ΦΩΤΟ...
Η ώρα είναι 18.57 (τοπική) της 9ης Νοεμβρίου 1989. Το στέλεχος του Ενιαίου Σοσιαλιστικού κόμματος της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Γκίντερ Σαμπόφσκι κάνει δηλώσεις που μεταδίδονταιο τηλεοπτικά. Η συνέντευξη είναι μονότονη και βαρετή. Η...
χώρα αποτελεί το τελευταίο προπύργιο στην Ανατολική Ευρώπη που ανοίγει τα σύνορά της προς τη Δύση.
Ξαφνικά ο εκπρόσωπος του ιταλικού πρακτορείου ειδήσεων (ΑΝΣΑ) τον ρωτά για την ελεύθερη μετάβαση των κατοίκων της χώρας στη Δύση. Αυτός σκαλίζει τα χαρτιά του, και δηλώνει:
«Η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου είναι ότι επιτρέπεται»
«Από πότε;» ρωτά ο δημοσιογράφος
«Από τώρα» απαντά και γίνεται πανικός.
Ο Βερολινέζοι κι από τις δύο πλευρές του τείχους βγαίνουν στους δρόμους. Οι στρατιώτες που το φυλάνε αιφνιδιάζονται. Κανείς δεν βρίσκεται να τους πει τι θα κάνουν. Η ιστορία γράφεται εκείνη την ώρα…
Στην Ελλάδα η πτώση του τείχους δεν πέρασε στα ψηλά, αλλά δεν είχε την προβολή που είχε στον υπόλοιπο κόσμο. Η πολιτική κατάσταση στη χώρα ήταν τεταμένη, το ΠΑΣΟΚ «άντεχε« εκλογικά, η ΝΔ του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη είχε ξεπεράσει τις διαχωριστικές γραμμές κι είχε κυβερνήσει με τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου, ενώ οι εκλογές που είχε γίνει πριν λίγες μέρες και πάλι δεν είχαν βγάλει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Λίγο αργότερα σχηματίστηκε η Οικουμενική με πρωθυπουργό τον Ξενοφώντα Ζολώτα.
Σε αυτό το κλίμα ο τύπος δεν παρακολούθησε στενά τις εξελίξεις. Πως αντέδρασαν όμως οι δύο εφημερίδες της Αριστεράς; Ο Ριζοσπάστης και η Πρώτη;
Μελετώντας τα φύλλα της περιόδου εκείνης βλέπουμε ότι και στον Ριζοσπάστη κυριαρχούσε το «πνεύμα Γκορμαπτσόφ». Οι εξελίξεις στην Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας καλύφθηκαν με ανταποκριτή στη Βόννη και αργότερα απεσταλμένο στο Βερολίνο τον δημοσιογράφο Κώστα Αργυρό που το 2014 ήταν υποψήφιος με το Ποτάμι για την Ευρωβουλή και ασχολείται στενά με τα θέματα της Ενωμένης Ευρώπη.
Περισσότερο διστακτική στις εξελίξεις η Πρώτη, η εφημερίδα που διακρίθηκε για την σκληρή προς το ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα Παπανδρέου προσωπικά και αντιπροσώπευε το νέο αέρα που έφερναν στην Αριστερά στελέχη όπως η Μαρία Δαμανάκη και ο Μίμης Ανδρουλάκης.
Τότε δημοσιεύθηκε και ένα εξαιρετικό σκίτσο του Γιάννη Ιωάννου.
Ο Ριζοσπάστης είχε παρακολουθήσει τις εξελίξεις από νωρίς και τις παραμονές της πτώτης του τείχους είχε αφιερώσει στις εξελίξεις στην Λ.Δ. Γερμανίας την τελευταία του σελίδα.
Λίγες ώρες πριν την πτώση του τείχους έδινε έμφαση στον αιφνιδιασμό των Ευρωπαίων και τον φόβο για τον αριθμό των προσφύγων που μπορούσαν να κατακλύσουν τη Δύση. Σας θυμίζει τίποτα αυτά;
Η Πρώτη στο φύλλο της 11ης Νοεμβρίου αφιερώνει τη μισή πρώτη σελίδα στο γεγονός
Στις εσωτερικές σελίδες η Πρώτη αναφέρεται και στην «περαστρόικα» της οποίας άλλωστε ήταν δημιούργημα και η ίδια η εφημερίδα
Ο Ριζοσπάστης στις 11 Νοεμβρίου έχει «ζωνάρι» στην πρώτη σελίδα για το δισέλιδο που καταγράφει τις εξελίξεις
Το «σαλόνι» του Ριζοσπάστη για την πτώση του τείχους
pasatempo.wordpress.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου