μαζί με τα όποια καλά ή κακά, στο γονιδιακό της σύστημα υπάρχει το σπέρμα τής διαστροφής. Πάρτε παράδειγμα την εκπομπή με τα ον-κάμερα χαχανητά εξ αφορμής του παθήματος ενός κοριτσιού που το περιέλουσαν, χωρίς να το θέλει, ανδρικά γενετήσια υγρά. Και δείτε την απίστευτη γκάμα επινοήσεων στην ιστορία των ριάλιτι και όχι μόνον αυτών που έχουμε δει στην Ελλάδα: από τον εξαναγκασμό σε κανόνες επιβίωσης που περιλαμβάνουν διατροφή με έντομα έως τη διελκυστίνδα ανάμεσα σε άνθρωπο και ουρακοτάγκο (έγινε στην Αμερική, ήταν στο πολυσυζητημένο Man vs. Beast, που στηριζόταν σε ανταγωνισμούς άγριων ζώων και ανθρώπων!)
Πάμε στα δικά μας. Το Next Top Model, που χτυπάει εντυπωσιακά νούμερα τηλεθέασης, είναι εκπομπή της σειράς• πολλοί την κατατάσσουν στην κατηγορία «Τηλεοπτικό Τίποτα». Όμως από μια μεριά έχει το ενδιαφέρον της. Μπορεί να τη βλέπει ο πολύς κόσμος για να περνάει την ώρα του, αλλά και άλλοι να την παρακολουθούν από (όχι σε αυτήν την περίπτωση άρρωστη!) περιέργεια για τεχνικές που δεν θα τις βρεις εύκαιρες σε κάποιο βιβλίο ή περιοδικό:
** Να δουν τα μυστικά της εικόνας μέσα από τη ματιά ειδικών έμπειρων φωτογράφων,
** να καταλάβουν πώς σκέπτονται οι σχεδιαστές ρούχων,
** πώς γίνονται τα φανταχτερά εξώφυλλα των μεγάλων περιοδικών της μόδας και του λάιφ στάιλ,
** πώς βγαίνουν οι εντυπωσιακές φωτογραφίες μοντέλων που φαίνονται να ίπτανται με τεράστια άλματα, ενώ στις λήψεις κάνουν μικρά –ακόμα και γελοία, όπως τα βλέπεις εκείνη την στιγμή– πηδηματάκια,
** πώς επιτυγχάνεται η «πλαστική ομορφιά» που θαμπώνει τα πλήθη,
** τι είναι το Μπαουχάους (που το γκουγκλάρεις μετά και βλέπεις πόσο πολύ απέχεις από το να είσαι ένας καλά ενημερωμένος, σε ευρύ φάσμα),
** πώς κοριτσάκια κάποιας ομορφιάς (καλής, μέτριας ή λίγο πιο πάνω από μέτριας) μεταμορφώνονται σε γυναικάρες,
** πώς προσωπάκια της καθημερινότητας πουσάρονται και μετατρέπονται σε φεγγοβόλες εστίες. (Καμία από τις κοπέλες που διαγωνίζονται τώρα δεν είναι, αν τις δεις αφτιασίδωτες, πιο όμορφη από περισσότερες γυναίκες που «τρέχουν» την εκπομπή, και δεν εννοώ μόνο τις δύο της τετράδας των παρουσιαστών• οι οποίες, βέβαια, και όμορφες είναι και φτιασιδωμένες εμφανίζονται.)
Όλα αυτά δίνουν ένα ειδικό ενδιαφέρον στο Next Top Model. Το οποίο, όμως, περιέχει και το σπέρμα που λέγαμε: της διαστροφής. Γιατί ένας από τους στόχους της εκπομπής είναι να βγάζει από τις διαγωνιζόμενες φτηνά ένστικτα: το κουτσομπολιό, την ανθρωποφαγία (με την έννοια του μαζικού πεσίματος σε μια κοπέλα από τις άλλες), τις συνθήκες ενός «ευπρεπούς», ας πούμε, μπούλινγκ, τις κακίες, την τάση για κλίκες, την έπαρση, τον κούφιο χωρίς υπόβαθρο εγωισμό («είμαι εδώ για να τις νικήσω όλες»), το αχαλίνωτο θάψιμο των ανταγωνιστριών.
Από το μοντάζ των στιγμιότυπων βγαίνει ολοκάθαρα ότι στόχος της εκπομπής δεν είναι μόνο να αναδείξει μοντέλα, αλλά μαζί (ή και περισσότερο) να φτιάξει «κατινάκια» που αλληλοϋποβλέπονται, αλληλοκατηγορούνται, αλληλοαντιπαθούνται. Αν πραγματικά αυτό θέλει ή όχι, το είπε μια κοπέλα που αποχώρησε οικειοθελώς. Αφού αποκάλυψε ότι την ίδια είχε αναλάβει δημοσιογράφος «που ήξερε πώς να με χειριστεί», αποφάνθηκε ότι «GNTM είναι βασισμένο περισσότερο στην κατινιά παρά στην επίδοση των μοντέλων».
Έτσι μια ακριβή παραγωγή, φτηναίνει. Και για όλα αυτά και για κάτι ακόμα: επειδή οι παρουσιαστές και κριτές, νομίζουν ότι όσο πιο αυστηροί γίνονται και όσο πιο πολύ πληγώνουν, ειρωνεύονται ή «εξυπνακίζουν», τόσο μεγαλώνει η συμβατότητά τους με τέτοιες εκπομπές –ίσως και η δημοφιλία τους. Μην ξεχνάμε πέρσι πώς συμπεριφερόταν ένας από τους παρουσιαστές και τι του είχε γράψει συνάδελφος σε σάιτ: «Παίρνει λεφτά για να ξεφτιλίζεις;»
Διον. Βραϊμάκης
harddog-sport.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου