Η κατάθεση του πρώην ισχυρού άντρα της Novartis και νυν κατηγορούμενου για το σκάνδαλο, Κωνσταντίνου Φρουζή, στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής προκάλεσε το ενδιαφέρον των...
δύο αντιεισαγγελέων του Αρείου Πάγου που χειρίζονται την έρευνα για τις καταγγελλόμενες δικονομικές παρατυπίες και παρεμβάσεις στην έρευνα για την Novartis από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο εισαγγελείς αναμένεται να ζητήσουν από τη Βουλή, τη σχετική κατάθεση του Κ. Φρουζή.
Ειδικότερα, οι ισχυρισμοί του κ. Φρουζή ενώπιον της επιτροπής της Βουλής όπου φέρεται να έκανε λόγο για πιέσεις που δέχθηκε εξεταζόμενος από την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη, αποτελούν αντικείμενο της έρευνας των δύο αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου,Ευάγγελου Ζαχαρή και Λάμπρου Σοφουλάκη. Οι δύο τελευταίοι αναμένεται να ακολουθήσουν την ίδια πρακτική και σε μελλοντικές καταθέσεις, οι οποίες σχετίζονται με την έρευνα τους.
Διχασμός για τον εφέτη ανακριτή
Ταυτόχρονα, διχάζει τους εισαγγγελείς το ενδεχόμενο της ανάθεσης του συνόλου της δικογραφίας σε ειδικό εφέτη ανακριτή, καθώς φέρεται να υπάρχει διχογνωμία απόψεων. Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, αποκλειστικά αρμοδιότητα για την άσκηση ποινικών διώξεων για την υπόθεση της Novartis έχει η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και η Ολομέλεια των Εφετών θεωρείται κατώτερη από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο που όρισε τους εισαγγελείς Διαφθοράς, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται θέματα ακυρότητας της διαδικασίας.
Αντίθετα -σύμφωνα πάντα με εισαγγελικούς κύκλους- υπάρχει και άλλη μερίδα εισαγγελέων η οποία υποστηρίζει σθεναρά την άποψη πως η Ολομέλεια Εφετών έχει «υπεραρμοδιότητες» μεταξύ των οποίων και η άσκηση ποινικών διώξεων.
Στο επίκεντρο Αβραμόπουλος και Γεωργιάδης
Κατά τα λοιπά η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς συνεχίζει την έρευνα της η οποία ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί για τους δύο εναπομείναντες πολιτικούς τον επίτροπο μας στην Ε.Ε. Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον υπουργό Άδωνη Γεωργιάδη.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελένη Τουλουπάκη περιμένει απαντήσεις σε αιτήματα δικαστικών συνδρομών που έχει υποβάλει στο εξωτερικό αλλά και πορίσματα των επιθεωρητών δημόσιας υγείας προκειμένου να κλείσει αυτό το σκέλος της υπόθεσης.
Από την άλλη, η έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη όσον αφορά εμπλεκόμενους μη πολιτικά πρόσωπα όπως γιατροί, στελέχη της μητρικής εταιρίας Novartis καθώς και πρώην στελέχη-μέλη των επιτροπών τιμολόγησης του υπουργείου Υγείας.
Τρεις φορές ανωμοτί
Εισαγγελικές πηγές επιμένουν ότι Κ.Φρουζής μετά την άσκηση ποινικής δίωξης για το αδίκημα της δωροδοκίας έχει εξεταστεί τρεις φορές ανωμοτί στο πλαίσιο της έρευνας για επιμέρους αδικήματα που αφορούν την υπόθεση της Novartis.
Συγκεκριμένα έχει εξεταστεί ανωμοτί μετά από την άσκηση ποινικής δίωξης για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης και της ηθικής αυτουργίας στο αδίκημα αυτό τον Μάιο του 2019, πριν από την άσκηση ποινικής δίωξης για ξέπλυμα μαύρου χρήματος τον περασμένο Ιούνιο ενώ και πρόσφατα εκλήθη ανωμοτί ενώπιον πταισματατοδίκη στο πλαίσιο της έρευνας για το σκέλος που αφορά στελέχη της Novartis, αλλοδαπούς. Για αυτό το σκέλος η έρευνα «καθυστερεί» καθώς οι αλλοδαποί φέρονται να έχουν ζητήσει μετάφραση της δικογραφίας η οποία καθυστερεί λόγω της μεταφραστικής υπηρεσίας του ΥΠ.ΕΞ.
Επιπλέον, η Εισαγγελία Διαφθοράς από το 2018 ενεργοποιώντας για πρώτη φορά το νόμο για το ξέπλυμα που ίσχυε τότε (3691/2018) υπέβαλε αίτημα στο ΣΔΟΕ μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης για δωροδοκία σε βάρος του Φρουζή ζητώντας την επιβολή προστίμου στη Novartis Hellas.
Είχαν μάλιστα διαβιβάσει και αντίγραφα της δικογραφίας ενώ σύμφωνα με πληροφορίες είχαν ενημερώσει επισήμως και τον ΟΟΣΑ για την ενέργεια αυτή η οποία συνεκτιμήθηκε στο πλαίσιο της αξιολόγησης της χώρας μας από τον οργανισμό για υποθέσεις διαφθοράς...
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου