16.12.19

Γιατί ο Μητσοτάκης αφήνει «ακάλυπτο» τον Καραμανλή...

Αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός πως για τρίτο 24ωρο δεν υπάρχει αντίδραση, επίσημη ή ανεπίσημη, από την κυβέρνηση για το...
 
άρθρο του Κώστα Σημίτη, το οποίο επιρρίπτει τις βασικές ευθύνες για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά στον Κώστα Καραμανλή. Η ηγεσία της ΝΔ έχει αφήσει «ακάλυπτο» τον πρώην πρωθυπουργό, πυροδοτώντας πλήθος σεναρίων για τη στάση της.

Σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs.gr, οι κινήσεις φαίνεται πως συνδέονται με την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς η κλιμάκωση της έντασης και η ανησυχία για μια θερμή κρίση με την Τουρκία επιβάλει πως ο «εκλεκτός», εκτός από τις απαιτούμενες γνώσεις στην πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις, θα πρέπει να βρίσκεται στην ίδια κατεύθυνση με την κυβέρνηση στα εθνικά θέματα. Όμως ο Κώστας Καραμανλής έχει ταχθεί κατά της προσφυγής στη Χάγη, σενάριο που κερδίζει σταδιακά έδαφος στην κυβέρνηση, και το άρθρο του Κώστα Σημίτη φαίνεται πως εξυπηρετεί στην «αποδόμηση» του πρώην πρωθυπουργού.

Είναι γεγονός πως οι αποφάσεις στα διεθνή δικαστήρια κινούνται πάντα σε ποσοστώσεις μικρότερων ή μεγαλύτερων συμβιβασμών, ωστόσο για τους υπέρμαχους του εν λόγω σεναρίου, όπως ο Κώστας Σημίτης, παραμένει «μέσο για την ειρηνική διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών». Στον αντίποδα, ο Κώστας Καραμανλής πριν από λίγο καιρό, τον Οκτώβριο, είχε φροντίσει, από το βήμα της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη, να μιλήσει για «επικείμενη εθνική κρίση», τονίζοντας πως η Ελλάδα δεν πρέπει να συρθεί και να επιτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων.

Το άνοιγμα στο «εκσυγχρονιστικό μπλοκ» και η σιωπή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην επίθεση Σημίτη σε Καραμανλή ενδεχομένως να σημαίνει πολλά περισσότερα για τις εξελίξεις, τόσο σε πολιτικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο, και σίγουρα ανάβει νέες «φωτιές» στο εσωτερικό της ΝΔ, όπου ήδη μαίνεται μια υπόγεια σύγκρουση μεταξύ των «γαλάζιων» στρατοπέδων.


«Ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποιεί τα εθνικά θέματα για εσωτερικό ξεκαθάρισμα»

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας τη στάση του πρωθυπουργού, υπογραμμίζουν πως την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις, «επιλέγει δυστυχώς να εκμεταλλευθεί τα ελληνοτουρκικά για να λύσει τα εσωκομματικά του». Όπως επισημαίνουν η επιλογή της εφημερίδας «Τα Νέα» ιδιοκτησίας «γνωστού υποστηρικτή του κ. Μητσοτάκη, να αλλοιώσει τον τίτλο του άρθρου του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη για τα ελληνοτουρκικά για να πλήξει έναν άλλον πρώην πρωθυπουργό, τον Κώστα Καραμανλή», επιβεβαιώνει το εν εξελίξει «ξεκαθάρισμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης με φόντο τη συζήτηση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας».

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως «καλό θα είναι ο κ. Μητσοτάκης να λύσει τα εσωκομματικά του σε οποιοδήποτε άλλο πεδίο πέραν των κρίσιμων εθνικών θεμάτων και να μην κάνει το πρόβλημα της ΝΔ πρόβλημα της χώρας». Με αφορμή μάλιστα τη διαρροή των κανόνων εμπλοκής του υπουργείου Εθνικής Άμυνας «σε όλες τις κυριακάτικες φιλοκυβερνητικές εφημερίδες», πηγές της Κουμουνδούρου τονίζουν πως «η κυβέρνηση εξετάζει μέχρι και μείζονα εθνικά θέματα με όρους επικοινωνίας και όχι ουσίας». Τα ελληνοτουρκικά «αποτελούν πολύ σοβαρό ζήτημα για να χρησιμοποιούνται για επικοινωνιακές πομφόλυγες και ξεκαθάρισμα εσωκομματικών λογαριασμών» σημειώνουν κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ...

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: