20.12.19

Τα τέσσερα στοιχήματα του Τσίπρα για το 2020...

Να αφήσουν πίσω τους το 2019 επιθυμούν στην Κουμουνδούρου και έχουν ήδη ξεκινήσει τους σχεδιασμούς για την επόμενη χρονιά που περιλαμβάνει μια σειρά από δύσκολα ζητήματα. 

Η διεξαγωγή του Συνεδρίου για το μετασχηματισμό του κόμματος, η...
δυναμική αντιπολίτευση βασισμένη σε επιχειρήματα και αντιπροτάσεις, η μεσαία τάξη, καθώς και η στροφή στα θέματα της καθημερινότητας είναι οι στόχοι της Κουμουνδούρου και τα στοιχήματα που έχει βάλει ο Αλέξης Τσίπρας για να φέρει και πάλι το κόμμα σε «τροχιά» εξουσίας.

Οι πέντε μήνες που έχουν περάσει από τις εκλογές, εκτιμούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν επαρκής χρόνος για να προκληθεί οποιαδήποτε φθορά στη κυβέρνηση. 

Αυτό αποτυπώνεται και στη χθεσινή δημοσκόπηση της PULSE για τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ με τη ΝΔ να παραμένει στο 38% - κοντά στα ποσοστά της 7ης Ιουλίου - και τον ΣΥΡΙΖΑ να μην ξεπερνάει το 25% δικαιώνοντας όσους και μέσα στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως η βάση του κόμματος κινείται κοντά στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.

Σύμφωνα με την ίδια μέτρηση το βασικό θέμα που δείχνει να πιέζει την κυβέρνηση αυτή τη στιγμή είναι το μεταναστευτικό, αφού το 55% πιστεύει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινείται σε λανθασμένη κατεύθυνση, την ώρα που στα ελληνοτουρκικά, στην ασφάλεια, στη βελτίωση της καθημερινότητας και στην οικονομία η κυβέρνηση παίρνει πάνω από τη βάση. 

Όλους αυτούς του αριθμούς μελετούν προσεκτικά οι «δημοσκόποι» του κόμματος προκειμένου οι εξορμήσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια και στους χώρους εργασίας να είναι στοχοπροσηλωμένες το επόμενο διάστημα.

Από τον Ιανουάριο στον 6ο και στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου, που βρίσκεται το στρατηγείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα έχουν αρκετό χρόνο να δουν τα εσωκομματικά τους και τον τρόπο που θα προχωρήσουν στην διεύρυνση. Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να «γεφυρώσει» τις διαφορές μεταξύ των δυο βασικών στρατοπέδων (προεδρικών και κομματικών) χωρίς να καταγραφούν απώλειες.

Ένα πετυχημένο Συνέδριο, ωστόσο, παραδέχονται κορυφαία στελέχη του κόμματος στο newpost.gr, δεν μπορεί να δώσει από μόνο του αέρα νίκης στο κομμα. Επιβάλλεται ο ΣΥΡΙΖΑ να απευθυνθεί στην κοινωνία με την ίδια δυναμική που την περίοδο 2012-2014 είχε καταγγείλει την πολιτική των μνημονίων που ακολούθησε εκείνη την περίοδο η ΝΔ. Τα δεδομένα, ωστόσο έχουν αλλάξει και από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε τα προγράμματα των δανειστών ένα νέο αφήγημα αναζητείται στην Κουμουνδούρου.

Ήδη έχει μπει διαχωριστική γραμμή από πολλά στελέχη της ΝΔ που εμφανίζουν «υπερβάλλοντα ζήλο» σε ζητήματα όπως το μεταναστευτικό και η ασφάλεια με τον ΣΥΡΙΖΑ να μιλά για επίδειξη αυταρχισμού από την κυβέρνηση. 

Το σήμα για τους πολύ υψηλούς τόνους που θα ακολουθήσει το κόμμα απέναντι στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου είχε δώσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη Νίκαια όπου σε ανοιχτή συνέλευση πριν από έναν μήνα είχε κάνει λόγο για «ακραία συντηρητικούς, ακραία νεοφιλελεύθερους, ανίκανους και ξεδιάντροπους».

Ειδικά την εβδομάδα που πέρασε με τις επιχειρήσεις της αστυνομίας σε χώρους καταλήψεων η κριτική που έχει ασκήσει η αξιωματική αντιπολίτευση στο Μαξίμου ήταν σφοδρή. Οι βουλευτές έκαναν λόγο για «κλιμάκωση της αστυνομικής βίας και ακραίες αστυνομικές αντιδράσεις» που έχουν οδηγήσει σε «εισβολή» των δυνάμεων των ΜΑΤ μέσα στα σπίτια των πολιτών. 

Είναι φανερή η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να συνδέσει αυτές τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης με την καθημερινότητα που, όπως επισημαίνουν στελέχη της Κουμουνδούρου, έχει αλλάξει προς το χειρότερο σε ορισμένες παραδοσιακές γειτονιές της Αθήνας.

Θα πρέπει, ωστόσο ο χρόνος να κυλήσει, τονίζουν από την αξιωματική αντιπολίτευση, για να αποδειχτεί στην τσέπη των νοικοκυριών ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε κάτω από τον πήχη που έβαλε προεκλογικά. 

Δεν είναι μόνο το κοινωνικό μέρισμα που αφορά λιγότερους πολίτες από όσους ευνόησε ο ΣΥΡΙΖΑ τις προηγούμενες χρονιές, αλλά η μεσαία τάξη, οι μικρές επιχειρήσεις και οι συνταξιούχοι που θα δουν τον «λογαριασμό» στα τέλη του επόμενου χρόνου, υποστηρίζουν στην Κουμουνδούρου.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση περιμένουν επίσης από το 2020 να φανούν στην αγορά και τα αποτελέσματα, από την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, που όπως ισχυρίζονται, προχώρησε πολύ γρήγορα η κυβέρνηση με την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. 

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως η ανάδειξη των κοινωνικών ανισοτήτων θα δημιουργήσει από τα μέσα του επόμενου έτους ένα νέο ρεύμα που θα εναντιωθεί με τις πολιτικές επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Με εντατικούς ρυθμούς θα εργαστεί από τη νέα χρονιά και η επιτροπή προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον Γιώργο Σταθάκη, αφού ο στόχος είναι μέχρι το Συνέδριο να είναι έτοιμο το νέο πλάνο και να παρουσιαστούν οι βασικοί άξονές του...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: