Χθες πάνω από 40.000 πολίτες, στην πλειοψηφία τους νέοι, έδωσαν απάντηση στον αυταρχισμό, την καταστολή αλλά και στην ολομέτωπη επίθεση των ιδεολογικών μηχανισμών του...
νέου “επιτελικού” κράτους στη δημοκρατική συλλογική μνήμη και συνείδηση του λαού μας». Η ανάρτηση αυτή του Αλέξη Τσίπρα μετά την, μαζική, πορεία για το Πολυτεχνείο δεν δίνει μόνον την αιχμή της αντιπολιτευτικής στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ για το επόμενο διάστημα – δίνει, ουσιαστικά, και την αποτίμηση που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τις νέες πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες που διαμορφώνει το πρώτο τετράμηνο της διακυβέρνησης ΝΔ.
Το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας όρισε τη μεγάλη πορεία του Πολυτεχνείου ως την «πρώτη μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση» έχει επίσης την δική της σημασία σ’ αυτή την αποτίμηση: «Είχαν στήσει σκηνικό πολέμου με “μπαχαλάκηδες”, αλλά ξαφνικά χθες τους προέκυψε η πρώτη μεγάλη μαζική και ειρηνική αντικυβερνητική διαδήλωση, τέσσερις μόλις μήνες μετά τις εκλογές», έγραψε ο πρώην πρωθυπουργός , για να εισπράξει την μάλλον νευρική καταγγελία της κυβέρνησης ότι «καπηλεύεται» το επετειακό συλλαλητήριο. «Για την καπηλεία που επιχειρεί με τον αντικυβερνητικό χαρακτήρα που προσπαθεί να δώσει ο κ. Τσίπρας στο συλλαλητήριο για την επέτειο του Πολυτεχνείου, τον προκαλούμε να οργανώσει ο ίδιος μια αντικυβερνητική διαδήλωση για να δούμε πόσους θα μαζέψει» ανέφερε η ανακοίνωση της ΝΔ.
Στην Κουμουνδούρου αυτή η ανακοίνωση – πρόκληση «διαβάζεται» ως μήνυμα ανησυχίας της κυβέρνησης. Κι όπως λένε πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, δικαιώνει την εκτίμηση ότι η επίδειξη καταστολής του τελευταίου διαστήματος και η, πλήρης πλέον, εφαρμογή του δόγματος «νόμος και τάξη» αφυπνίζει και κινητοποιεί ήδη αντανακλαστικά κοινωνικής αντίδρασης.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν κυρίως τρία στοιχεία: Το γεγονός ότι ήταν η πιο μαζική πορεία των τελευταίων χρόνων στην επέτειο του Πολυτεχνείου. «Όταν η ίδια η αστυνομία μιλά για 20.000 κόσμο, όλοι ξέρουμε ότι στην πραγματικότητα είναι διπλάσιος», λένε χαρακτηριστικά. Το δεύτερο στοιχείο ήταν η επίσης μαζική συμμετοχή νέων και η θερμή ανταπόκρισή τους στην παρουσία του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα. Σε ό,τι αφορά, δε, την κριτική ότι ο πρώην πρωθυπουργός ακολούθησε την πορεία μόνον μέχρι το Σύνταγμα και την αμερικανική πρεσβεία, σημειώνουν εύγλωττα πως «το μήνυμα που έπρεπε δόθηκε» και «δεν υπήρχε λόγος εκφυλισμού του».
Το τρίτο, ωστόσο, και πιο σημαντικό στοιχείο για την Κουμουνδούρου είναι ότι ο κόσμος, και ειδικά οι νέοι, έδειξαν καθαρά ότι αντιλαμβάνονται και αντιδρούν σε μια νέα κοινωνική και πολιτική κατάσταση που συμπυκνώνεται στο νέο δόγμα του πολιτικού αυταρχισμού – από την κατάλυση του πανεπιστημίου ασύλου και τις αστυνομικές επιχειρήσεις ακόμη και στα σινεμά, έως την καλλιέργεια του ρατσισμού, την προσπάθεια παραχάραξης και αναθεώρησης της ιστορίας, την διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων και την εγκαθίδρυση του συγκεντρωτικού επιτελικού κράτους...
tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου