3.11.19

Θα μοιραστούν πέντε εκατομμύρια μάσκες...


...λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης...

Ειδικότερα, σχεδόν μια εβδομάδα μετά το Diwali, το πυκνό καφέ νέφος που περιβάλλει την πόλη μετά το φεστιβάλ δεν έδειξε κανένα σημάδι αλλαγής. Την Παρασκευή, καθώς ο...
αέρας έγινε δηλητηριώδης και 20 εκατομμύρια άνθρωποι αγωνιζόταν να αναπνεύσουν, η πόλη τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, με τον αρχηγό του Δελχί, Arvind Kejriwal, να λέει ότι η πόλη είχε μετατραπεί σε «θάλαμο αερίων».

Οι κάτοικοι στο Δελχί έχουν ήδη αρχίσει να ξεχνούν το πώς είναι να ξυπνούν και να βλέπουν τον ουρανό. Ο Sachin Mathur, 31 ετών, οδηγός στο βορειοδυτικό Δελχί, δήλωσε ότι αναγκάστηκε να παραμείνει εκτός δουλειάς καθώς αντιμετώπιζε αναπνευστικά προβλήματα ενώ δεν μπορούσε να κρατήσει τα μάτια του ανοιχτά από τα καυσαέρια και τη ρύπανση. «Οδηγώ στους δρόμους του Δελχί τα τελευταία τρία χρόνια και κάθε χρόνο μετά το Diwali το Δελχί γίνεται έτσι», λέει. «Έχω μια λοίμωξη στο λαιμό και τα νιώθω τα μάτια μου να καίγονται. Με τη ρύπανση δεν έχω πολλούς πελάτες-επιβάτες, οπότε το να πάω σε γιατρό δεν είναι οικονομικά προσιτό» Η κρίση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι πλέον μια ετήσια παράδοση στο Δελχί αυτή την εποχή, λόγω ενός τοξικού μείγματος καπνού από τα πυροτεχνήματα των εορτασμών σε συνδυασμό με τους αγρότες από τις γειτονικές περιοχές που καίνε τα υπολείμματα των καλλιεργειών τους αλλά και της απότομης πτώσης της θερμοκρασίας που «κλειδώνει» τις αναθυμιάσεις στην ατμόσφαιρα.

Αλλά παρά τις υποσχέσεις ότι οι νέοι νόμοι και κανονισμοί, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των πυροτεχνημάτων, θα κρατούσαν καθαρότερη την ατμόσφαιρα, ο δείκτης επικινδυνότητας στην ποιότητα του αέρα αυξήθηκε σε επίπεδα 20 φορές υψηλότερα από αυτά που θεωρούνται υγιή από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.Τα σχολεία έχουν κλείσει μέχρι την Τρίτη, όλοι οι κατασκευαστικές εργασίες έχουν διαταχθεί να σταματήσουν και η κυβέρνηση θα μοιράσει μάσκες προστασίας.

Από τη Δευτέρα, η πόλη θα ξεκινήσει επίσης δοκιμαστική λειτουργία ενός συστήματος δακτυλίου αλλά πολλοί είναι εκείνοι που έχουν δηλώσει ότι χρειάζονται πιο δραστικά μέτρα, κυρίως για να σταματήσει ο κύριος ένοχος της ρύπανσης, που είναι τα καυσαέρια από τις γεωργικές εργασίες των γειτονικών κρατιδίων. Η Rachel Rao, αντιπρόεδρος του σχολείου «Queen Mary» στο Δελχί, δήλωσε ότι αναγκάστηκε να περιορίσει τις υπαίθριες δραστηριότητες των μαθητών που φοιτούν «Τα τελευταία 10 χρόνια η κατάσταση χειροτερεύει, δεν είχαμε ποτέ τέτοια ρύπανση» λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει «οι τελευταίες μέρες ήταν απολύτως απαίσιες. Πολλοί από τους μαθητές μας αρρώστησαν και παραπονιούνται ότι έχουν δυσκολία στην αναπνοή».

Τα νοσοκομεία στην πρωτεύουσα ανέφεραν αύξηση κρουσμάτων αυτή την εβδομάδα σε ασθενείς που έρχονται με αναπνευστικά προβλήματα. Ο Δρ. Sai Kiran Chaudhary, επικεφαλής της πνευμονολογίας στο νοσοκομείο Heart & Lung Institute του Δελχί, δήλωσε ότι οι άνθρωποι είχαν πολύ μεγαλύτερη επίγνωση των κινδύνων της ρύπανσης τα τελευταία δύο χρόνια, με τις μάσκες να γίνονται κοινός τόπος για όσους αναγκάζονται να βρίσκονται εκτός κτιρίων. «Τα πάντα, από την αύξηση των κατασκευαστικών έργων, την αστικοποίηση, την αύξηση των οχημάτων στους δρόμους και η μείωση των χώρων πρασίνου επιδεινώνουν την κατάσταση κάθε χρόνο, με πολλούς ανθρώπους να χάνουν την ζωή τους» τονίζει. Οι μακροπρόθεσμες βλάβες στην υγεία από τη διαβίωση σε τέτοιες συνθήκες ατμοσφαιρικής ρύπανσης επισημάνθηκαν σε μελέτη του Ινστιτούτου Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου του Σικάγο, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, η οποία διαπίστωσε ότι το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων που ζουν στα ινδικά κρατίδια των Μπιχάρ, Τσαντιγκάρ, Δελχί, Χάριανα, Πουντζάμπ, Ουτάρ Πραντές και Δυτική έχει μειωθεί κατά επτά χρόνια λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Πηγή: lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: