2.11.19

Μια... εθελόντρια στην κυβέρνηση...



Μέσα στους τέσσερις μήνες διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, η νέα υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου έχει καταφέρει δύο φορές να βρεθεί στο επίκεντρο της δημοσιότητας, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων με τις δηλώσεις της και δεχόμενη ακόμα και...
εσωκομματικά πυρά.

Η πιο πρόσφατη ήταν βέβαια προ ημερών, ανήμερα της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, όταν δήλωνε ότι «η εθνική μας εορτή μας θυμίζει όσο ποτέ τις αξίες της κοινωνικής προσφοράς και του εθελοντισμού» και καλούσε να τιμήσουμε τους παππούδες μας, «υπενθυμίζοντας σε όλους ότι ο εθελοντισμός είναι όχι απλά κοινωνική προσφορά αλλά εθνική ευθύνη».


Οπως ήταν αναμενόμενο, ακολούθησε ένα πάρτι σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ είναι πολύ χαρακτηριστικό το σαρκαστικό σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη στην «Καθημερινή», το οποίο απεικονίζει την κ. Μιχαηλίδου να δηλώνει στα μίντια: «Κυρίως όμως το ’40 ήταν ένα έπος του φιλοτελισμού, με τις καταπληκτικές σειρές γραμματοσήμων που ενέπνευσε».

Τα σχόλια
Φυσικά τα σχόλια έδιναν και έπαιρναν και μέσα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς μπορεί να μην εκφράζονταν δημοσίως, αλλά σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις στελέχη της Ν.Δ. αμφισβητούσαν τις ιστορικές της γνώσεις και με επικριτική διάθεση τη χαρακτήριζαν «απολιτίκ».


Αυτοί που έστρεψαν δημοσίως τα πυρά τους προς την υφυπουργό ήταν ο βουλευτής του κόμματος Θάνος Πλεύρης, ο οποίος ως πρώην στέλεχος του ακροδεξιού ΛΑΟΣ δεν έχασε την ευκαιρία να αναφερθεί και στον Μεταξά, λέγοντας ότι «οι Ελληνες δεν πολέμησαν προφανώς ούτε για τους υδρογονάνθρακες [σ.σ. φωτογραφίζει εδώ την άλλη δήλωση που προκάλεσε αντιδράσεις, του Πέτρου Κόκκαλη για το «ΟΧΙ στα ορυκτά καύσιμα»], ούτε για τον εθελοντισμό και μάλιστα στο πρώτο διάγγελμα του Μεταξά λέει ότι έφτασε η ώρα να αποδείξουμε αν είμαστε άξιοι της ελευθερίας που μας παρέδωσαν οι πρόγονοι».

Αλλά μέχρι και ο γνωστός για τις αντιδράσεις που προκαλούν οι δικές του δηλώσεις, βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Λοβέρδος, εξανέστη και αναφερόμενος τόσο στη δήλωση Κόκκαλη όσο και στη δήλωση της κ. Μιχαηλίδου φώναξε: «Ελεος πια με τους ανόητους!».

Ωστόσο η κ. Μιχαηλίδου δεν έχει μόνο «άσπονδους φίλους», αλλά και το κοινό της. «Φεγγαρόφωτη» την αποκαλούσε καταγοητευμένο το φιλοκυβερνητικό liberal.gr, επιχειρώντας να την υπερασπιστεί για παλιότερη δήλωσή της (θα αναφερθούμε στη συνέχεια). Αλλά ποια είναι η αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης υφυπουργός Εργασίας;

Μέχρι να εισέλθει στο κυβερνητικό σχήμα ως μία από τις μόλις 5 γυναίκες που συμπεριλαμβάνονται, δεν είχε απασχολήσει ξανά τη δημοσιότητα. Ο πατέρας της εργαζόταν στον χώρο των ναυτιλιακών, ενώ η μητέρα της διηύθυνε την οικογενειακή βαρελοποιία που πέρασε στα χέρια της. Η κ. Μιχαηλίδου τέλειωσε το Κολλέγιο Αθηνών, σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Γιορκ στην Αγγλία και έκανε μεταπτυχιακό και διδακτορικό στο Cambridge, έζησε έντεκα χρόνια σε Αγγλία και Γαλλία, ενώ γύρισε στην Ελλάδα για να δουλέψει στην τρίτη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ ως υπεύθυνη του τομέα κατασκευών.

Δεν προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία. Ωστόσο το 2017 ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ενέταξε στον στενό κύκλο συνεργατών του ως σύμβουλο Μεταρρυθμίσεων και τον Ιούλιο του 2019 την τοποθέτησε σε θέση υφυπουργού στο πλαίσιο του μεγάλου αριθμού εξωκοινοβουλευτικών τεχνοκρατών που συμπεριέλαβε στο κυβερνητικό σχήμα. Η Δ. Μιχαηλίδου, στα 32 της χρόνια, είναι έτσι το νεότερο μέλος της κυβέρνησης.

Κυβερνητικά στελέχη τη χαρακτηρίζουν «φιλόδοξη», ενώ λένε ότι είναι από τους ανθρώπους που δεν μπορείς να καταλάβεις πώς ακριβώς σκέφτονται και τι έχουν στο μυαλό τους. Η αλήθεια είναι ότι αυτό το τελευταίο έγινε σαφές με τις βαθιά προσβλητικές για τους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα δηλώσεις της σε εκδήλωση στο Public (Μάρτιος 2018) και οι οποίες έγιναν γνωστές μετά την υπουργοποίησή της.

Οταν έλεγε ότι «δεν είναι δυνατόν να υπάρχει μια αγιοποίηση του αντιδικτατορικού αγώνα, η οποία ουσιαστικά έγινε επειδή δεν έγινε ο αγώνας όταν έπρεπε να γίνει» και ότι «το δεύτερο που με προβληματίζει έχει σχέση με τη μετατροπή σε βαθιά ψυχική νόσο, η οποία φοβάμαι ότι είναι μια μετατροπή σε μια συλλογική ψυχική νόσο», για να καταλήξει: «Ακούω συνέχεια “ιστορικό στέλεχος της αριστεράς”, “ιστορικός αγώνας” κι αναρωτιέμαι, για ποια Ιστορία μιλάμε; Ποιος έγραψε αυτή την Ιστορία; Ποιοι; Αυτοί (τα ιστορικά στελέχη) που είναι ακριβώς οι ψυχικά νοσούντες;»

Δικαίως οι δηλώσεις αυτές ξεσήκωσαν σάλο και προκάλεσαν δημόσιες παρεμβάσεις από αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα που ζητούσαν την αποπομπή της υφυπουργού από την κυβέρνηση. Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, έκανε λόγο για «αντιδραστικές απόψεις για τον αντιδικτατορικό αγώνα», τονίζοντας ότι αυτές οι απόψεις «συμβάλλουν στην άμβλυνση της ιστορικής μνήμης απέναντι στη χούντα, προσβάλλοντας ταυτόχρονα τους αγωνιστές που δολοφονήθηκαν, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν-εξορίστηκαν, για να έρθουν καλύτερες μέρες για τον λαό μας». Σε κάθε περίπτωση η κ. Μιχαηλίδου εξακολουθεί να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού.

Γιάννης Μπασκάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: