8.11.19

Ελαφρύνσεις με κοινωνική μεροληψία...

Το φορολογικό νομοσχέδιο, που βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση, δεν έκρυβε μεγάλες εκπλήξεις. Συνεπής στην αντίληψή της για τον τρόπο που η μείωση της φορολογίας θα συμβάλει στην ανάπτυξη, η...
κυβέρνηση διαμόρφωσε ένα μείγμα ελαφρύνσεων για όλες τις κοινωνικές ομάδες, αλλά με σαφέστατη μεροληψία υπέρ των επιχειρήσεων, των επιχειρηματικών στελεχών, των υψηλότερων εισοδημάτων και των υποψήφιων ξένων επενδυτών, τους οποίους επιχειρεί να δελεάσει με έναν νέο, «εναλλακτικό» φόρο κατ' αποκοπήν.

Αλλωστε, το κοινωνικό ισοζύγιο της εδώ και μήνες σχεδιαζόμενης ελάφρυνσης έχει εν μέρει ήδη αποτυπωθεί στο προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020, στο οποίο προβλέπεται ότι από τα μέτρα συνολικού κόστους 1,2 δισ., περίπου τα 700 εκατ. αφορούν τη μείωση της φορολογίας των κερδών και των μερισμάτων.

Σε αυτά πρέπει να προστεθεί η απροσδιόριστη κοστολόγηση πλήθους ακόμη διατάξεων του φορολογικού νομοσχεδίου που ευνοούν σαφώς τα υψηλότερα εισοδήματα. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το όριο των υποχρεωτικών ηλεκτρονικών αποδείξεων 30%, για το οποίο τις προηγούμενες εβδομάδες εκτυλίχθηκε ένας υπόρρητος «ταξικός πόλεμος», με πρωταγωνιστές ακόμη και απολύτως φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ, που κατήγγειλαν «παγίδες κρυφών φόρων».

Η κυβέρνηση επέλεξε μία εκ πρώτης όψεως σολομώντεια λύση, η οποία ωστόσο ευνοεί τα υψηλότερα εισοδήματα. Από τη μια, ορθά μείωσε στο 20% το όριο των αποδείξεων για όσους βαρύνονται με ενοίκια, δόσεις δανείων, οφειλές ΕΝΦΙΑ, οι οποίοι κατά κανόνα ανήκουν στα φτωχότερα στρώματα.

Από την άλλη, όμως, τα εισοδήματα άνω των 66.000 ευρώ, ακόμη και των 100.000 ή 200.000 ευρώ, αρκεί να εμφανίσουν ηλεκτρονικές δαπάνες μόλις 20.000 ευρώ. Στην πράξη, το υποτιθέμενο οριζόντιο μέτρο, το γενικό όριο ηλεκτρονικών δαπανών 30% ισχύει μόνο για τη βάση της εισοδηματικής πυραμίδας. Στα «ρετιρέ» αναγνωρίζονται ευρείες «ελευθερίες» φοροδιαφυγής.

Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα. Ανάλογης πρόθεσης και κοινωνικής μεροληψίας είναι η ευνοϊκή μεταχείριση των δικαιωμάτων προαίρεσης (stock options) που παίρνουν ως πρόσθετες αμοιβές τα επιχειρηματικά στελέχη, αλλά και οι ευχέρειες που δίνονται στις επιχειρήσεις να «παίξουν» φορολογικά με παροχές σε είδος προς τους εργαζόμένους.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι αυτό το, έστω άνισο, μείγμα ελαφρύνσεων θα έχει ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα. Ωστόσο, δεν θα είναι η πρώτη νεοφιλελεύθερη συνταγή στον κόσμο που υπάρχει κίνδυνος να έχει οικτρή διάψευση...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: