Ναι, το ξέρω, δεν είναι σωστό να πειράζουμε τον Τέρενς Κουίκ τώρα που του πήραν το παιχνίδι του και δεν μπορεί να ταξιδεύει σε χώρες εξωτικές, αλλά αυτός...
το ξεκίνησε.
Διότι αποφάσισε ο κ. Κουίκ να παρέμβει στο θέμα των δασμών που επέβαλαν οι ΗΠΑ στα ευρωπαϊκά προϊόντα, σε ένα ακόμη επεισόδιο αυτού του εμπορικού πολέμου που έχει κηρύξει ο Ντόναλντ Τραμπ επί δικαίων και αδίκων, και να απαιτήσει αντίποινα!
Ως γνωστόν, η Ουάσινγκτον αποφάσισε να τιμωρήσει την Ευρωπαϊκή Ενωση για τις αβάντες που έκανε στην Airbus, εις βάρος της Boeing, και ανακοίνωσε την αύξηση των δασμών σε πολλά προϊόντα, μεταξύ των οποίων είναι και ελληνικά (εδώ).
Είναι επίσης γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει ακόμα απαντήσει· προφανώς έχει άλλα στο κεφάλι της, το Brexit, τους επιτρόπους που δεν περνάνε τις εξετάσεις, τις ερωτήσεις του Παπαδημούλη κλπ.
Ετσι, διακρίνοντας αυτήν την αμηχανία των Βρυξελλών, ο κ. Κουίκ αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Και να προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση να απαντήσει στον Τραμπ, προειδοποιώντας τον με επιβολή δασμών στα αμερικανικά προϊόντα που εισάγονται στη χώρα μας.
Υπό άλλες συνθήκες, θα ήταν όλο αυτό μια σχεδόν χαριτωμένη βαλκανική εκδοχή εκείνης της ξεκαρδιστικής ταινίας «Το Ποντίκι που Βρυχάται», με τον κ. Κουίκ στον ρόλο του Πίτερ Σέλερς. Αλλωστε, η κωμωδία του 1959 βασίζεται σε έναν εμπορικό πόλεμο μιας φτωχής χώρας, ενός δουκάτου, με τις ΗΠΑ.
Για τους νεότερους, το σενάριο είναι το εξής: Το Φένγουικ είναι ένα μικροσκοπικό δουκάτο στις Γαλλικές Αλπεις. Η οικονομία του Φένγουικ βασίζεται αποκλειστικά στην παραγωγή ενός τοπικού κρασιού. Οταν η συνταγή του κρασιού αντιγράφεται στις ΗΠΑ, οι πωλήσεις πέφτουν κατακόρυφα, με αποτέλεσμα το δουκάτο να κηρύξει πτώχευση.
Η δούκισσα και ο πρωθυπουργός αποφασίζουν να κηρύξουν τον πόλεμο στις ΗΠΑ, με απώτερο σκοπό να ηττηθούν, ώστε οι Αμερικανοί να στείλουν οικονομική βοήθεια. Με στράτευμα 15 ανδρών φτάνουν στη Νέα Υόρκη, όπου συμπτωματικά περνά στα χέρια τους ένα αποτελεσματικό υπερόπλο, αποκτώντας πλεονέκτημα έναντι των ΗΠΑ!
Το σοκαριστικό όμως δεν είναι οι ομοιότητες του δουκάτου με την Ελλάδα, του εμπορικού πολέμου και ενδεχομένως του Τέρενς Κουίκ με τον Πίτερ Σέλερς. Το σοκαριστικό είναι ότι αυτός ο άνθρωπος, ο κ. Κουίκ, ήταν τρία χρόνια υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας και δεν ξέρει τα βασικά, ας πούμε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί μονομερώς να επιβάλει δασμούς σε κάποια τρίτη χώρα, ακόμα και αν αυτή είναι ένα δουκάτο. Πάλι καλά που όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρξε καμιά παρεξήγηση με κάνα δουκάτο να μας κηρύξει εμάς τον πόλεμο…
Από την στήλη "Βαβελ" (Protagon.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου