27.11.19

Ζήτω το... κεφαλαιοποιητικό!...


Τα μεγάλα προβλήματα του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Ελλάδα δεν οφείλονται ούτε στην εκτόξευση της ανεργίας και των απολύσεων, που σε συνδυασμό με τη δημογραφική γήρανση μειώνουν διαρκώς τους πόρους από το σύστημα, επομένως ούτε στην...
κρίση της πλήρους απασχόλησης, ούτε στη χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας και στα μνημόνια που οδήγησαν στο κούρεμα του δημόσιου χρέους, κι επομένως των ομολόγων που είχαν στα χαρτοφυλάκιά τους τα Ταμεία αφού οι ασφαλιστικοί φορείς υποχρεούνταν επί χρόνια να τ’ αγοράζουν, ούτε στην πελατειακή διοίκησή τους και στη λαίλαπα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Τίποτε από όλα αυτά.

Το πρόβλημα του συνταξιοδοτικού, η «αχίλλειος πτέρνα» του, όπως είπε χθες ο καθ’ ύλην αρμόδιος υφυπουργός, «δεν είναι άλλη από τον αποκλειστικά αναδιανεμητικό του χαρακτήρα που καθιστά τη βιωσιμότητά του επισφαλή απέναντι σε δύο παραμέτρους, το δημογραφικό και το δημοσιονομικό».

Γι’ αυτόν τον λόγο ο κ. Μηταράκης, μιλώντας σε ημερίδα της Πειραιώς Asset Management ΑΕΔΑΚ με θέμα τη «Διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων», επισήμανε την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει «από το σύστημα του ενός πυλώνα σ’ ένα σύστημα ασφάλισης τριών πυλώνων και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η προετοιμασία για τη μετάβαση σε ένα νέο σύστημα υποχρεωτικής κεφαλαιοποιητικής επικουρικής ασφάλισης».


Από αυτήν τη διαδικασία της κεφαλαιοποίησης επί του παρόντος θα απέχουν οι ιδιώτες διαχειριστές, καθώς τη διάθεση των τριών επενδυτικών προϊόντων μεταξύ των οποίων ο ασφαλισμένος θα κάνει την επιλογή του θα αναλάβει αποκλειστικά η ΑΕΔΑΚ των ασφαλιστικών φορέων.

«Η νέα επικουρική θα συμβάλει στη δημιουργία ισχυρών θεσμικών επενδυτών, με κεφάλαια που αναμένεται να ξεπεράσουν σε βάθος χρόνου τα 100 δισ. ευρώ, ο κάθε ασφαλισμένος θα έχει τον δικό του ατομικό λογαριασμό στο ΕΤΕΑΕΠ και τα χρήματά του θα επενδύονται βάσει της στρατηγικής που ο ίδιος θα επιλέξει».

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο της Χριστίνας Κοψίνη, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: