη. Παρόμοια πρωτοβουλία που αφορούσε την υπόθεση της τραγωδίας στο Μάτι δεν έγινε τελικά δεκτή και η δικογραφία παρέμεινε στα χέρια του εισαγγελικού λειτουργού που διενεργεί την προανάκριση παρόλο που ο ίδιος δεν είναι εφέτης.

Κρίθηκε όμως ότι ήδη έχει παραχθεί επίπονο προανακριτικό έργο και ότι θα ήταν λάθος ακόμα και από χρονική άποψη να αφαιρεθεί η δικογραφία. Στην περίπτωση της Novartis δεν μπορεί κανείς να επικαλεστεί τον βαθμό του υπεύθυνου εισαγγελικού λειτουργού δεδομένου ότι η Ελ. Τουλουπάκη είναι εφέτης που εποπτεύεται μάλιστα από αρεοπαγίτη.

Το δε επιχείρημα της ταχύτερης διαδικασίας ηχεί ακόμα πιο παράλογο διότι ο νέος εφέτης που ενδέχεται να αναλάβει θα χρειαστεί πολύ περισσότερο χρόνο προετοιμασίας προκειμένου να λάβει γνώση της τεράστιας δικογραφίας και να συνεχίσει την προανάκριση.

Δικογραφίες που αφορούν μείζονος δημοσίου συμφέροντος υποθέσεις διαφθοράς, στις οποίες ενδέχεται να εμπλέκονται πρώην κυβερνητικοί παράγοντες, αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα της συγκεκριμένης Εισαγγελίας, η οποία άλλωστε δημιουργήθηκε ακριβώς γι’ αυτό. «Στις περιπτώσεις των εγκλημάτων που υπάγονται στην αρμοδιότητα του εισαγγελέα Διαφθοράς η διαδικασία που ακολουθείται στην προδικασία είναι όλως εξαιρετική και είναι αυτή του Ν. 4022/2011, όπου η προκαταρκτική διεξάγεται από τον εισαγγελέα Διαφθοράς και η ποινική δίωξη ασκείται έπειτα από παραγγελία του τελευταίου.

Η αφαίρεση της δικογραφίας -ειδικά στο στάδιο της προανάκρισης- από τον φυσικό της ανακριτή και ύστερα από επίπονες προσπάθειες δύο χρόνων είναι πιθανό να δημιουργήσει ακυρότητα των δικονομικών ενεργειών που θα ακολουθήσουν. Κάτι τέτοιο είχε επιχειρηθεί να γίνει και στην υπόθεση της Λαϊκής Τράπεζας (Βγενόπουλος), αλλά τελικά εμποδίστηκε μετά τη γνωμοδότηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Νίκου Παντελή» («Το δίλημμα της Ολομέλειας Εφετών», Εφ.Συν., 3/12/2018).

Η σύγκληση της Ολομέλειας γίνεται και στη σκιά της φωτογραφικής τροπολογίας για τις 86 νέες θέσεις προέδρων Εφετών και την δι’ αυτού του τρόπου -εκτός των άλλων- επιμήκυνση του ορίου συνταξιοδότησης συγκεκριμένων εξ αυτών. Σε αναλυτικά ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» παρουσιάσαμε τις σφοδρές αντιδράσεις των δικαστικών και εισαγγελικών ενώσεων αλλά και μεμονωμένων εκπροσώπων τους για την αιφνιδιαστική αυτή τροπολογία που υπερψηφίστηκε στη Βουλή από Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. Στην αυριανή Ολομέλεια θα συμμετάσχουν πλέον αρκετοί εφέτες που ήδη έχουν προαχθεί σε προέδρους.

Το θέμα βέβαια δεν έχει λήξει, δεδομένου ότι τόσο η αύξηση των προέδρων, χωρίς έστω την ταυτόχρονη αύξηση οργανικών θέσεων εφετών, όσο και το ότι επανήλθε το μνημονιακό δικαστικό ένσημο, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων, αναμένεται να απασχολήσουν τα όργανα της Δικαιοσύνης.

Ηδη, όπως αποφάσισε ομόφωνα το Δ.Σ. της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η πρόβλεψη δικαστικού ενσήμου είναι αντισυνταγματική και θα προταθεί η κατάργηση της διάταξης. Οσον αφορά την ανακατανομή των οργανικών θέσεων προέδρων εφετών - εφετών, αποφασίστηκε να παραπεμφθεί το ζήτημα στη Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για να κριθούν όχι μόνο η συνταγματικότητα αλλά και η αναγκαιότητα και οι συνέπειες της ρύθμισης στην εύρυθμη λειτουργία της Δικαιοσύνης, με δεδομένο ότι αυτή υποκρύπτει έμμεση αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης των εφετών, κατά παράβαση της συνταγματικής διάταξης. Τις ίδιες αντιδράσεις εξέφρασε και η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδας.

Μια άκρως επίκαιρη τοποθέτηση

Σε ομιλία της που αποτυπώθηκε και με εκτενές άρθρο, η πρόεδρος του ΣτΕ, Αικ. Σακελλαροπούλου, διατυπώνει μεταξύ άλλων τη μεγάλη ανησυχία της για την πορεία της Ευρώπης και του κράτους δικαίου, ενώ εστιάζει στα παραδείγματα χωρών που παραβιάζουν συστηματικά την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Αναφέρεται στις καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο της Πολωνίας και της Ουγγαρίας μετά τις ωμές παρεμβάσεις των κυβερνήσεών τους στο έργο των μη αρεστών δικαστών, τη θητεία των οποίων περιόρισαν πραξικοπηματικά.

«Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκδικάζοντας προσφυγή του προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου, η θητεία του οποίου με συνταγματική διάταξη περιορίστηκε, έκρινε ότι οι διατάξεις αυτές παραβιάζουν το άρθρο 6 της ΕΣΔΑ διότι ο αιτών στερήθηκε της δικαστικής προστασίας, μιας και δεν μπορούσε να αμφισβητήσει την πρόωρη απομάκρυνσή του από την υπηρεσία» είπε η κ. Σακελλαροπούλου, υπενθυμίζοντας τις δεσμεύσεις των χωρών της Ε.Ε. απέναντι στις αξίες του κράτους δικαίου που οφείλουν να διαφυλάττουν.

«Είναι προϋπόθεση για τα όργανα της Δικαιοσύνης κάθε χώρας να ασκούν τα καθήκοντά τους με πλήρη αυτονομία, χωρίς να υπόκειται σε οποιαδήποτε ιεραρχική σχέση ή σχέση υπαγωγής έναντι οποιουδήποτε φορέα και χωρίς να λαμβάνει εντολές ή οδηγίες οποιασδήποτε προελεύσεως και ότι, ως εκ τούτου, προστατεύεται από εξωτερικές παρεμβάσεις ή πιέσεις οι οποίες θα μπορούσαν να θίξουν την ανεξάρτητη κρίση των μελών του και να επηρεάσουν τις αποφάσεις τους [...] 

Οι εγγυήσεις αυτές περί ανεξαρτησίας και αμεροληψίας απαιτούν την ύπαρξη κανόνων, ιδίως όσον αφορά τη σύνθεση του οργάνου, τον διορισμό των μελών του, τη διάρκεια της θητείας τους και τους λόγους εξαιρέσεως ή παύσεώς τους, ώστε οι πολίτες να μην έχουν καμία εύλογη αμφιβολία ως προς τη στεγανότητα του εν λόγω οργάνου έναντι των εξωτερικών στοιχείων και ως προς την ουδετερότητά του έναντι των αντιπαρατιθέμενων συμφερόντων».

Η σημερινή κυβέρνηση βέβαια, εκτός από την πρόσφατη τροπολογία, αποφάσισε την εκδίωξη των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού πριν λήξει η θητεία τους, την κατάργηση του αναγνωρισμένου θεσμού του ΓΕΔΔ μη μπορώντας να «απολύσει» την επικεφαλής και τώρα τις προσπάθειες αφαίρεσης της υπόθεσης Novartis από τους καθ’ ύλην αρμόδιους...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: